Странице

Translate

30. 12. 2011.

Heljda lazanje sa povrćem





Heljda je višestruko korisna biljka leči bolesti disajnih organa, hipertenziju, nesanicu, glaukom... Odlična je hrana za decu, a od njenih ljuspica prave se medicinski jastuci koji ublažavaju tegobe i garantuju čvrst san.
Heljda je jednogodisnja zeljasta biljka sa čvrstom rebrastom i grubom stabljikom. Listovi heljde su srcoliki i zašiljeni, cvetovi su joj maleni, belo crvene boje i izuzetno jakog karakterističnog mirisa(koji u vreme cvetanja privlače pčele), dok je plod sitan i braonkasto-crn.

Bogatstvo u zrnu
Zrno heljde sadrži belančevine, masti, vitamine, fosfor, gvožđe, kalcijum, mikroelemente kao što su jod, cinkbor I drugi, organske kiseline i rutin
Inače inzvaredno sredstvo za lečenje mnogih bolesti poput hipertenzije, reumatizma, glaucoma, dijabetesa i oboljenja koja su posledica radioaktivnog zračenja. Rutin je dragoceni sastojak koji povećava elastičnost kapilara i poboljšava njihovu propustljivost.

Zdrava i hranljiva
Narodna medicina preporučuje cvet heljde kao lek protiv kašlja i sluzi u gornjim disajnim puevima. Čaj od lista i cveta upotrbljava se za lečenje arteriosklerize, naročito ako je kombinovana sa povišenim krvnim pritiskom, a sveži listovi mogu se stavljati direktno na ranu ili posekotinu, jer imaju izraženo baktericidno dejstvo. Najfinije heljdino brašno, pomešati sa usitnjenim listom ove biljke odličan je i ekološki bebi-puder koji nežnu dečiju kožu štiti od infekcija. Od heljdine prekrupe priprema se zdrava i ukusna kaša koja spada u vrhunske dijetetske proizvode.Preporučuje se u ishrani dece i odraslih jer jača memoriju i koncentraciju, leči bolesti želuca i creva, a pomaže i u slučaju malokrvnosti, gojaznosti i nervne napetosti.

Kad znamo koliko je zdrava ova žitarica, treba da je što češće uvrstimo u našu ishranu, posebno zimi jer greje organizam i daje dodatnu energiju.
U mojoj porodici često koristim heljdu u raznim oblicima: brašno, seme, kore, lazanje... Probajte i uverićete se koliko je moćna ova biljka.

Sastojci za lazanje:
300 g heljdine lazanje
2 plava patlidžana
3 tikvice
3 sveže crvene paprike
3 paradajza
3 češnja belog luka
sušeni bosiljak
zreli kačkavalj 45% masti
parmezan

Besamel sos:
150 g putera
100 g brasna
1l mleka
so
muskatni orasčić 
4 dl kisele pavlake 20 % masti

Priprema:
Prvo skuvajte bešamel sos, tako što ćete na otopljenom maslacu propržiti brašno i pažljivo postepeno dodavati mleko stalno mešajući da se ne naprave gruvice. Bešamel kuvati oko 5 minuta, stalno mešajući da ne zagori. Na kraju posoliti po ukusu i dodati muskatni orašćić u prahu. Kad se malo prohladi dodati kiselu pavlaku i izjednačiti smesu.

Povrće očistiti, oprati i iseckati na kolutove približno iste veličine.
Lazanje kuvati u vreloj vodi par minuta i ređati u podmazanoj posudi tako da u prvom redu pokrijete dno sa delom obarenihm lazanja, preko lazanja sipati bešamel sos, poređati deo povrća, narendati kačkavalj, ponovo lazanje i ponavljati postupak dok ne utrošite sve sastojke. Na kraju završiti sa bešamel sosom, posuti parmezanom, bosiljkom i ukrasiti kolutovima crvene paprike i paradajza.

Pokrite alu folijom i pecite u zagrejanoj rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30-40minuta a zatim skinite foliju i pecite jos samo malo da porumeni. 

Prijatno! :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF