Странице

Translate

17. 4. 2012.

Uskršnja jaja - salvetna tehnika

 









Za Uskrs ove godine sam na netu potražila nove ideje za farbanje i ukrašavanje jaja, sa željom da to bude što prirodniji način sa najmanje hemije i aditiva.

Naravno, ideju sam pronašla na sajtu Coolinarike gde je draga Tavuco ukrasila jaja salvetama koje su lepljene umućenim belancima. Da bi jaja bila lepša i atraktivnija, najbolje je koristiti bela jaja, ali kako u Beogradu nema da se kupe ovakva jaja ideju za izbeljivanje jaja sam takođe pronašla na Coolinarici gde se jaja kuvaju desetaka minuta u vodi i belom sirćetu u odnosu 1:1

Kad se prohlade vrlo lako im se skine boja sa sunđerom i tako dobijete lepa bela jaja :)

Potrebno je:

skuvana, ohlađena jaja (mogu izbeljena, ali ne moraju)
troslojne salvete sa lepim motivima
makaze
1 belance ne previše umućeno
pljosnata ćetkica
Dalji postupak je da lepe troslojne salvete odvojite i koristite samo onaj gornji štampani deo. Motive možete da sečete makazama, ali ja sam ih polako cepkala rukom jer onda nisu oštri rubovi i manje su uočljivi kad ih zalepite na jaje.

Jedno belance umutite viljuškom, ne mnogo, tek toliko da bude tečno, ali bez pene ;) i lagano premazujete ravnom pljosnatom četkicom preko motiva od sredine prema ivicama.

Bolje je iseći (iscepkati) manje motive jer neće biti zgužvani. Možete lepiti više manjih motiva na jedno jaje, kako sam i ja radila.

Kad se motivi osuše, lagano svako jaje premazati uljem i odložiti u ukrasne korpice.

Nadam se da sam pomogla da za sledeći Uskrs imate lepa i na prirodan način ukrašena jaja.

Prijatno :)

Izvor
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF