Recept je sa bloga Ime hrane, koji na žalost više ne postoji, sačuvala sam ga za svoje potrebe, mada sam ja malo drugačuje formirala oblik pogače. Na vama je da se poigrate sa testom prema svojoj želji i odaberete oblik koji vama odgovara.
Vaši ukućani će sigurno biti oduševljeni i ukusom i izgledom.
Sastojci:
250ml
mleka
250ml
kef ira ili jogurta
40g
svežeg kvasca
2
kašike šećera
cca
700g mekog brašna
2
kašikice soli
80g
putera (ili margarina ili masti) - raskravljeno ili razmekšano na sobnoj temperature
malo mleka za premazivanje (po želji susam za posipanje)
Postupak:
Pomešati
mleko i kefir ili jogurt, ugrejati da bude mlako, pa sipati u posudu za mešenje
testa. Dodati izmrvljeni kvasac i šećer, pa sačekati da kvasac nadođe. Odmeriti
brašno, pomešati ga sa solju, pa postepeno dodavati nadošlom kvascu i umesiti
glatko, elastično testo koje se odvaja od zidova posude. Testo će biti lepo i
svilenkasto. Prekriti ga najlonom ili prozirnom f olijom i ostaviti da kisne dok
ne udvostruči zapreminu.
Uskislo
testo istresti na blago nabrašnavljenu radnu površinu, u nekoliko poteza ga
smesiti u okruglu jufku, potom ga podeliti na četiri jednaka dela. Od svakog
dela oblikovati okruglu jufkicu.
Okruglu
tepsiju br.30 blago pokvasiti, pa je obložiti papirom za pečenje, da lepo
prijanja.
Uzeti
jednu jufkicu, pa je na pobrašnjenoj podlozi pomoću oklagije rastanjiti u
oblik kruga veličine tepsije u kojoj će se pogača peći. Rastanjenu jufkicu
prebaciti u pripremljenu tepsiju, pa je premazati puterom ili već masnoćom koju
ste odabrali.
Zatim
rastanjite i drugu jufkicu, stavite je u tepsiju preko prve, takođe je
premažite puterom. Isto uradite sa trećom jufkicom. Neka vam preostane sasvim
malo masnoće za premazivanje ispečene pogače.
Četvrtu
jufkicu rastanjite u krug nešto većeg prečnika nego što je tepsija u kojoj se
peče pogača, pa zarežite pogaču na 8 jednakih delova i najuži deo trougla vratite prema obodu tepsije ali malo ukoso, nešto slično kao kad pravite pogaču cvet.
Izmešu poređajte uvijene kiflice a u sredini ružice od testa.
Nisam na žalost slikala postupak, i ne volim da stavljam tuđe slike u post, ali zbog interesovanja i pitanja posteviću fotke koje su najsličnije formiranju moje pogače. Fotke su pozajmljene sa neta, ako nekom smeta ukloniću ih :)
Izmešu poređajte uvijene kiflice a u sredini ružice od testa.
Nisam na žalost slikala postupak, i ne volim da stavljam tuđe slike u post, ali zbog interesovanja i pitanja posteviću fotke koje su najsličnije formiranju moje pogače. Fotke su pozajmljene sa neta, ako nekom smeta ukloniću ih :)
Ružice možete da formirate i na ovaj način.
Uključite
rernu da se ugreje na 200°C, u međuvremenu će pogača kisnuti. Neposredno pre
pečenja, pogaču premažite pomoću četkice hladnim mlekom, (ja premazujem žumancetom i uljem) i (ili pospite susamom).
Pecite
oko 35 min. u zagrejanoj rerni, po potrebi pred kraj pečenja prekrijte
aluminijumskom folijom, kako ne bi izgorela.
Pečenu
ostavite na rešetku da se prohladi, potom isecite nožem ili izlomite rukama i
poslužite.
Savet
extra: između jufki, pored toga što premazujete puter, možete posipati
i sir. Moguća je i slatka varijanta pogače, gde uz puter premazujete i pekmez
ili posipate mleveni zaslađeni mak ili već po želji.
Prijatno!!!
Uh Jaco ao je dobra .Uvek se divim kako umete oakve pogače da napravite!
ОдговориИзбришиHvala draga Dzoli, pogače su moja velika ljubav :)
Избришиmozda gresim ali ne vidim objasnjenje kako ste napravili ruzice? iz recepta sledi da su korice redjane jedna na drugu a slika izgleda drugacije.
ОдговориИзбришиAnoniman, nisam nažalost slikala postupak, ali pogaču možete da oblikujete po vašoj želji i afinitetu, kako god da je oblikujete biće ukusna.
ИзбришиAaaa da,! :) Videla sam to više puta objavljeno u srpskim sajtovima i stvarno divim vam se što tkao vesto pravite, zaista je jako lepo! Kod nas nema Pogace, samo u nekim usamljenim selim prave slicno hleb za dan vencanja i lepo dekorisaju cvecicama od testa, i drugim lepim oblikama ali nisam jos probala, samo na tv sam videla u emisijama o kulturi i obicaje moje zemlje. Mmmm mislim da ova pogaca mi se jako dopada, ima jogurtić unutra!! njam
ОдговориИзбришиA ja se pitam.. A kako ovo jedete? Secite nožem komad kao što radimo hlebom ili prstima uzmite jednu ružicu i jedete? :))
Kako lepo!
A to se pravi kad kog hoćemo ili na primer za Vaskrs ili tokom Božića i sl. ?
Ova vrsta pogača se uvek lomi još dok je topla i tako se jede, nikad se ne seče nožem. Ranije se pravila za razne svečanosti venčanja, krštenja, Božić, Uskrs, a sad se odmaćila i za svakodnevnu upotrebu
Избриши