Странице

Translate

17. 7. 2013.

Korpice od sira sa jajima od prepelice i mešanim povrćem




15. jula mi je bio rođendan, i kako to obično biva napravila sam mali porodični ručak ne baš da bih proslavila rođendan, odavno sam tu vrstu slavlja napustila ;) već da bi se porodično okupili za stolom, naravno, kako to tradicija nalaže, jer porodice u danšnje vreme zbog velikih obaveza, trke i jurnjave sa vremenom baš i nemaju neku čestu priliku da se skupe za neki malo svečaniji ručak...

Uglavnom se radnim danima ruča kad ko stigne i gde stigne, guta nas buka i trka novog vremena, novih tendencija, europskog radnog vremena do 17-18 časova tako da su porodična nedeljna okupljanja jedini način da se održi tradicija.

Elem, posle našeg dužeg junskog godišnjeg odmora gde smo boravili u Grčkoj 15 dana suprug i ja sa našom unukicom, i 10-ak dana u Prolom banji (više u narednom postu) red je bilo i da se malo porodično družimo oko stola.

Spremila sam ja razne đakonije, ali me je nažalost fotić izdao (sad je na popravku) kad sam se najmanje nadala, pa je ostala zabeležena samo ova korpica od sira, što me je jako rastužilo, posebno jer nisam mogla da uslikam tortu koja je bila preukusna i iznad svega fotogenična za slikanje. Ali biće i drugih prilika, pa ćemo ponoviti radnju ;)

Recept i postupak izrade ovih korpica od sira sam videla na netu odavno, i dugo planiram da ih napravim jer se brzo spremaju, ukusne su i jako dekorativno izgledaju.

Sastojci:
- 200 gr. sira koji se lepo topi-tipa kačkavalj ja sam našla od nekog manje poznatog proizvođača ali jako je ukusan i blag,
- 100 gr. kozijeg sira sa malo oštrijom aromom (ako ne volite koziji sir - nije obavezan)

Za prilog
- Mešano povrće
- Jaja prepelice

Postupak izrade:
Na krunoj strani renda narendati obe vrste sira. Zagrejati teflonski tiganj i blago ga četkicom premazati sa uljem, pa fino rasporediti sir u obliku manje palačinke. Na srednjoj temperaturi otopiti sir da se ravnomerno istopi, malo prohladiti da možete rukama da izvadite palačinku i odmag je dtaviti preko malih posudica ili čaša da bi zadržale oblik korpice. Fino doterajte nabore kao na suknjici i ostaviti u frižideru da se dobro ohladi i stegne.

Dobro je raditi sa dva tiganja jer puno brže ide i od ove količine ispadne baš puno korpica, ne bih vam tačno rekla broj jer sve zavisi od veličine posuda ili čaša na kojima ćete ih oblikovati.

Za to vreme pripremiti salaticu koju ćete servirati u korpicama.

Ja sam ovog puta spremila mešano povrće i jaja od prepelice, a vi možete i nešo drugo po vašem izboru.

Korpice su odlične, ne propuštaju i ne tope se od ovog priloga i jako su zgodne za neka slavlja jer se mogu pripremiti i napuniti dosta ranije, a mogu da posluže i kao samostalan obrok.

Prijatno!!!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF