Странице

Translate

19. 2. 2010.

DOMAĆI HLEB IZ MINI PEKARE

Ovaj hleb se svakodnevno jede u našoj kući. Može da stoji dugo i ne menja ukus i svojstva. Vrlo je zasitan, hranjiv i ZDRAV.


Sastojci:

1,5 čaša iz mini pekare vode
2,5 veće merice iz mini pekare* mleka u prahu
2,5 veće merice* šećera
2,5 veće merice* ulja
2,5 male merice* soli
3 čaše belog brašna
1 čaša graham (ili neko drugo integralno: raženo, ječmeno, ovseno, kukuruzno)
1,5 mala merice* suvog kvasca

po želji: laneno seme, susam, bosiljak, majoran, beli luk u prahu…

Priprema:

1. U posudu od mini pekare sipati sve sastojke po navedenom redosledu, uključiti na duži program (na mojoj pekari je to program 2 za francuski hleb koji traje 3 sata i 50 minuta, uključiti i odgledati neki ljubavni film ili pročitati ljubavnu romantičnu priču, (možda imate neku drugu ideju…?;) dok se ne ispeče.
2. Pažljivo izvaditi iz kalupa, umotati u kuhinjsku krpu i staviti na žicu da se ohladi.
3. Konzumirati kad se ohladi (zdravije je), ako možete da odolite njegom predivnom miomirisu.





MINI PEKARA
gotov hleb

Posluživanje

Da bi što duže trajao i bio svež, čuvati ga zavijenog prvo u pamučnu kuhinjsku krpu, pa u nalnon vreću.

PRIJATNO!!!

SLANI ROLAT od sira, šunke, jaja i želatina






Sastojci za 10 osoba

300-350 gr. kačkavalja izrezanog na tanke listove ili 2 pak. sendvič tost sira
6-7 tvrdo kuvanih jaja
200-250 gr. tanko sečene presovane praške šunke
1 kocka za supu
2 dl. vode
30 gr. želatina

Priprema

Pleh za komisbrot obložiti listićima kačkavalja ili tost sira (ja obično koristim ovaj, jer mi odgovara za moju modlu). Na dno po sredini uzduž poredjati tvrdo kuvana jaja. Levo i desno od jaja stavljti urolovanu prašku šunku (po 3 rolnice sa svake strane celom dužinom). Sve prekriti listićima tost sira. U 2 dl. pode skuvati kocku supe. Želatin rastopiti prema uputstvu na kesici. Kad nabubri dodati supi, promešati da se istopi i preliti preko rolata. Ohladiti u frižideru, okrenuti pleh, izvaditi rolat i ukrasiti po želji.


Brzo se sprema i brzo se pojede. Dekorativan je za hladan bife.

Prijatno!!!

Torta Uskršnji zeka - Easter cake

Ovaj receptić sam našla u časopisu ‘’Blic žena’’. Nisam mogla da odolim ovako slatkom zečiću i rešila sam da moje najmilije obradujem za Uskrs. Vi drage moje možete sa njim da obradujete neko dete za rodjendan, a mladje coolinarke voljenu osobu, jer je vrlo jednostavan za pravljenje.

Sastojci za 12 osoba

300 grmaslaca
200 gršećera u prahu
2jaja
8žumanca
800 gr.mlevenog plazma keksa
250 gr.mlevenih oraha
200 grsuvog groždja
5čokoladnih bananica
100 gr.bela Milka čokolada
3-4 dldjusa
600 gr.šlaga

mleko ili voda za šlag po potrebi

boja za kolače

Priprema

Odvojiti žumanca od belanaca, dodati dva cela jaja i šećer u prahu, pa sve dobro promešati.
Smesu kuvati na pari uz stalno mešanje, dok se šećer ne istopi. Kad se poznaje trag od varjače po dnu posude u kojoj kuvate žumanca onda je dovoljno ukuvano.
U vruću smesu dodati prethodno umućen maslac i belu čokoladu i mešati dok se maslac i čokolada ne istope.
U tako pripremljen fil dodati samlevenu Plazmu, na kockice isečene čokoladne bananice, suvo groždje prethodno potopljeno u rum ili šta već volite i samlevene orahe.
Sve to zalijete sa djusom, ja sam dodavala po malo jer sam u odnosu na originalan recept povećavala količinu.
Smesu dobro izmešati i ostaviti da se ohladi u frižideru.
Kad se smesa dobro sjedini formirati oblik zeke i i ukrasiti sa šlagom
Dekoraciju dodati po želji. Ja sam za dekoraciju koristila marshmallow fondant naše drage schloss
Izrada 1
Izrada 2
Izrada 3
zeko u cvetnoj bašti

Torta za ZALJUBLJENE - Valentine cake











Ovu torticu sam pravila za moje zaljubljene ćerku i zeta i poklanjam im ove divne stihove Desanke Maksimović.

,,S neznoscu gledah stopa ti trag,
trag po snegu belom,
i znadoh da ces biti mi drag,
drag u zivotu celom…
LJUBAV TREBA SLAVITI SVAKOG DANA!!!

Sastojci za 12 osoba

10 kom jaja
10 kašika šećera
20 kašika mlevenih oraha
100 gr. čokolade za mešenje
4 kašike mlevenog Plazma keksa

FIL:
3 komada jaja
250 gr. šećera u prahu
100 gr. čokolade za mešenje
200 gr. putera
2 dl. soka od narandže

Priprema

Dobro umutititi 10 komada jaja sa 10 kašika šećera, da postane penasto.
Zatim dodati 20 kašika mlevenih oraha, jednu po jednu i polako mešati varjačom.
Istrugati 100 gr. čokolade za mešenje i dodati 4 kašike mrvica Plazma keksa. Sve to lagano, pažljivo promešajte.
Pre nego što umutite tortu, pripremite pleh, pomastite dno i okolo pleha, obložite ga pek papirom po dnu i okolo.
Sipajte masu u tako pripremljeni pleh i pecite na tihoj vatri. Sa drvenom štapićem probajte da li je testo pečeno.
Ja sam odjednom pekla u dve iste modle u obliku srca (prethodno sam smesu podelila na pola).

FIL:
3 cela jajeta umutite sa 250 gr prah šećera dobro varjačom. U većem sudu stavite vodu da vri i fil kuvajte na pari postepeno mešajući.
Kad se fil zgusne dodajte 100 gr. čokolade da se i ona na pari otopi.
Dobro izmešajte (izjednačite) na pari i skinite i ostavite da se prohladi.
Kad se prohladi dodajte 200 gr putera i dobro umutite. Tortu podelite na 3 dela i filujte.
Prilikom filovanja obavezno skinuti koru sa torte.

ROZĖ KOLAČ OD VIŠANJA

Ovaj recept rado koristim, jer je jednostavan, brz i može da se kombinuje bilo koje voće. Možete testo da podelite na pola, a u sredinu da stavite voće… Mogućnosti su neograničene…


Sastojci

2 jaja
200 gr šećera
1 vanilin šećer
2 dl ulja
2 dl mleka
300 gr brašna
1 prašak za pecivo
1 kg višanja (svežih ili iz zamrzivača)
4 pudinga od vanile
1 l. sok od višanja za puding
4-5 kaš šećera
300 gr šlaga

sok od višanja za šlag

džem od kajsija

Priprema

Umutiti 2 jaja sa 200 gr šećera i 1 vanilin šećerom pa muteći dodati 2 dl. ulja, 2 dl. mleka.
U tu smesu dodati 300 gr brašna prethodno pomešanog sa praškom za pecivo.
Sipati smesu u podmazanu tepsiju i peći u prethodno zagrejanoj rerni.
FIL:
Skuvati puding od vanile sa 4-5 kašike šećera u sok od višanja.
Ako su višnje smrznute dodati ih na kraju, a ako su sveže kuvati ih zajedno sa pudingom.
Preko ispečenog toplog kolača namazati džem od kajsija, pa preko toga preliti fil sa pudingom i višnjama.
Poravnati i ostaviti da se ohladi.
Umutiti šlag sa odgovarajućom količinom soka od višanja da bude švrst i preliti preko ohladjenog kolača.
Glazuru možete napraviti i ovako FIL TRI s tim što ja stavim 1 kesicu crvenog želatina, da bi glazura bila roze boje.
servirano

Posluživanje

DRUGA VERZIJA:
Smesu od jaja i brašna umutiti podeliti na dva dela i zapeći prvo pola testa ali ne skroz, pa dodati FIL OD JABUKA, a zatim drugu polovinu testa i ispeći kolač do kraja.
Posuti prah šećerom zamirisanim sa vanilom.
FIL OD JABUKA:
1 kg jabuka izrendati sa korom, dodati malo šećera, 1 cimet, prodinstati i staviti u sredinu testa.

LEDENE KOCKE by me

Ovaj kolač je omiljen u mojoj porodici, a i šire… Brzo se sprema, nije skup, a lagan je jer se kuva sa dodavanjem vode, koja ga čini lakšim za probavu.


Sastojci za 20 osoba

6 jaja
6 kaš. brasna
2 kaš. kakaoa
1 prašak za pecivo

PRELIV
350 gr. šećera
2 dl vode

BELA KREMA
1 l. mleka
15 kaš. oštog brašna
15 kaš. šećera
3 vanilin šećera
0,5 l vode
1 puter ili margarin
200 gr. prah šećera

GLAZURA OD ČOKOLADE
200 gr. tamne čokolade
2 kaš. ulja
5 kaš. mleka

Priprema

BISKVIT:
Penasto umutiti 6 belanca, pa dodati 6 žumanca, 6 kašike brašna, 1 prašak za pecivo, 2 kašike kakaoa i peći u podmazanoj tepsiji od šporeta.
PRELIV:
Ušpinovati 350 gr. šećera sa 1 čašom vode i preliti preko kore.
BELA KREMA:
1 l mleka skuvati sa 15 kašika oštrog brašna i 15 kašika šećera u ekspres loncu od 2l. za kuvanje mleka.
Kuvati duže vreme dok se brašno ne ukuva, postepeno dodavajući 0,5 l vode.
Ostavit da se krema dobro ohladi.
Posebno dobro umutiti puter ili margarin sa 200 gr prah šećera i pa u to dodati prethodan dobro ohladjen fil.
Staviti kolač u frižider da se ohladi i sutradan preliti sa glazurom od čokolade.
U posudu izmešati sve sastojke za glazuru od čokolade i postepeno zagrevati dok se ne otopi. Ne sme da provri!
Prohladjenu glazuru preliti preko kolača.
Dok sam ja servirala i ukrašavala potamaniše mi pola kocki

Slani mafini

Slani mafini


Danas su me gosti uhvatili na prepad, a ja šata ću pa udri po opet testu, heheh… na opšte zadovoljstvo i gostiju i ukućana!

Sastojci za 8 osoba


TESTO:
500 gr. brašna
2,5 dl toplog mleka
0,5 dl ulja
1/2 svežeg kvasca

so po želji
1 kašičica šecera

FIL:
200 gr. kravljeg sira
150. gr presovane šunke
100 gr. kačkavalja
2 dl kisele pavlake
2 kašike kajmaka
1 jaje

susam, lan, mak, biber u zrnu za dekoraciju

Priprema

Umesiti glatko testo od navedenih sastojaka i ostaviti jedno pola sata da se podigne.
Za to vreme skuvate kaficu i malo proćaskate sa gostima.
Rastanjiti testo debljine 0,5 cm, vaditi čašom krugove i redjati u podmazane modlice za mafine.
Umutiti jaje, sir, dodati kajmak, pavlaku i na kockice naseckanu šunku i tim filom puniti testo.
Posuti sa sitno narendanim kačkavaljem i susamom (lanom, makom), po želji …
Servirati sa kiselom pavlakom koju vadite kašikom za sladoled.
Odlično ide uz pivo ili kuvano vino za ove hladne dane.

BAVARSKO PECIVO

Nešto kad voliš onda ti i ide od ruke, rešila sam da se upustim u ovu avanturu. Zgodno je za doručak da se ponese na posao, kad žurite i nemate vremena da čekate u dugim redovima u pekari. Odvojte malo vremena uveče i eto vam za sutradan odlično pecivo…


Sastojci za 8 osoba

1 kg brašna
5 dl. vode
1 dl. ulja
1 sveži kvasac
1 kaš. soli
1 l. ključale vode
4 kašike sode bikarbone
1 kašika soli

mak, susam lan, kim, seme suncokreta i dr. za posipanje

Priprema

Kvasac umešati u brasno, dodati so i vodu i dobro mesiti testo dok ne počne da se odvaja od posude. zatim dodati ulje da bi testo bilo glatko.
Po potrebi dodati jos brasna. Testo treba da je glatko i da se ne lepi.
Pokriti testo i ostaviti na toplom da naraste.Kad udvostruči volumen, otkidati parcice, praviti dugačke valjke i foformiti kiflice, pogačice, perece…
U pliću posudu sipati vodu, so i sodu bikarbonu i pustiti da lagano kljuca. Oformljene oblike testa uz pomoć dve kasike – lopatice spustati u vodu, kratko kuvati (odmah ce da isplivaju) i stavljati u pleh, koji ste prethodno obložili pek papirom (premažite ga uljem jer hoće da se zalepi papir za pecivo). Meni se to desilo u prvoj turi, pa sam sa mukom skidala papiriće.
Peci pecivo u prethodno zagrejanoj rerni dok ne porastu i ne dobiju zlatno – braon boju.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF