Странице

Translate

7. 7. 2011.

Rolovana pogača


Opsednuta sam pogačama ;)))
Koristim svaku priliku da ih pravim, eh, 'de bi mi bio kraj da sam pekar :)
Ova je pravljena za Mladence ćerki i zetu prošle godine, naleteh na ove fotkice, pa reko' ajde da napišem par reči kako ja to radim, možda će nekom dobro doći.
Testo:
1 kg. brašna tip 400
1 sveži kvasac
0,5 l mleka
1 dl ulja (ili 100 gr. putera, ili 3 kašike masti)
1 kašika soli
1 kašika šećera
1 kašika belog sirćeta
travke mirišljavke po želji (bosiljak, majčina dušica, matičnjak, ruzmarin...)

za premazivanje testa:
1 puter (ili 250 gr masti)
2 žumanca
susam, lan, kim, krupna so...

Postupak:
Kvasac potopiti u malo toplog mleka, dodati 1 kašiku šećera i 1 kašiku brašna i ostaviti na toplo da se kvasac aktivira. Prosejati brašno obavezno, i umesiti glatko testo od navedenih sastojaka, pokriti čistom krpom i ostaviti na toplo mesto da se udvostruči volumen.
Testo možete umesiti mikserom, ali ja praktikujem da ga umesim ručno, jer tom prilikom u teksturu testa uđe mnogo više vazduha, nego kada se to uradi mikserom... verujte mi, probala sam :)
Premesiti testo, staviti na pobrašnjeni stolnjak i rastanjiti ga na debljinu 1 cm.
Umutiti puter ili mast, 2 žumanca i premazati testo, ostaviti malo da premažete pogaču odozgo, urolati ga u rolat i iseći jedan veći deo, koji staviti u sredinu okrugle posude. Ja za tu priliku koristim starinsku šerpu nasleđenu od moje bake, koju samo podmažem, ne posipam brašnom i nikad se ne zalepi, ali vi naravno koristite posudu koju imate u kući.
Zatim iseći uže rolate koje slagati jedan do drugog, kao što vidite na slici. Premazati sa preostalim puterom, posuti semenke i pažljivo staviti u HLADNU rernu. Uključiti rernu na 180 stepeni, i peći dok ne porumeni. Pred kraj pečenja staviti pek papir, da vam ne potamni vrh pogače, rernu smanjiti na 150 stepeni i peći još jedno 15 minuta da pogača ne bi bila živa.
Prijatno i uživajte :)))






17 коментара:

  1. Анониман7. јул 2011. 03:53

    Divno ti je ispala ova pogaca.Hvala za ovaj savet u vezi pek papira pri kraju pecenja.Nekad se takvih jednostavnih stvari ne setimo;)

    ОдговориИзбриши
  2. Prekrasno izgleda!! Zaljubila sam se u pogače i pomalo krenula s isprobavanjem recepata. Spremila sam i ovaj recept i nadam se da će mi kad ju budem radila ispasti barem upola lijepa kao tvoja.

    ОдговориИзбриши
  3. Na izboru za MISS Pogača, glasam za ovu lepoticu!
    Stvarno,gde bi ti bio kraj da si pekar!

    ОдговориИзбриши
  4. Mogu ti reći da sam isto tako opsjednuta pogačama i svako malo pečem neku! I ova tvoja mi izgleda izvrsno!

    ОдговориИзбриши
  5. ciao! bellissima questa ricetta...ma in verita' sono tutte una piu' bella dell'altra tantissimi complimenti!

    ОдговориИзбриши
  6. I ja sam jedna od mnogih koje vole kiselo testo,svidja mi se pogaca ,probacu je.

    ОдговориИзбриши
  7. Prelepo :)
    Sta reci osim da neke fotke naprosto "disu"!

    Srdacan poz.

    ОдговориИзбриши
  8. Super pogača ! viđa mi se ovo kako je rolovana, izgleda predivno !

    ОдговориИзбриши
  9. Hvala puno drage moje blogerice, na divnim rečima i komplimentima :)))

    nonna papera e retete- ina, grazie mille mio caro :)))

    ОдговориИзбриши
  10. ciao , bella forma si presenta molto bene :-)
    e complimenti per il blog ;-)

    ОдговориИзбриши
  11. Que buena pinta tiene, es precioso. Saludos :)

    ОдговориИзбриши
  12. Ina, Mazes, Sofia, puno hvala, drago mi je da vam se dopada pogača :)))

    ОдговориИзбриши
  13. I am very happy,
    that I can see these beauties bakery.
    All look very beautiful and delicious.
    My admiration and I am among your fans!
    Regards, Diana

    ОдговориИзбриши
  14. Аз съм много щастлив Диана Ви, че посетихте моя блог и вие сте един от моите фенове:) Обичам блога си и винаги се радваме да видим какво добро имате рецепта. Loving целувка :)))

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF