Странице

Translate

21.02.2010.

Torta BELI ANDJEO

Torta BELI ANDJEO

Fina, nežna, kremasta torta, po receptu moje majke

Sastojci za 20 osoba


KORE X 3
5 belanca
5 kašika šećera
2 kašike mlevenih oraha
2 kašike brašna

1. FIL
15 žumanca
200 gr. šećera
8 kašike pudinga od vanile
1 l mleka
250 gr. putera ili margarina
100 gr. šećera u prahu

2. FIL
300 gr. mlevenih oraha
2 dl. mleka
100 gr. šećera
150 gr. putera ili margarina
50 gr. čokolade za kuvanje

UKRAŠAVANJE
500 gr. šlaga

mleko po potrebi da se umuti čvrst šlag

Priprema

Kore:
Dobro umutiti belanca sa šećerom, pa pažljivo dodati mlevene i seckane orahe i brašno i ručno umešati da ne bi spao šam.
Ispeći tri ovakve kore.
1. Fil:
Žumanca sa šećerom umutiti dodati puding i skuvati u mleku dok ne dobije gustinu. Kad se ohladi dodati umućen puter ili margarin sa prah šećerom.
2. Fil:
Popariti orahe sa vrelim mlekom u koje je prethodno dodat šećer, dodati dobro umućen puter ili margarin i rastopljenu čokoladu.
Ređati: kora – 1. fil – kora – 2. fil – kora – 1. fil
Odozgo ukrasiti sa šlagom ili dekorisati po želji.

Prijatno :)


slika 1
slika 2

Pužići sa marelicama

Recept je iz ove "divne knjige":http://jacamaca.coolinarika.com/slike/prikazi/283085, uz koju sam pravila prve korake u kuhinji i učila da budem dobra domaćica…


Sastojci

1 suvi kvasac ili 30 gr. svežeg
450 gr. brašna
70 gr. margarina

so
70 gr. šećera
1 jaje

kora limuna ili narandže
2 dl. mleka

Nadev:
40 gr. putera
100 gr. suvog gražđa
1 puding od vanile
8 kajsija ili kajsije iz kompota

puter za premazivanje

Priprema

Pomešajte kvasac, šećer, brašno i malo mlake vode i pustite da se podigne.
U brašno razmrvite margarin, dodajte so, šećer, jaje, koricu od limuna ili narandže, podignuti kvasac i mlakim mlekom umesite mekano testo, te ostavite da nadodje.
U međuvremenu skuvajte puding po uputstvu na kesici i ohladite ga .
Ako imate sveže kajsije potopite ih na kratko u vrelu vodu i oljuštite kožu, ocedite, i podelite na pola.
Testo premesite, razvijte u pravougaonu koru dimenzija 30×45, poprskajte rastopljenim puterom, pospite suvim grožđem, savijte u rolat i izrežite na 16 jednakih rolatića, te složite u tepsiju obloženu sa pek papirom.
Pokrivene pužiće ostavite da narastu,, zatim u sredini svakog utisnite da dobijete malo udubljenje, koje napunite pripremljenim pudingom i polovinom kajsije.
Pužiće pecite dok ne porumene i još vruće premažite rastopljenim maslacem.

Posluživanje

Ovo je originalan recept, ja sam pravila duplu meru, jer smo svi ludi za ovim pužićima i planu za čas.

Heljda zalogaji u Pomoravkinim kalupima

Recept posvećujem našoj dragoj Pomoravki, koja je puno nas Coolinarki obradovala sa divnim kalupima a samim tim i obogatila ove stranice sa predivnim receptima. Hvala ti mila još jednom!!!


Sastojci za 8 osoba


Mera je čaša od 2 dl (od jogurta)
3 jaja
300 gr. feta sira
1,5 čaša jogurta
malo više od 1/2 čaše ulja
1 prašak za pecivo
8 kašike heljdinog integralnog brašna
8 kašike palente
1 kašičica soli
2 kašike laneno seme
1 šaka sitno iseckanih crnih maslina

Priprema

Umutiti mikserom jaja, sir, dodati jogurt, ulje i ostale sastojke po redosledu.
Na kraju dodati masline sitno iseckane i lagano varjačom umešati u smesu. Ne mututi mikserom!!!
Umućenu smesu ostaviti jedno 15-tak minuta da heljdino brašno nabubri. Ako vam se učini da je mnogo gusto dodati još malo jogurta.
Masu sipati u silikonske kalupe (ne do vrha) i peći dok ne porumene. Ostaviti još malo u toploj pećnici, pa ih izvaditi i istresti iz kalupa.
slika 1
slika 2
slika 3
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF