Странице

Translate

31.07.2010.

Voćna torta sa malinama



Sastojci:
Peći dva puta po dva patišpanja:
6 jaja
6 kašike šećera
2  kašike kakaa
4 kašike brašna

Čokoladni fil:
4 pudinga od čokolade
100 gr šećera
1 l mleka
1 kašika kakaoa
250 gr maslaca

Fil od malina:
500 gr malina
100 gr šećera
1 kesica želatina (10 gr)
1 puding od vanile

Za dekoraciju:
crna i bela čokolada
crvene i crne ribizle
1/2 l slatke pavlake

Priprema:
Patišpanj: Dobro umutiti 6 belanaca sa 6 kašike šećera, dodati 6 žumanaca i izmiksati, zatim varjačom umešati pažljivo brašno i kakao (prethodno sjedinjen).
Smesu sipati u okruglu modlu sa štipaljkom veličine 28 cm, obloženu papirom za pečenje i peći oko 20 minuta na 180 °C. Čačkalicom proveriti da li je pečeno. Ostaviti da se dobro ohladi.
Tako ispeći još jednu koru. Oba patišpanja iseći na pola da dobijete 4 jednaka dela.

Čokoladni fil:
Puding skuvati prema uputstvu na kesici uz dodatak kakao. Mešati dok se sve lepo ne sjedini. Ostaviti da se fil ohladi i onda mu dodati umućen maslac.

Fil od malina:
Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostavite da nabubri. Maline (ostaviti par za dekoraciju) staviti u odgovarajući sud i preko njih sipati šećer. Kuvati 10-15 minuta, a onda dodati puding od vanile razmućen sa malo hladne vode i kuvati još 5 minuta. Skloniti sa ringle i dodati nabubreli želatin. Promešati. Ostavite da se prohladi 10-15 minuta.

Prvu koru patišpanja stavite na tacnu i premažite je sa polovinom čokoladnom fila. Stavite drugu koru i preko nje polako sipajte polovinu fila od malina. Stavite treću koru i premažite sa drugom polovinom čokoladnog fila i na kraju četvrtu koru i drugu polovinu fila od malina.

Ja sam tortu pravila od 1 i po mere, tj. 9 jaja tako da sam dobila tri kore, a fil od malina sam stavljala samo u sredini torte.

Sa ostatkom fila premažite tortu odozgo i sa strane, umutite šlag i dekorišite tortu.

Ukrasite je po želji... ja sam je ukrasila sa pločicama bele i crne čokolade posebno otopljene na pari i premazane preko pek papira. Kad se čokolada dobro stegne (u frižideru) sečete oblike po želji i lepite na obod torte.

Torta od rolata sa lešnikom

Nemojte da vas zavara naziv...Ovo je slana torta, jako ukusna i brzo se pravi...



Sastojc:

2 lista oblande
50 gr. susama
100 gr. lešnika ili slanog kikirikija*
2 kom. krem sira ili 500 gr. sremskog sira**
200 gr. praške šunke
2 viršle

vegeta, začinske trave po želji

Priprema

Propržiti susam i lešnik*, pa lešnik* samleti, izmešati sa krem sirom**, dodati na kocke iseckanu prašku šunku, propržen susam, premazati oblande i ostaviti da stoje 10-ak minuta, dok ne omekšaju da mogu lepo da se saviju u rolat.
Tako urolane oblande premazati čistim krem sirom, i posuti ostatkom susama, pa iseći na parčiće debljine 1cm.
U dublju posudu staviti providnu foliju, i činiju obložiti parčićima rolata.
U ostatak fila dodati obarene i iseckane 2 viršle, napuniti sredinu torte i zatvotiti je preostalim parčićima rolata.
Dobro ohladiti u frižideru, izvaditi iz kalupa, ukrasiti po želji i služiti.

Panj torta

Recept od moje majke, isprobano, odlično…


Sastojci:

17 jaja
17 kašika šećera
17 kašika mlevenih prethodno ispečenih oraha
4 kašike brašna
1,5 dl. mleka
150 gr. šećera
200 gr. oraha
1 puter
250 gr. šećera u prahu
6 štangle otopljene čokolade

Priprema

KORA:
17 jaja, 17 kašika šećera ulupati zatim dodati 17 kašika oraha i 4 kašike brašna i sipati u podmazan pleh i peći kao svaki patišpanj.
Kada je kora pečena zaviti je u vlažnu krpu kao rolat i ostaviti da se ohladi.
FIL:
1,5 dl. mleka kuvati sa 150 gr. šećera 15 min.
Skinuti sa vatre i sa tim mlekom popariti 200 gr. oraha, dobro izmešati i ostaviti da se ohladi.
Zatim umutiti 1 puter sa 250 gr. šećera u prahu.
Kada bude dobro umućeno polovinu odvojiti i pomešati sa ohladjenim orasima a u drugi ostatak putera dodati 4-5 štangle otopljene čokolade i izmešati sa puterom.
FILOVANJE TORTE:
Odviti tortu iz krpe i filovati je sa orasima i ponovo zaviti u rolat.
Kada je rolat čvrsto zavijen otseći krajeve i oblikovati ga u obliku panja. Zatim premazivati sa umućenim puterom i čokoladom.
Otopiti 1 štanglu čokolade sa malo ulja da bude tečno, zatim umakati viljušku u čokoladu i praviti koru od drveta.

Voćna kivi torta

Lagana jednostavna voćna tortica, brza i jednostavna…

Voćna kivi torta

Sastojci:


2 X rolat
5 kom jaja
5 kaš. šećera
5 kaš. brašna
1 l. mleka
5 pudinga od vanile
1 puter ili margarin
1 kg kivija

džem od kajsija

šlag

čokolada
10 kašika šećera
2 kesice vanilin šećera

Priprema

2x rolati
Dobro umutiti belanca, dodati žumanca, šećer i na kraju lagano dodati brašno. Ispeći dva rolata od navedenih sastojaka, i uviti u vlažnu krpi, pa odtaviti da se ohlade. Zatim odviti rolate, premazati sa džemom od kajsija i iseći na rolatiće prst debjine.
Fil:
U mleku skuvati puding sa šećerom, dodati vanilin šećer i kad se ohladi dodati dobro umućen puter ili margarin.
Poređati rolate na tacnu, premažati filom, poređati kivi isečen na kolutove, pa opet premazati filom. Na kraju poređati rolate, pa opet fil, pa kivi.
Možete tortu preliti sa prelivom za tortu ili je ukrasiti sa šlagom i čokoladom

Voćna torta


Ovaj recept često koristim jer je torta velika, jako ukusna i izdašna, s’ tim što po potrebi pravim razne kombinacije na istu temu…u zavisnosti od toga šta tenutno imam u kući

Voćna torta by ja

Sastojci


TESTO za 1. i 2 . koru:
2 x 6 jaja
2 x 6 kaš. šećera
2x 6 kaš. mlevenih oraha
2x 2 kaš. oštorg brašna

TESTO za 3. i 4. koru:
2 x 6 jaja
2 x 6 kaš. šećera
2 x 4 kaš. brašna
2 x 2 kaš. kakaoa (ja sam stavila Kraš ekspres)

1. FIL:
0,5 l. mleka
2 kesice vanilin pudinga
250 gr. šećera u prahu
1 puter ili margarin
300 gr. seckane žele bonbone

2. FIL:
0,5 l. mleka
2 kesice pudinga od čokolade (ja sam stavila od karamele)
250 gr. šećera u prahi
1 puter ili margarin
100 gr. suvog grožđa
300 gr. seckanih oraha
2 konzerve ananasa u kockama
1 kg. malina (kupina, ribizli) po želji
300 gr. šlaga

mleko za šlaf

Priprema

Kore za tortu peći u četvrtastom plehu.
1. i 2. kora su iste, a jedna se sastoji od: 6 celih jaja, 6 kašika šećera, 6 kašika mlevenih oraha i dve kašike brašna.
Jednu koru ostaviti celu četvrtastu, a drugu uviti u vlažnu salvetu kao rolat.
3. i 4. kora su iste, a jedna se sastoji od: 6 jaja, 6 kašika šećera, 4 kašike brašna i 2 kašike kakaoa.
Jednu koru ostaviti celu, a drugu uviti u vlažnu salvetu kao rolat.
1. fil: U 0,5l mleka skuvati 2 vanilin pudinga. Dok se to hladi ulutati 1 puter ili margarin sa 250gr prah šećera. Sjediniti i u prohlađenu smesu dodati još 300gr iseckanih žele bombona.
2. fil: U 0,5l mleka skuvati 2 pudinga od čokolade. Prohladiti pa dodati 1 puter ili margarin ulupan sa 250gr šećera u prahu. U ohlađeno dodati 100gr suvog grožđa i 300gr seckanih oraha.
Tamni rolat filovati sa 0,5 žutog fila, a žuti rolat filovati sa 0,5 tamnog fila.
Najbolje je pre pravqenjaa torte pripremiti filove, ispeći rolate, filovati rolate i ostaviti ih neko vreme u frižideru da se krem stisne, kako bi se lakše rezali.
Znači filovane rolate, koji su par sati stajali u frižideru, raseći na 2 dela, ali po dužini.
Presecanjem se dobiju 4 dugačka , filovana dela.
Na tacnu položiti jednu celu koru, premazati je filom, žutim ili tamnim. Poređati sve 4 polutke rolata, preko rolata premazati ostatak kreme i prekriti tortu drugom celom korom.
Na fil poređati voće po želji.
Tortu obložiti sa 300 gr ulupanog šlaga u prahu.

Cheesecake


Sastojci

400 gr. Plazma keksa
250 gr. putera
500 gr. sitnog neslanog sira (ja sam koristila a la kajmak)
400 gr. kiselog vrhnja 20% mm
250 gr. slatkog vrhnja (Hole ii dr.)
250 gr. šećera u prahu
2 kesice želatina
500 gr. bobičastog voća (kuine, ribizle, maline, borovnice…)
2 kesice preliv za torte

Priprema

Kalup za torte sa ivicama koje se otvaraju (vel. 28), obložiti pek papirom.
Kora:
Samleti Plazma keks i pomešati sa dobro izmiksanim puterom. Smesa je rastresita, ali ne brinite, Izruci se u kalup i dobro sabije ja to radim dnom od case.
Fil:
Prvo pripremiti želatin prema uputstvu na kesici, zatim umutiti slatku pavlaku.
Posebno umutiti sir, kiselo vrhnje i secer ali ne mikserom, dodati otopljen i prohlađen želatin, pa sve sjediniti sa pavlakom.
Sipati smesu preko kore od keksa, lepo izravnati i odozgo slaziti bobičasto voće po želji da pokrije celi povrsinu.
Priremiti preliv za torte (crveni ili beli) i preliti preko ohlađenog kolača.
Pažljivo skinuti obruč od torte, prebaciti je na tacnu i servirati dobro ohlađenu.

Isprobala je draga slucajna http://slucajna.coolinarika.com/slike/prikazi/356854#komentar4254311
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF