Странице

Translate

17.07.2013.

Korpice od sira sa jajima od prepelice i mešanim povrćem




15. jula mi je bio rođendan, i kako to obično biva napravila sam mali porodični ručak ne baš da bih proslavila rođendan, odavno sam tu vrstu slavlja napustila ;) već da bi se porodično okupili za stolom, naravno, kako to tradicija nalaže, jer porodice u danšnje vreme zbog velikih obaveza, trke i jurnjave sa vremenom baš i nemaju neku čestu priliku da se skupe za neki malo svečaniji ručak...

Uglavnom se radnim danima ruča kad ko stigne i gde stigne, guta nas buka i trka novog vremena, novih tendencija, europskog radnog vremena do 17-18 časova tako da su porodična nedeljna okupljanja jedini način da se održi tradicija.

Elem, posle našeg dužeg junskog godišnjeg odmora gde smo boravili u Grčkoj 15 dana suprug i ja sa našom unukicom, i 10-ak dana u Prolom banji (više u narednom postu) red je bilo i da se malo porodično družimo oko stola.

Spremila sam ja razne đakonije, ali me je nažalost fotić izdao (sad je na popravku) kad sam se najmanje nadala, pa je ostala zabeležena samo ova korpica od sira, što me je jako rastužilo, posebno jer nisam mogla da uslikam tortu koja je bila preukusna i iznad svega fotogenična za slikanje. Ali biće i drugih prilika, pa ćemo ponoviti radnju ;)

Recept i postupak izrade ovih korpica od sira sam videla na netu odavno, i dugo planiram da ih napravim jer se brzo spremaju, ukusne su i jako dekorativno izgledaju.

Sastojci:
- 200 gr. sira koji se lepo topi-tipa kačkavalj ja sam našla od nekog manje poznatog proizvođača ali jako je ukusan i blag,
- 100 gr. kozijeg sira sa malo oštrijom aromom (ako ne volite koziji sir - nije obavezan)

Za prilog
- Mešano povrće
- Jaja prepelice

Postupak izrade:
Na krunoj strani renda narendati obe vrste sira. Zagrejati teflonski tiganj i blago ga četkicom premazati sa uljem, pa fino rasporediti sir u obliku manje palačinke. Na srednjoj temperaturi otopiti sir da se ravnomerno istopi, malo prohladiti da možete rukama da izvadite palačinku i odmag je dtaviti preko malih posudica ili čaša da bi zadržale oblik korpice. Fino doterajte nabore kao na suknjici i ostaviti u frižideru da se dobro ohladi i stegne.

Dobro je raditi sa dva tiganja jer puno brže ide i od ove količine ispadne baš puno korpica, ne bih vam tačno rekla broj jer sve zavisi od veličine posuda ili čaša na kojima ćete ih oblikovati.

Za to vreme pripremiti salaticu koju ćete servirati u korpicama.

Ja sam ovog puta spremila mešano povrće i jaja od prepelice, a vi možete i nešo drugo po vašem izboru.

Korpice su odlične, ne propuštaju i ne tope se od ovog priloga i jako su zgodne za neka slavlja jer se mogu pripremiti i napuniti dosta ranije, a mogu da posluže i kao samostalan obrok.

Prijatno!!!





14 коментара:

  1. SUper ideja i izgleda jako dekorativno.Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман22. јул 2013. 08:28

    Dobro jutro,

    sad u dnevnim novinama Oslobođenje (BiH) vidjeh ovaj recept i odmah sam znala da sam ga negdje već vidjela.
    Čak su i vašu fotografiju postavili.
    Znam da u našem regionu nema zaštite autorskih prava, ali sam samo željela da vas informišem da su se novine 'poslužile' vašim receptom i fotografijom.

    Lijep pozdrav

    Adnana

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga Adnana na informaciji, nažalost net je pun ovakvih nekoreknih postupaka, što puno govori o moralupojedinaca pa i javnih glasila. Kontaktirala sam uredništvo lista Oslobođenje, uz napomenu da su sadržaji moga bloga zaštićeni sa CC licencom Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.

      Na žalost još nisam dobila odgovor i prosto ne mogu da verujem da se ove renomirane novine ne oglašavaju po istom pitanju, to je u najmanju ruku jako neozbiljno i neodgovorno od njihove strane.

      Ali ovo je slika o svetu u kojem danas živimo!!!

      Избриши
  3. Pozdrav Jaco.Hvala sto ste posetili moj blog i postali citalac.Nadam se da cete kod mene procitati puno lepih i korisnih stvari,ako sto cu i ja sada otkriti blago kod Vas.Zelim Vam srecan rodjendan i lepo druzenje.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na lepim rečima i čestitkama draga Slavice i Vaš blog je prava inspiracija za mene, rado ću Vas obilaziti i čitati Vaše divne postove i diviti se Vašoj umešnosti i kreativnosti :))

      Избриши
  4. Nominovala sam Vas za igricu. http://marijinislatkisi.blogspot.com/2013/08/igrica.html

    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  5. Pozdrav,

    Nedavno smo lansirali stranicu Svajela.hr, što je tražilica recepata sa blogova i stranica web s receptima. Primjetili smo da imate super recepte na Vašem blogu koje bih voljeli indexirati na našoj stranici. Ako želite saznati više o nama i kako se prijavit, molimo Vas da posjetite našu stranicu ovdje: http://www.svajela.hr/ ili da nam pošaljete email na info@svajela.hr.

    S poštovanjem,
    Senka

    ОдговориИзбриши
  6. prelepo zabavno izgleda,nisam jela takva jaja, kakav im je ukus? prepelice volim da jedem.

    ОдговориИзбриши
  7. Jaja od prepelice su jako zdrava za ishranu, pa ukus im je sličan kokošijim, ali su daleko lekovitija i zdravija.

    ОдговориИзбриши
  8. našla sam ih u samoposluzi ali nisam ih još kupila da napravim nešto. Ja sam prvi put videla takva jaja u emisiji francuskog kanala tv5.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Preporučujem ti da ih probaš obavezno, evo link o prepeličijim jajima i njihovoj lekovitosti. Ona su veoma bogata vitaminima A, B, C, D i E, gvožđem, fosforom, cinkom i aminokiselinama.

      Blagotvorno deluju u lečenju visokog krvnog pritiska, čira, arterioskleroze, dijabetesa, bronhijalne astme, tuberkuloze, anemije, migrene, infarkta i kod psihičkih poremećaja. Takođe, jačaju imunitet, štite od visokog holesterola, regulišu varenje, poboljšavaju memoriju...

      Nauka je utvrdila i dokazala da su lekovita samo oplođena jaja, što znači da ukoliko koka prepelice snese jaje bez prisustva petlića, takvo jaje nije oplođeno, tačnije nije lekovito.

      http://www.becook.com/sr/tekst/lekovita-jaja-japanske-prepelice.htm

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF