Странице

Translate

22. 5. 2011.

Jagode i čokolada za rođendan moje Jelene




Ovu torticu sam pravila za rođendan moje starije ćerke Jelene... ona je jedna od moje tri najveće ljubavi na svetu... pored moje Jelene, tu su i Bojana, mlađa ćerka i naravno Lenka moja unukica, koja nas iz dana u dan sve obara s nogu... Jelena je Lenkina mama i kad ih posmatram, Lenkica je Jelenina kopija iz detinjstva i ne mogu da se ne setim Jeleninih nestašluka iz tog najranijeg perioda.




Jelena ima poseban odnos sa svojom devojčicom, nežan, pun ljubavi i ne retko zna da se spusti na nivo bebe od dvadeset meseci i da se glupira kao da joj je vršnjakinja, što mene zna da nasmeje do suza...
Uživam u toj njihovoj razigranosti i glupiranju i razmišljam kako ja u vreme kad su one bile male nisam znala tako da se opustim i budem dete sa njima...
Uvek sam se trudila da budem stroga mama, da znaju šta smeju a šta ne, mada sam potajno želela da mogu da se bezbrižno igram sa njima bez ikakvih strahova za njihovo vaspitanje i da ću ih time razmaziti... ''Stara škola vaspitavanja dece'', što bi rekao moj otac...
Ponekad zažalim za tim vremenima i onom što sam propustila kao mlada majka, ali sada to trostuko nadoknađujem sa svojom unukom :)))


Valjda godinama postanemo mudriji, opušteniji, bez onih prastarih stega i strahova, te da pokazivanje velike ljubavi, emocija, nikada ne može da bude loše u daljem razvoju dece.
Ne kažem da sam promašila u vaspitavanju svoje dece, naprotiv, ponosim se sa njima dvema, obe su završile fakultete, obe su postale samosvesne i uspešne mlade žene koje znaju šta hoće u životu, ali žao mi je što je taj period moje mladosti i njihovog detinjstva bio uskraćen zajedničkim igrama, glupiranjima i opuštenošću koju sad vidim u između moje Jelene i naše Lenkice. 



Eh... ja se raspisala o prošlosti i sadašnjosti, već je kasno, a recept ću nakuckati sutra pa navratite :)))

Evo i obećanog recepta koji je jako jednostavan i što je najvažnije ukusan. Jedina izmena je što sam smanjila količinu šećera u receptu i za ganache sam koristila mlečnu čokoladu. Pravila sam duplu meru jer je Jelena sa ovom torticom počastila svoje prijatelje.
Ne bih da prevodim recept, to vrlo lako i brzo možete uraditi sa čika Google prevodiocem :)))

Prijatno i uživajte!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF