Странице

Translate

27. 10. 2013.

Čokoladni tekući kolač - Lava kolač






Jedini problem sa ovim čokočoko kolačem je što se brže pojede nego što se napravi, a zaista se brzo pravi, no u trenu nestane :) 

Recept je Miliczin sa coolinarike i po broju slika u njenoj galeriji možete videti koliko je popularan. 

Ja nisam imala keramičke posudice za suffle, moraću što pre da ih nabavim, pekla sam ih u metalnim korpicama i morate obavezno paziti da vam ne pregori i da se ne prepeče, jer ovo je kolač koji mora imati tekući središni čokoladni deo koji podseća na lavu.

Recept je copy-paste, a vi uživajte u brzom, slatkom desertiću i bežite van, jer vreme je divnoooo, jesen nam je baš blagonaklona ove godine, provedite ovaj nedeljni dan sa svojom porodicom i uživajte u suncu :)

Sastojci:
250 gr. maslaca
300 gr. šećera
6 kom jaja
1 vanilin šećer 
130 gr. brašna
250 gr. čokolade sa 60% - 70% kakaoa 

Priprema:
Maslac penasto izmešajte sa šećerom, dodajte 6 jaja (ne odvajati), miksajte, dodajte vanilin šećer, brašno i otopljenu čokoladu za kuvanje.
Dobro namastiti i pobrašniti kalupe za souffle, kašikom staviti smesu u njih i peći na 200°C, tačno 11 minuta (pećnica mora biti unapred zagrejana). Ako imate metalne kalupe za muffine, smanjite vreme pecenja na 9 ili 10 minuta.
Pečene ostaviti u kalupu, tacno 2 minuta na rešetki, onda lagano nožićem odvojiti smesu od zidova kalupa i izručiti na desertni tanjirić.

Posluživanje:
U smesu po ukusu možete dodati liker, mleveni prženi lešnik..., i dekorisati sa svežim voćem, slatkom pavlakom, sladoledom... 

Ukoliko nemate kalupe za souffle, možete peći i u keramickim šoljicama za kafu, malim teglicama ravnih stranica, metalnim kalupima za muffine, ali znajte da metalni kalupi malo jače i brže peku, pa biste trebali skratiti vreme pečenja u njima, bar za minut-dva!!

Prijatno!!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF