Странице

Translate

11. 8. 2010.

Salata od sremskog sira i prazilika

Salata od sremskog sira i prazilika

Brzo, jednostavno, ukusno, lepo i dekorativno

Sastojci

1 kg sremskog (švapskog, krem) sira
1 margarin
5 kašike proprženog susama
1 kom. praziluka (samo zeleni deo)
200 gr. praške šunke (za vegetarijance može i bez ovoga)

Priprema

Mikserom dobro umutiti margarin pa dodati sremski (krem) sir i izmešati.
Zeleno perje od praziluka sitno iseći na rezance i dodati u prethodnu masu.
Ručno promešati i na kraju dodati proprženi susam i šunku seckanu na kockice (ovo po želji).

Slano srce


SLANO SRCE

Ovo je srce posvećeno mom dragom i pravljeno za 30 godina braka. Vrlo jednostavno i brzo se napravi.

Sastojci

1 pakovanje lisnatog testa
500 gr. švapskog sira
1 čaša kisele pavlake
1 žumance za premazivanje

kuvana cvekla

par zrna šarenog bibera

so, biber, malo mleka

Priprema

Lisnato testo rastaniti na debljinu 1 cm. i iseći u obliku srca, te staviti u podmazan kalup srca i izbosti viljuškom na par mesta.
Od preostalog testa napraviti pletenicu i staviti po zidovima kalupa.
Umutiti žumance, dodati mleko i premazati pletenice.
Umutiti švapski sir sa pavlakom, začiniti po ukusu.
Premazati sa umućenim sirom i pavlakom i peći dok ne porumeni.
Ukrasiti sa srcima od kuvane cvekle koje iseći sa modlicama u obliku srca ili po vlastitoj inspiraciji.
Posuti zrncima šarenog bibera i mlevenim biberom.
Ukrasiti peršunom

OD SRCA-SRCU

Servirano

Prijatno!!!

Štapići sa kačkavaljem

Ništa brže, jednostavnije i jeftinije.

Štapići sa kačkavaljem

Sastojci

500 gr. mekog brašna
150 gr. putera
2,5 dl mleka
2 jajeta
150 gr. kačkavalja
1 prašak za pecivo

so, lan, susam, kim

Priprema

U brašno prosejano sa praškom za pecivo dodati mlako mleko, 1 jaje, so po ukusu i mesiti ručno sve vreme.
Puter i kačkavalj izrendati na krupno rende, dodati u testo i mesiti dok ne počne da se odvaja od prstiju.
Ostaviti testo da se malo odmori, dok vi sa dragim popijete kaficu, čaj, ili šta već...?
Testo istanjiti oklagijom debljine 1 cm, premazati umućenim jajetom i posuti susamom, lanom…
Iseći na štapiće, složiti u tepsiji obloženu pek papirom i peći u zagrejanoj rerni dok ne porumeni.

Uvijene kifle sa suvim vratom

Slano testo, testo, opet testo… Obožavam ga u svim oblicima

Uvijene kifle sa suvim vratom

Sastojci

700 gr. mekog brašna
3 dl. mleka
2 dl ulja
1 sveži kvasac
250 g. švapskog sira
150 gr. suvog vrata
2 žumanceta
2 jajeta
30 gr. susama
1 kašičica šećera

so

Priprema

Sveš kvasac potopiti u mlako mleko sa kašičicom šećera i malo brašna i ostaviti na toplom da nadođe.
U posudu sa brašnom dodati kvasac, so, ulje i ručno umesiti dok ne počne da se odvaja od prstiju.
Ostaviti testo na toplom da nadođe, zatim ga premesiti, i rastanjiti oklagijom na debljinu 1 cm.
Potom premazati sa mešavinom švapskog sira i žumanaca, posuti sitno seckanim suvim vratom i urolovati.
Veknu iseći na parčad širine 1 cm. a zatim donju polovinu svakog parčeta uvrnuti za 180 stepeni, kako bi dobio izgled osmice.
Uvijene kiflice složiti u podmazani pleh, premazati umućenim jajima, posuti susamom i peću u zagrejanoj rerni dok ne porumene.
Isprobano – Ivanka71

Posluživanje

Ovaj recept sam kao i mnoge druge našla u časopisu ‘’Moja hrana’’, isprobano-odlično

Posni pužići

Pogodno je za posne slave, dekorativno i jednostavno

POSNI PUŽIĆI

Sastojci

1 pakovanje lisnatog testa
2 konzerve tunjevine
1 kašika senfa
3-4 kisela krastavčića
30 gr. susama

mešavina začina, biber

Priprema

Lisnato testo istanjiti na debljinu 5 mm.
Posebno umutiti tunjevinu i senf, iseckane krastavčiće, dodati začine po ukusu, i dobro izmešati.
Testo premazati filom i urolovati.
Rolat iseći na šnite, poslagati u podmazanu zepsiju, posuti susamom i peći dok ne porumene.

Punjena pogača

Recept je iz časopisa gurmanluci bez granica ‘’DOBRA HRANA’’, svi isprobani-odlični

PUNJENA POGAČA

Sastojci

600 gr. mekog brašna
1 svež kvasac
3 dl mleka
150 gr. putera
2 jajeta
300 gr švapskog (sremskog ili nekog drugog) sira
150 gr. listova praške šunke
1 kaš. šećera

so, susam, origano, mešavina začina

Priprema

U toplo mleko staviti kvasac sa kašikom šećera i kašikom brašna danadodje.
U posudu sa brašnom staviti kvasac, so, puter i 1 jaje dobro umesiti testo i ostaviti da se volumen udvostuči.
Nadošlo testo premesiti i podeliti na tri jufke.
Svaku jufku istanjiti oklagiom i podeliti na osam trougolova.
U švapski sir dodati origano i mešavina začina i dobro izmešati.
Na svaki trougao staviti listpraške šunkei kašičicu fila od sira i urolovati kiflice.
U podmazanu okruglu tepsiju složiti kiflice jednu do druge, a središnji deo ostaviti prazan.
Ostatak kuflica preseći na pola i njima popuniti popuniti središnji deo tepsije, tako da vrhovi budu okrenuti na gore.
Pripremljenu pogaču premazati umućenim jajetom, posuti susamom i makom i peći u zagrejanoj rerni dok ne porumeni
Meni su od ove mere ispale dve manje pogače
mežete da ih punite džemom, nutelom ili drugim nadevom po želji

Projara

Jacina projara

Ovo je ustvari recept moje drage mame, ali pošto mi ćerke genetski nasledjujemo svoje majke imamo i pravo da i recepte prisvojimo… naravno i unapredimo u skladu sa sadašnjim vremenom…

Sastojci

3 jaja
500 gr. belog kravljeg sira (masnijeg)
4 šoljice za crnu kafu kukuruznog brašna
1 šoljica za crnu kafu kukuruznog griza
1,5 ista šoljica ulja
3 iste šoljice mleka
1 prašak za pecivo

soli po ukusu, susam, lan

Priprema

Dobro ulupati mikserom jaja sa sirom.
Dodati pomešano kukuruzno brašno i kukuruzni graz sa praškom za pecivo i solju.
Dodati ulje i mleko.
Ostaviti testo da malo odstoji da kukuruzno brašno nabubri.
Izliti testo u modlice za mafine.
Peći u dobro zagrejanoj rerni oko 30 minuta.

Pita sa pečenim paprikam

Pita sa pečenim paprikam

Dekorativna je i ukusna, pogodna za neka veća okupljanja jer može da se pripremi dan ranije, tako da imate više vremena za pripremu drugih delicija…

Sastojci

1 pakovanje kora za gibanicu
2 kg pečenih i oljuštenih paprika
400 gr krem sira ili sremskog (švapskog) sira
4 dl kisele pavlake
6 jaja
200 gr. suhomesnato (šunke, pršute, bilo koje jače kobasice)
200 gr kačkavalja
5 kaš. ulja
6 kaš. griza
1 kaš. brašna

so po ukusu

Priprema

U podmazanu tepsiju složiti 3 kore za gibanicu prethodno poprskane mešavinom ulja i vode.
Preko treće kore posuti 1 kašiku griza, pa poredjati polovinu očišćenih paprika koje posolite i pospete sa 2 kašike griza.
Ponovo složiti 3 kore za gibanicu prethodno poprskane mešavinom ulja i vode.
Nakon toga staviti izrendano suhomesnato (šunke, pršute, bilo koje jače kobasice) i izrendani kačkavalj
Opet složiti 3 kore za gibanicu prethodno poprskane mešavinom ulja i vode.
U medjuvremenu umutiti 6 belanca i dodati im krem sir pa sipati preko kore.
Ponovo složiti 3 kore za gibanicu prethodno poprskane mešavinom ulja i vode.
Kore posuti 1 kašikm griza, pa poredjati drugu polovinu očišćenih paprika koje posolite i pospete sa 2 kašike griza.
Ponoviti postupak sa još tri kore prelivene sa uljem i vodom.
Na kraju umutiti smesu od 6 žumanaca i 2 kisele pavlake, 1 kašikom brašna i praškom za pecivo.
Preliti ovu smesu preko pite i peći u prethodno zagrejanoj rerni dok ne dobije zlatnu boju
Seći na kocke i poslužiti
Za ovu pitu je potrebno 15 kora za gibanicu, (obično toliko i ima u pakovanju od 1/2 kg.).

Posna lenja pita sa jabukama

Ništa brže i jeftinije… Za vreme posta ako želite da se malo osladite, a i za vegetarijance…

Posna lenja pita sa jabukama

Sastojci:

2 čaše od jogurtabrašna
2 čašešećera
1 čašagriza
1 čašaprezle (krušne mrvice)
1prašak za pecivo
2 kgrendane jabuke (kisele)

džem od kajsija
100 groraha + za posipanje pite
1margarin

Priprema

U posudi izmešati sve suve satojke (brašno, šećer, griz, prezle, orahe i prašak za pecivo.
U podmazanu tepsiju od šporeta sipati pola smese, preko toga narendane jabuke, pa drugi sloj smese.
Preko toga narendati jedan margarin.
Kolač staviti u hladnu rernu i peći na temperaturi od 150 oC dok ne porumeni.
Kad se kolač ohladi premazati ga sa džemom od kajsija i posuti sa orasima ili kokosom.

Kiš loren

Kad očekujete goste, a imate malo toga u frižideru, pripremite ovo ukusno zasitno jelo. Ja nisam imala lisnato testo, već čudo testo by medo22 i ispalo je odlično

Kiš loren by me

Sastojci

1 lisnato testo ili čudo testo
200 gr pancete ili neke druge mesnate slanine
200-250 gr. bilo kog drugog suhomesnatog
300 gr. šampinjona
1 struk praziluka
300 gr. kačkavalja
4-5 kaš. krem sira ili bilo kog drugog belog sira
2 kisele pavlake
5 jaja

origano ili bilo koji drugi začin po ukusu

Priprema

U podmazanu okruglu tepsiju rastanjiti testo tako da rubovi predju na zidove tepsije u visini 1 prsta.
Prazi luk iseći na sitne rezance, posoliti i malo propržiti.
Slaninu iseckati na kockice i nju propržiti na suvo bez dodatka ulja, pa izvaditi i ocediti od viška masnoće.
U posudi gde se pržila slanina dodati na kockice isečeno suhomesnato (čajna, šunka, pršut – šta se zateklo u frižideru) i kratko propržiti.
Na testo izručiti proprženu slaninu, suhomesnato, praziluk i šampinjone.
Preko toga izrendati kačkavalj.
U dublju posudu umutiti 5 žumanca sa krem sirom i dodati pavlaku.
Posebno umutiti 5 belanca pa sjediniti sa prethodnom smesom.
Sve ovo preliti preko kiš lorena i peći u dobro zagrejanoj rerni dok ne porumeni.
priprema-sastojci
priprema-sastojci
Prijatno

Posan prebranac by my darling



Posan prebranac by my darling

Evo ručka kojim je my darling mene danas iznenadio… Zar nije lepo od njega? I veeeeoma ukusno… posebno kad dodjete umorni s posla!

Sastojci

1 kgpasulja tetovca ili gradištanca (ili bilo koji dr. beli pasulj)
1 kgpraziluka
2 dl.ulja
2 listalovora

Vegeta, so, biber, ljuta aleva paprika
2 srednje glavicecrnog luka
1 glavicabelog luka

Priprema

Pasulj očistiti, oprati iz nekoliko voda i naliti toplom vodom, pa ostaviti da prenoći
Sledeći dan (pasulj je nadošao), staviti da ga da provri, pa prosuti tu vodu, da bi manje nadimao.
Naliti mlaku vodu da pasulj obgrezne, staviti pasulj da se kuva, sipati so po ukusu, 2 lista lovora i na kockice isečen crni luk i kuvati ga dok ne omekša.
Za to vreme oprati praziluk, iseći ga na sitna rebarca, posoliti i propržiti na malo ulja na jačoj vatri dok ne omekša (ali ne sasvim) i ispari sva voda.
Kad je pasulj kuvan, upržiti na ulju na kockice iseckan beli luk, dodati ljutu alevu papriku i zapržiti pasulj, te ostaviti da se još malo kuva na tihoj vatri.
Pasulj doterati po ukusu dodajući mu Vegetu i biber.
U vatrostalnu posudu sipati polovinu kolečine pasulja, preko toga sipati upržen prazi luk, pa ostatak pasulja.
Staviti u dobro zagrejanu rernu da se peče, dok voda ne uvri i on dobije zlatnu boju
Još je ukusniji ako ga zapečete u zemljanom djuveču koji podnosi visoku temperaturu.
Uz ovo jelo odlično ide salata od slatkog ili kiselog kupusa, cvekle, ili neka druga kisela salata.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF