Странице

Translate

28. 4. 2012.

Ruski kulich


Ovaj mirisni kolač sam pravila za Uskrs i zaista sam prezadovoljna, tako je mirisala ćela kuća, da se i komšiluk najavio da dođe na degustaciju ;))

Doslovno sam se držala recepta, osim što sam umesto kardamoma (koji nisam imala i ne znam gde bih ga mogla u Beogradu naći) dodala koricu narandže i limuna. Od suvog i koštunjavog voća sam stavila suvo grožđe, brusnice, kajsije, smokve, prepečen badem, orahe i malo čokoladnih kapljica, a vi možete po želji šta volite.

Draga tavuco sa Coolinarike je jako lepo napisala i objasnila recept za ovaj divan mirisni kolač, pa ga ja u originalu prenosim.

Hvala mila na divnom receptu, sigurno ću ga praviti još puno puta :)))

Kulich je tradicionalni ruski hleb (kolač) koji se mesi za Uskrs (Vaskrs). Nosi se u crkvu da ga sveštenik blagoslovi. 

Od tog kulicha svako jutro se pojede mali komadić za sreću i prosperitet. Obicno se prelije sa belom glazurom i ukrašava slovima XB (Xpucтoc Bacкрece). 

Sličan je italijanskom panettone-u i peče se u limenkama od kafe i domaćice se takmiče čiji ce biti viši.
 
Sastojci:
 
900 gr brašna
350 ml mleka
20 gr kvasca (3 kesice)
250 gr putera
6 jaja
300 gr šećera
nepuna čajna kašika soli
50 ml votke
extrat vanile
extrat badema
prstohvat šafrana
150 gr smese seckanih badema, suvih kajsija, grozdjica, suvih brusnica (ili bilo koje suvo voće koje imate)
 
Priprema:
 
Ugrejte 350 ml mleka da bude mlako, uspite u njega sav kvasac, promešajte i dodajte otprilike polovinu brašna. Ostavite na toplo da se udvostruči. 
 
Za to vreme odvojite jaja, pa samo žumanca umutite sa šećerom i puterom. Posebno umutite belanca tek toliko da se zapene. 
Kada se tijesto uduplalo ponovo stavite zdelu u mikser i dodajte prvo smesu umućenih žumanaca sa puterom, so, extrate vanile i badema i mešajte na sporijoj brzini. Kad se ujednači dodajte naizmjenično belanca i ostatak brašna i dobro izmešajte.

Testo treba da je mekše. Sada opet stavite da naraste.

Konzerve obložite pek papirom, i dno i stranice i podmažite. Ako vam konzerva nije dovoljno visoka, samo ostavite papir u visini kojoj želte da viri iz konzerve.
 
Kada se testo po drugi put uduplalo dodajte smesu sa suvim voćem i premesite. Kidajte komade testa i stavljajte u podmazane i papirom oblozene limenke. Napunite otprilike 1/3, mozda malo vise. Pustite da naraste skoro do vrha (otprilike do 4/5 limenke). Premažite jajetom i pecite na ne prejakoj temperaturi od 40 min do 1 sat (zavisi od velicine kalupa, male limenke traže manje vremena, ako koristite veće kalupe, treba više vremena. Čim se vrh dobro zažuti i počne tamniti prekrijte papirom.
 
Gotovo je kad duža čačkalica izadje čista nakon bockanja testa.
 
Izvadite iz limenki, odstranite papir, pokrijte krpom i ohladite. Gotove pospite secerom u prahu, ili napravite belu glazuru pa prelijte.

Kulich se uvek seče na krugove a ne na kriške. 

Prijatno!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF