Странице

Translate

14. 4. 2015.

Torta My Little Pony sa suvim voćem







Obećala sam unukici torticu My Little Pony i uz pomoć moje FB drugarice Bilje, koja mi je poslala CMC i biljnu mast i YouTube tutorijala uspela da se izborim i održim obećanje.

Pod fondanom je bila torta sa suvim voćem, jer se vrlo jednostavno  i brzo pravi pošto su mi figurice oduzele dve noći nespavanja ;)

Za tortu sam koristila 1,5 meru i tortica je bila teška 4kg i 850 gr. sa fondanom i figuricama.

Za figurice sam koristila gum pastu koju sam takođe sama pravila po ovom receptu: 

Gum pasta:
500 gr šećera u prahu
2 ravne kašikice CMC-a,
2 male kašikice glukoznog sirupa *ja sam koristila tecni med
1 želatin
30 ml vode
2 čajne kašikice biljne masti
1 belance

Šecer u prahu izmesati sa cmc gum i staviti da se ugreje (na pari ili u mikrotalasnoj) želatin otopiti u vodi, dodati bonbonski sirup i biljnu mast sve zajedno staviti ponovo da se ugreje i mesati dok se masa ne sjedini. Ubaciti belance i dodavati postepeno drugu polovinu šecera, mesiti dok ne postane čvrsto, zamotati u foliju i staviti u frižider da se hladi, najbolje da prenoci pa tek onda raditi sa pastom.

Za četri figurice, dugu, oblačiće i cvetiće, je dovoljna jedna mera a za prekrivanje torte fondanom takođe 1 mera, stim što mi je još po malo ostalo i fondana i gum paste.

Figurice pravite bar 2-3 dana ranije da vam se lepo osuše i očvrsnu.

CMC lepak za fondan


Figurice se lepe lepkom za fondan, koji se pravi od 130ml vode i 2 kašikice CMC, dobro se promućka nekoliko puta i sledeći dan se koristi, izađe baš puno i dosta dugo traje. U slučaju da masa lepka bude dosta gusta, zavisin od vrste CMC, dodati još malo vode, oko 10 do 30ml.



 kesica želatina u prahu
50 ml hladne vode (za želatin)
20 ml vode (za fruktozu)
100 gr fruktoze ili dekstroze (voćni šećer)
1 velika kašika glicerina (nabavite kod Eurowilta))
900 gr šećera u prahu


Želatin preliti sa vodom i ostaviti da nabubri. Fruktozu ili dekstrozu stavite u šerpicu i prelite isto sa vodom. Stavite na ringlu da se istopi. Mešajte sve vreme do početka ključanja. Neka vri tridesetak sekundi, zatim sklonite sa vatre i dodajte jednu punu supenu kašiku glicerina i nabrubreli žilatin. Promešajte.
U vanglicu stavite 500 -600 gr šećera u prahu, zatim postepeno sipajte istopljeni šećer i mešajte sa kašikom. Povremeno dodajte još šećera u prahu, a zatim preročite na radnu površinu i sa ostatkom šećera umesite fondan. Ako su vam  u startu ruke mnogo ulepljene sa fondanom, operite ih i onda nastavite sa mešenjem fondana. Bitno je da ruke nakon pranja dobro osušite papirnatim ubrusom, a ne peškirom ili krpom jer će vam u suprotnom ostati dlačice na fondanu.
Gotov fondan ostavite 30 minuta na površini gde ste ga mesili da se prohladi, a onda ga stavite u dobro zatvorenu kesu i čuvajte na sobnoj temperaturi. Najbolje je da se iskoristi u naredna 2-3 dana zato što je onda najlakše raditi sa njim ali ga možete čuvati i mesec dana ako želite. Ako se desi da ga želite upotrebiti nakon tih mesec dana a on bude malo tvrđi za rad, slobodno ga stavite na 4-5 sekundi u mikrotalasnu ali vodite računa da ga ne pregrejete jer možete tako i ruke da izgorite sa njim, jer u sredini bude vreo.
Ovako napravljeni fondan najbolje je bojiti sa gel bojama. Uzmete željenu količinu fondana, zabodete čačkalicu u gel boju a onda tu istu čačkalicu zabodete na par mesta u fondan.
Ako bojite sa bojom u prahu, pre nego što stavite željenu boju rastopite je sa par kapi vode ili alkohola.
Ja sam fondan naknadno bojila, jer sam htela da dobijem specifičnu nežno zelenu boju, pa sam se bojala da ne omanem, (mešala sam zelenu i žutu).
Četvrtasta torta je bila dimenzija 26x21 a gornja 12cm.

Četvrtasta se sastoji iz 6 korica a okrugla iz 3.

Neravnine na torti sam popunila sa smesom od plazme, margarina i mleka, zatim ganaš krema pa fondan.

Torta sa suvim voćem
Sastojci:
12 jaja
12 kašika šećera
320 gr seckanog suvog voća (grožđe, brusnica, kajsija) - ja sam stavila grožđe, brusnice, suve smokve, kandiranu aroniju, mango i sušeni ananas
8 kaš brašna
4 kaš. mlevene plazme
200gr.čokolade
250gr.šećera u prahu
250gr putera ili margarina
(grilijaš od 6 kašika šećera)

Priprema korica:
Umutiti 3 belanca sa 3 kašika šećera, dodati 80 gr. suvog voća, 2 kašike brašna, 1 kašiku mlevene plazme. Peći na 200 C (kalup prečnika 26cm). Napraviti 4 korice.

Poprskati korice grilijašom (ja nisam prskala grilijašom) i preliti sa 200 gr. otopljene čokolade sa malo mleka i margarina. Ja sam prelila samo sa topljenom čokoladom.

Priprema fila:
12 žumanca umutiti sa 250 gr. šećera u prahu i skuvati na pari. Kada se ohladi dodati 250gr. umućenog putera ili margarina. U fil sam dodala još 200 gr. bele čokolade i 2dl umućene slatke pavlake da bi mi fil bio sočniji.

filovati: kora, (grilijaš ), čokolada, fil...





Pošto je familija My Little Pony velika, morala sam dobro da ih proučim kako bih adekvatno odgovorila zadatku ;)

Tu je i Rarity slatki beli jednorog, koji je već išao lakše, pa žuti Fluttershy i na kraju preslatki roze Pinkie Pie koga sam sa zadovoljstvom, najbrže i najlakše napravila i mislim da mi je najlepše ispao.

Većinu tutorijala imate ovde pa pogledajte.

Lenkin favorit je Rainbow Dash i njega sam posebno izučavala ;) mislim da mi je on zadao najviše muka. 

Moram još da napomenem da kad napravite tortu, prekrijete je fondanom i namontirate figurice sve to mora da bude u zadnjem momentu, tj. morate brzo da radite kako bi vam torta do posluženja stajala sto kraće u frižideru, jer fondan zna da se ovlaži, (bar se meni tako desilo), mada ja nemam baš neko veliko iskustvo sa fondanom a možda je i do frižidera jer sam ga opalila na najjače da hladi kako bi se što brže stegla i ohladila... možda sam tu pogrešila.


Ali nema veze, torta je išla na porodični Uskršnji ručak koji tradicionalno svake godine proslavimo kod mojih roditelja.

Evo i par slikica kako je Lenka doživela njene omiljene junake. Uhvatio je neizdrž, jedva je čakala da se završi ručak kako bi se sa uživanjem poigrala sa figuricama i naravno na kraju je svakoj falila nogica, rep, griva :)

























Zbog njenog oduševljenja i ushićenja, vredelo je provesti par noći u nespavanju <3 .

Još malo sličica :)

  


  
  






Evo i filmić kako je tortica izgledala.


Nadam se da će vam moji saveti pomoći naročito početnicima koji žele da obraduju svoje mališane.


Prijatno i uživajte!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF