Странице

Translate

24. 10. 2013.

Pogača grozd




Zlatna jesen nas je većinu izmamila u prirodu da uživamo u njenim čarobnim bojama koje samo priroda može da iscenira i oboji. Uživajte u ovim predivnim zlatnim danima, provedite kvalitetno vreme sa vašim najmilijima i ako stignete, napravite jednu ovakvu pogaču za svoje najdraže :). 

Ja sam ovaj divan, jesenji, sunčani vikend provela sa svojom unučicom, u subotu smo bile u Zoo vrtu a u nedelju na KidsPatch, gde se održavaju divne kreativne radionice za decu. Obavezno posetite ove lokacije i uživajte sa vašim mališanima. Mi smo tamo česti gosti :)
Zoo vrt






                                      







Sastojci za pogaču:
1 kg. brašna
100 gr. šećera
1 kocka svežeg kvasca
1 jaje
1 žumance
prstohvat soli
150 gr. omekšalog maslaca
3 dl mleka
1 vanilin šećer
malo naribane korice od limuna ili narandže

Fil:
50 gr. seckanih lešnika (ili oraha)
50 gr. suvog groždja
50 gr. šećera
2 belanca

za premazivanje:
1 žumance 
2 kaš. mleka

Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni C. Pleh prekrijte pek papirom. Kvasac sa malo toplog mleka i šećera ostavite da naraste. U posudu sipajte brašno, nadošli kvasac, šećer, so, dodajte vanilin šećer, koricu od limuna (ja sam od narandže), omekšali maslac, jaje, žumance i toplo mleko. Zamesite glatko testo i ostavite pokriveno na toplom da se udvostruci volumen.

Pripremite fil od seckanih lešnika, može i oraha, suvog groždja, šećera i 2 belanca koja ste lagano, ne puno, umutili viljuškom. 

Kad je testo lepo naraslo podelite ga na 30 loptica. Ja ih nisam merila, nisam se trudila da mi budu sve jednake, da bi bile što vernije groždju. 

Svaku lipticu rastanjite oklagijom, premažite malo otopljenim puterom, i stavljajte po kašiku fila, te ih prikupite u zavežljaj, pa slažite na tepsiju prekrivenu pek papirom. Tako ređajte jednu do druge, za sledeći red popunite praznine sa lopticama i napravite oblik grozda. Svaku lopticu malo namažite sa četkicom vodom da vam se zalepe. Odozgo stavite komadiće maslaca.

Blago viljuškom umutite žumance sa mlekom i premažite gotoveu pogaču.

Pospite šećerom i ostavite da naraste još 20 min. Pecite u pećnici na 200 C oko 25 min ili dok ne dobiju lepu boju. Kad se malo prohladi, lomite komadiće i uživajte u ukusu i mirisu divne jesenje pogače.

Recept je sa coolinarike sa nekim malim izmenama. Prijatno!!!

Pozdrav od vaše Jace :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF