Странице

Translate

27. 2. 2012.

Pašteta od prosa sa povrćem





Ovaj divni recept od DajaneD sa Coolinarike sam odavno tagovala u nameri da ga napravim. E, kad sam rešila da ga isprobam ispostavilo se da u Beogradu ne mogu da nađem leblebije (naut, slanutak), tj. ima ih pečene, ali meni su trebale presne. 

Obišla sam celi grad i na kraju posle bezuspešne potrage odlučila da napravim sa prosom. Jako nam se dopalo a verujem da može da se spremi i sa drugim žitaricama koje su slične po strukturi: heljda, žito, ječam, ovas, kinoa... 

U svakom slučaju obavezno ću isprobati i druge kombinacije, jer je jako ukusno, dekorativno i lagano jelo, posebno ko je vegetarijanac a i za dane posta.

Hvala Dajana za divan receptić, mogu samo da kažem da se mojoj mlađoj ćerki Bojani jako dopalo, ona preferira povrće u ishrani, a i unukica je slatko ručkala ;)

Ovo je original copy-paste receptić, doslovno sam ga se pridržavala sem što sam u nedostatku slanutka koristila proso.

Sastojci:
500 g kuhanog slanutka (iz konzerve)
1 luk ljutika (ili manja glavica
obicnog crvenog luka)
2 mrkve
2 tikvice
1 limeta
maslinovo ulje
sol i papar
(po potrebi) povrtnog temeljca

Priprema:
Ocijedite slanutak, isperite ga pod mlazom vode i skinite opnu. Sitno nasjeckajte ljutiku (luk), i propirjajte ga s 3 žlice maslinovog ulja i žlicom tople vode na laganoj vatri (5-6 minuta). Dodajte slanutak, posolite i propirjajte skupa 3-4 minute. Smrvite mikserom u pire - dodajte 2 žlice maslinovog ulja, sok limete, malo svježe mljevenog papra i dotjerajte gustocu dodajuci po potrebi par žlica povrtnog temeljca (krema treba ipak biti prilicno cvsta).

Nožicem za guljenje povrca narežite 1 mrkvu i 1 tikvicu na tanke trake. Skuhajte ih 1-2 minute u kipucoj, slanoj vodi. Izvadite ih rupicastom žlicom i odmah stavite u zdjelu s jako hladnom vodom, a onda dobro posušite na kuhinjskom papiru.

Duguljasti kalup obložite prvo prozirnom (plasticnom) folijom, a zatim naizmjenicno trakicama mrkve i tikvice, ali tako da vam jedan dio ostane izvan kalupa (da možete zatvoriti na kraju).

Preostalu mrkvu i tikvicu narežite na štapice i skuhajte 3-4 minute u kipucoj slanoj vodi, uronite ih u jako hladnu vodu, pa posušite na kuhinjskom papiru.

Stavite jedan dio kreme od slanutka na dno kalupa, pokrijte dijelom narezanog povrca, i dalje tako dok ne potrošite sve. Krema je gusta pa je nije lako razmazati, ali uz malo strpljenja i polako, može se.

Kad ste završili, savijte trakice mrkve i tikvice preko da zatvorite (to ce vam kasnije biti dno). Ostavite da se ohladi u hladnjaku barem 6 sati Izvrnite kalup na tanjur za posluživanje, odstranite foliju i narežite na kriške. Poslužite uz kruh (baguette) ili krekere.


Prijatno!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF