Странице

Translate

18.10.2015.

Hrono galete




Ovo je gustina testa za galete, kašika treba da stoji uspravno u testu


Kad sam već potegla aparat za galete sa najvišlje police i isprljala ga, napravila sam dve ture galeta sa različitim semenkama. Jedne su sa kimom, susamom i lanom malo tamnije i meni ukusnije a druge sa golicom, suncokretom, susamom i lanom.

Sastojci:
  • 3 solje dozvoljenog brasna po izboru (ja sam stavila 2 šolje raženog brašna, i po 1 šolje heljdinog i speltinog), 
  • pola solje pecenog susama, 
  • malo manje od pola kasicice sode bikarbone
  • malo limunovog soka, 
  • kasicica soli, 
  • dve kasike dozvoljenog ulja (maslinovo, ulje od koštica grožđa, hladno ceđeno suncokretovo ulje 
  • kisela voda kolicine da se dobije gustina kao za proju, možda malo gušće.
Postupak:

Sipati kutlacom ili kasikom u toster za galete. Brzo budu gotove i dosta ispadne. Sinoć sam ih pekla i bile su baš hrskave a jutros su bile mekane kao da su tek ispecene.

Mozete da pomesate brasna koja imate, ja uglavnom stavim speltino,heljdino i razano po casu od svakog i oko casu i po dve kisele vode, pola praska za pecivo i kasiku psilijuma kad imam kad nemam nikom nista.

Prilagodite brasno\vodu tako da testo bude malo gusce od testa za proju.ubacite semenkice koje imate (ja stavim lan, suncokret, golicu i danas malo kima), Aparat namazem sa malo putera ili masti i to je to. uzivancija.

Meni su poslužile umesto hleba za slani doručak i odlično idu sa svim nadevima: humus, sir, ajvar, a pošto su neutralnog ukusa mogu se jesti i sa slatkim namazima, džemovima i dodacima.


Prijatno!!!

23 коментара:

  1. Ja volim galete sa sladoledom od malina i vrucom cokoladom, kod nas se zovu vafles. Draga Jaca da li postoji kod vas brasno koje sadrzi prasak za pecivo?a kako se kaze? Hvala unapred.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I kod nas se zovu vafle, galete ili bakin kolač, mada vafle su i još neke druge industijske poslastice. Nije mi poznato da li postoji brašno sa praškom za pecivo u ponudi u Srbiji. Ja najviše volim da dodam sama prema receptu koliko piše, nekad ide ceo prašak za pecivo (10gr.), nekad pola, a nekad na kašičice, to mi je nakako sigurnije. Ja obično koristim Dr. Oetker on mi je najbolji i garantovano uspe. Imamo i neka domaća pakovanja ali nisam nihov fan.

      https://www.google.rs/search?q=dr+oetker+prasak+za+pecivo&safe=active&espv=2&biw=1366&bih=643&tbm=isch&imgil=8_GF0j9SE5Vb5M%253A%253B1AnSp-cVmT95hM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.oetker.rs%25252Frs-sr%25252Fnasi-proizvodi%25252Fdodaci-za-kolace%25252Fprasak-za-pecivo.html&source=iu&pf=m&fir=8_GF0j9SE5Vb5M%253A%252C1AnSp-cVmT95hM%252C_&usg=__M4s97gO-Yb5fMA_9pcDF1cXXhFI%3D&ved=0CC0QyjdqFQoTCKPDpcGdzcgCFcs6FAodcaIKZA&ei=zTIkVuOoA8v1UPHEqqAG#imgrc=_&usg=__M4s97gO-Yb5fMA_9pcDF1cXXhFI%3D

      Избриши
  2. Sta je speltino brasno? Izvini prvi put cujem tu rec. Zanimljivo da se pravi galeta od drugog tipa brasna, nije obicna.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Spelta, krupnik, pir je najstarija žitarica ima debelu opnu, koja je bolje štiti od insekata, ali i od pesticida i drugih otrovnih materija. Metaforički, ta debela opna, ukuzuje na sposobnost ove žitarice da jača imunitet.


      Esencijalne aminokiseline
      Sorte krupnika imaju bitno viši sadržaj belančevina, masti i dijetetskih vlakana od drugih žitarica. Zrno krupnika u idealnom odnosu sadrži belančevine, ugljene hidrate, masti, mineralne materije, vitamine i celulozu. Naročito je zanimljivo i to da su dijetetska vlakna krupnika vrlo lako rastvorljiva u vodi, što omogućava dobru resorpciju hranljivih materija u organizmu.

      Spelta sadrži gluten, iako u manjoj količini nego neke druge žitarice, i ne preporučuje se osobama koje su alergične na gluten). Takođe, spelta je na ceni i zbog svog prijatnog, orašastog ukusa.

      O lekovitom dejstvu spelte ima mnogo podataka u literaturi i na internetu. Hranljive materije u njoj ne opterećuju probavni sistem, organizam ih lako usvaja, i brzo ulaze u krvotok. Na taj način ćelije organizma su optimalno ishranjene i sposobne za visoke učinke. Speltin hleb preporučuje se i sportistima. Svojim sastavom spelta može pozitivno uticati na podizanje imuniteta.

      ,,Dijeta" od krupnika je efikasna za lečenje crevnih oboljenja, smetnji metabolizma, oboljenja bubrega, kod preteranog korišćenja lekova i raznih alergijskih simptoma prouzrokovanih ishranom. Podrazumeva se da je kod lečenja pojedinačnih bolesti potrebno konsultovati lekara i ne teba prestati sa uzimanjem lekova u toku lečenja. U Nemačkoj je na nekim klinikama spelta uvrštena u program lečenja u slučaju mnogih poremećaja: hroničnih infekcija kao što su herpes i SIDA, oboljenja kostiju i nerava (Parkinsonova bolest, Alchajmer, artritis), rak i posledice dužeg korišćenja antibiotika

      Žitarica spelta ima grejuće dejstvo na organizam. Slatkastog je ukusa. Jača slezinu-pankreas. Vlaži organizam koji je pregrejan i suv. Jača jin. Preporučuje se iscrpljenim, slabim osobama npr. u slučaju dijareje, konstipacije, slabog varenja, grčeva, i raznih drugih poremećaja varenja.

      Izvor ''Bio špajz''

      Избриши
    2. Na engleskom se kaže Spelt ili dinkel wheat.

      Избриши
    3. hvala, izgleda da je to veoma u modi, o tome sam pročitala nedavno i u hrvatskom blogu pod nazivom pir, mnisam znala da je isto.

      Избриши
    4. LJudi polako shvaćaju značaj ishrane za zdravlje i pronalaze davno zaboravljene namirnice.

      Избриши
  3. Tienen que estar muy buenas para desayuno.
    Besos

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Muchas gracias querido Ross visitar mi blog y agradable comentario . Saludos desde Belgrado :)

      Избриши
  4. a yašto to zovete Hrono galete, hronos u grčki jezik znači Vreme, Godina.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hrono ishranom-zdravom ishranom se na neki način zaustavljaju godine, poboljšava zdravlje i organizam bolje i zdravije funkcioniše. To nije dijeta, već način ishrane za ceo život.

      Hrono ishranu je smislio još 1986. francuski lekar Alain Delabos. Cela ishrana je podređena radu pankreasa i lučenju insulina i kortizola, kao i enzimima koji su potrebni za varenje hrane, a koji se ne luče u svako doba dana isto.

      Od 1986. godine na ovamo hrono ishrana se menjala i usavršavala. Dr Ana Gifing, kao najveći promoter ove ishrane u našoj zemlji, za svoje pacijente je uvela, između ostalog, još jednu jako zgodnu stvar – Restrikciju. To je period u kojem se telo čisti, organizam navikava na novu ishranu, i najviše se skidaju kilogrami.
      Hrono ishrana dr Gifing podrazumeva konzumiranje hrane prema dnevom ritmu izlučivanja hormona i enzima u ljudskom organizmu, a koji učestvuju u varenju odredjene grupe namirnica. Satnica je odredjena na osnovu veoma preciznih istraživanja biohemijskih i fizioloških procesa u našem telu.

      http://drgifing.com/program-dr-gifing/

      Potraži na netu ''hrono ishrana'' ima dosta tekstova na tu temu.

      Избриши
    2. Hvala,zanimljivo. Ipak ljudi pogresno koriste rec dijeta da pricaju i tome sto zdravo ilibsteogo jedu ili izbegavaju nesto da budu se smrsali. Rec dijeta oznacava nacin ishrane.:)

      Избриши
    3. Dijeta je za jednokratnu upotrepu, nezdrava je sa yoyo efektima, hrono ishrana je zdrav načih ishrane i života :)

      Избриши
    4. u redu shvatam na šta misliš ali d ali vi koristite u svakdnevnosti reč hrono ishrana kad želite da pričate o toem kako jedete ili to je samo tip ishrane kao na primer Vegeterian? Dijeta je reč koja znači način ishrane,na primer kažemo dijeta Grka se zaasniva na povrće... to znači da uopšte jedemo tako ne samo mesec dana da gubimo kg :) ali u redu i ovde ljudi pogršno kažu držim dijetu a misle na nešto drugo. ovde se ne zna o hrono dijetu prvi put čujem o tome. Ima raznih tipa dijeta, mislim kako neko odabere da jede ali mudar grk narod od davnine kaže da je pametno i najbolje d ajedemo sve po normalnim količinama, to je ključ za ravnotežu. U zdravom telu zdrav duh....

      Избриши
    5. Jeste draga to je način ishrane kao recimo vegetarijanska, imaš link iznad, vrlo je zdrav način ishrane po principu kako funkcionišu enzimi u telu. U Srbiji se jede dosta jaka, masna i začinjena hrana, puno slatkiša, neredovni obroci i slično... Kod Grka sam primetila da je zastupljenije povrće, riba, voće i što je najvažnije maslinovo ulje i masline. Takođe je zanimljivo da Grci u vreme ručka zatvaraju prodavnice, i odlaze da ručaju, poštuju svoj metabolizam, što kod nas to nije baš običaj.

      Избриши
  5. Одговори
    1. Kod nas su galete keksići pravljeni u ovakvom aparatu ili u tosteru za sendviče.

      Избриши
  6. Looks yummy. I don't have this kind of waffle machine but a pan would be useful.
    Thanks for the recipe. Have a nice day.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you very much dear, is can be baked and the sandwich toaster or pan. Greetings from Belgrade :)

      Избриши
  7. Super recept! Moraću da probam,Ako ti nije problem reci mi gde mogu da nabavim speltino brašno i psilijum. Od pre mesec dana sam prestala da jedem hleb, ali sam čula da bih mogla da pravim svoj od ovih sastojaka. Hleb mi u principu ne smeta, ali želim da pređem na nešto zdraviju varijantu i onu koja manje goji.
    xoxo
    Vesna
    http://vesna-kreativnostidrugesitnice.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vesna imaš u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane, u Beogradu na Kalenić pijaci, odlično je snabdevena i imaju veliki izbor brašna, psilijum i druge namirnice za zdravu ishranu, ja tu najjčešće kupujem.

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF