Странице

Translate

27. 2. 2014.

Jagnjeće sarmice u maramici



Da se razumemo, ja jagnjetinu i produkte od nje NE JEDEM, nikad je nisam volela, još od detinjstva, smeta mi njen jak miris i ukus i mada će verovatno čudno zvučati ljubiteljima ovog specijaliteta, to me ne sprečava da često spremam sarmice, naravno, kad mogu da dođem do jagnjeće maramice, crevaca i drugih iznutrica.

Sve za ljubav i iz ljubavi prema mojim najmilijim koji je obožavaju.

Elem, to je recimo 2-3 puta godišnje, kad imamo prilike da nam prijatelji nabave domaće jagnje, koje se kod njih u selu zakolje, uredi, crevca lepo operu i skuvaju i sve to zajedno donese kući, gde se pripremi po receptu naravno, moje majke.

Sastojci:
jagnjeća crevca od jednog jagnjeta
bela i crna džigerica,
srce,
jagnjeća maramica
2-3 kašike sirćeta
2 glavice crnog luka
1 veću šargarepu
1 manja šoljica pirinča
2-3 češnja belog luka
ulje
so, biber, vegeta, aleva paprika ljuta i slatka

Za preliv:
3-4 jaja
2 dl. mleka
1 kisela pavlaka

Postupak:
Jagnjeću maramicu potopiti u hladnu slanu vodu u koju ste dodali malo sirćeta i ostaviti da odstoji dok pripremate fil.

Crevca dobro oprati i usoliti, te ostaviti malo u slanoj zakiseljenoj vodi da odstoje, nakon toga ih isprati od soli i sirćeta i staviti da se kuvaju.
Kad su crevca kuvana sitno ih iseckati i upržiti sa crnim lukom koji ste prethodno malo prodinstali.

Posebno skuvati srce i belu džigericu, prohladiti i takođe sitno iseckati.
Na sitne kockice iseckati crnu džigericu i posebno je ispržiti, na kraju dodati sitno isečen beli luk.
Sjediniti crevca, srce, belu i crnu džigericu, dodati rendanu šargarepu i malu šoljicu prethodno skuvanog pirinča, te začiniti po ukusu, treba da je malo slanije i dosta ljuto i sve dobro promešati.

Maramicu isprati od soli i sirćeta, pažljivo je rašititi na dasci za sečenje, te je iseći na što pravilnije kocke. Jagnjeća maramica je dosta mala, nekad je i pocepana, zavisi kako je stručno odvojena, ali ništa zato, možete slobodno da je zakrpite sa parčetom nepravilno isečene maramice, neće se primetiti kad zavijete sarmice.

Na svaki komad maramice stavite po kašiku fila i pažljivo zavijte sarmice, pa poređajte u podmazanu tepsiju u kojoj ćete peći. Poželjno je da tepsija bude zemljana, ali može i vatrostalna ili bilo koja druga nkoju imate.

Od mladog jagnjeta ispadne desetak srednjih sarmica, mada fila ostane, ali kako je maramica male površine ne može više ;)

Miksetom penasto umutite jaja, dodajte mleko i kiselu pavlaku i zalijte sarmice.

Pecite na 180 stepeni dok ne dobiju blago rumenu boju i poslužite sa ovčijim kiselim mlekom i sezonskom salatom.

Ovo jelo obično spremam za Uskrs, Slavu, 1. maj i kad imamo prilike da nabavimo domaće jagnje.

Preostali fil možete takođe da zapečete u rerni sa jajima, mlekom i kiselom pavlakom, e to se kod mojih u selu zove kavurma.

Mada, moja strina sve sastojke samelje uprži sa lukom i zalije sa jajima i 2-3 kašike brašna, kad se ispeče u tepsiji izgleda kao torta C.

Kavurma je super jelo sa svinjskim crevcima koje jednostavno obožavam, ali na žalost retko imam priliku da jedem, osim u selu.

Prijatno!!! J






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF