Странице

Translate

7. 5. 2012.

Palačinke sa koprivama i mišići od rotkvica






Opšte je poznato koliko je kopriva lekovita biljka, ali ne znam koliko nas je svesno toga, koliko je ona zapravo lekovita.

Kad bi ljudi shvatili, koliko je ova biljka lekovita, sadili bi samo koprive.

Svi delovi koprive - stabljika, lišće, koren i cvet - imaju lekovita svojstva. U drevna vremena kopriva je bila vrlo cenjena u narodu. 

Naučnici tvrde, da bi kopriva odavno nestala sa lica zemlje, kad ne bi žarila.  Životinje i insekti bi je odavno pojeli.
Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi. Zbog toga koprivu preporučuju kao deo prolećnog čišćenja organizma.

Ako imate manjak gvožđa u organizmu i osećate se umorno i beskorisno, kopriva je to što vam treba! Kopriva sadrži puno gvožđa i uspešno se koristi kod anemije. Nakon određenog vremena, opet ćete se osećati puni energije i zdravlja.

Zato krenita u nezagađenu prirodu i naberite svežanj zdravlja za vas i vaše ukućane.

Još kao mlada domaćica i majka intuitivno sam znala za njenu lekovitost i svake godine kad bi leto provodili u porodičnoj kući u Prolom Banji brala sam koprive u dvorištu i pravila ''zelene'' palačinke deci. Bile su oduševljene bojom i rado su ih jele.

Vrlo se jednostavno spremaju, mogu biti slane ili slatke, a ako izostavite jaja i mleko i posne - vege. Koristite samo mlade izganke na vrhu biljke.

Svežanj kopriva dobro očistite, operite i skuvajte, te propasirajte. Ne prosipajte vodu u kojoj su se kuvale i ona je lekovita.

Pripremita palačinke na uobičajeni način i uz sveži sir, dobro začinjenu salatu sa limunom imaćete lep, zdrav obrok za vas i vašu dečicu.

Evo i ideje kako da vam deca zavole i rotkvice, malo se poigrajte i videćete njihov oduševljen osmeh :)))

Prijatno!




 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF