Странице

Translate

7. 7. 2011.

Rolovana pogača


Opsednuta sam pogačama ;)))
Koristim svaku priliku da ih pravim, eh, 'de bi mi bio kraj da sam pekar :)
Ova je pravljena za Mladence ćerki i zetu prošle godine, naleteh na ove fotkice, pa reko' ajde da napišem par reči kako ja to radim, možda će nekom dobro doći.
Testo:
1 kg. brašna tip 400
1 sveži kvasac
0,5 l mleka
1 dl ulja (ili 100 gr. putera, ili 3 kašike masti)
1 kašika soli
1 kašika šećera
1 kašika belog sirćeta
travke mirišljavke po želji (bosiljak, majčina dušica, matičnjak, ruzmarin...)

za premazivanje testa:
1 puter (ili 250 gr masti)
2 žumanca
susam, lan, kim, krupna so...

Postupak:
Kvasac potopiti u malo toplog mleka, dodati 1 kašiku šećera i 1 kašiku brašna i ostaviti na toplo da se kvasac aktivira. Prosejati brašno obavezno, i umesiti glatko testo od navedenih sastojaka, pokriti čistom krpom i ostaviti na toplo mesto da se udvostruči volumen.
Testo možete umesiti mikserom, ali ja praktikujem da ga umesim ručno, jer tom prilikom u teksturu testa uđe mnogo više vazduha, nego kada se to uradi mikserom... verujte mi, probala sam :)
Premesiti testo, staviti na pobrašnjeni stolnjak i rastanjiti ga na debljinu 1 cm.
Umutiti puter ili mast, 2 žumanca i premazati testo, ostaviti malo da premažete pogaču odozgo, urolati ga u rolat i iseći jedan veći deo, koji staviti u sredinu okrugle posude. Ja za tu priliku koristim starinsku šerpu nasleđenu od moje bake, koju samo podmažem, ne posipam brašnom i nikad se ne zalepi, ali vi naravno koristite posudu koju imate u kući.
Zatim iseći uže rolate koje slagati jedan do drugog, kao što vidite na slici. Premazati sa preostalim puterom, posuti semenke i pažljivo staviti u HLADNU rernu. Uključiti rernu na 180 stepeni, i peći dok ne porumeni. Pred kraj pečenja staviti pek papir, da vam ne potamni vrh pogače, rernu smanjiti na 150 stepeni i peći još jedno 15 minuta da pogača ne bi bila živa.
Prijatno i uživajte :)))






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF