Ovo je recept sa coolinarike, moje drage drugarice Milice samo sam ga ja malo izmenila da bude u skladu sa principima hrono ishrane.
Sastojci:
Za kore:
1 velika
tikvica
3 jaja
3 vršne kasike spelinog brasna
1 vršna kasika razenog brasna
po zelji seckan
persun
ispeći 2 x
Za fil:
oko 600 gr
sitnog sira (kod mene urda)
malo kiselog mleka (najbolje domaće) da se razredi sir da bude maziv
persun i beli lik (opciono)
Priprema:
U dva suda
narendati po jednu veliku ociscenu tikvicu, posoliti i ostaviti 20-ak minuta da
puste vodu.
Ukljuciti rernu
na 180 stepeni. Umutiti 3 jaja mikserom, oko minut, dodati iscedjene tikvice i
dozvoljeno brasno, ne sme da bude tecno, nego kompaktno, a ako je retko, dodati brasno
jos malo i seckani persun.
Pleh ( 40x30 onaj veliki crni djuvec)
obloziti pek papirom i bez ikakvog uljenja izliti smesu, lepo poravnati da bude
iste debljine i peci 20 minuta.
Za to vreme
mutiti za drugu koru, ovu prvu izvaditi, skinuti odmah papir, vratiti ga u pleh,
isipati smesu i peci.
Dobicete dve
tanke korice, koje su cvrste i meke u isto vreme, ne kidaju se i mogu se seci
da se "kroje" prema velicini cinije u kojoj se servira slana torta.
Ja je redjam u plasticnoj kutiji sa poklopcem zbog belog luka da se ne siri miris po frizideru, svaki red kore premazujem sirom, pospem persunom i seckanim belim lukom i stavim u frizider.
Posluživanje:
Ove korice nemaju ni kap ulja i peku se bez
ulja, tako da mirne duse mozete da uzivate u njoj, a opet, zasitna je. Mozete
ih premazati bilo kojim slanim filom, sirom pomesanim sa kiselim mlekom, jogurtom, kiselom pavlakom da dodajate
alevu papriku, beli luk...
Toliko sam odusevljena sa njom, da sam vec napravila dobru
zalihu rendanih tikvica za zimu!
Prijatno!
Ajde Jaco-faco, volela bih da vidim i originalni recept, čisto ono reda radi. :)
ОдговориИзбришиIvana draga, imaš na kraju posta piše ''Izvor'' plavim slovima, klikni tui videćeš original recept :)
ИзбришиPravila sam originalnu Milicinu verziju i mi smo se oduševili, dok nam kanadski deo familije nije bio oduševljen...Divno izgleda.
ОдговориИзбришиHvala Zoki, moji su svi oduševljeni, pravila sam je i prošle godine za Slavu (po originalu), planula je, ne znam samo kako se nisam setila češće da pravim jer je stvarno odlična :)
ИзбришиVeć sam se pobojala da je ovo nešto slatko, ali vidim da nije i da je nešto zaista izuzetno! Nije komplicirano za napravit. Reci mi molim te što umjesto spelinog brašna (ne znam kakvo je to). Nemoj bijelo, baš imam razna druga brašna, pa koje bi moglo?
ОдговориИзбришиHvala draga :) Ja samkombinovala samo ove dve vrste, pre sam pravila samo od belog brašna, ali od kad sam na ovom novom režimu gledam da ga izbegnem, i za početak sam pravila u kombinaciji sa speltinim brašnom (krupnikom) koje je najsličnije pšeničnom brašnu, ali mislim da može da se kombinuje i heljdino, ovseno, ječmeno, raženo. U Biošpajz sam kupila, imaš ovde link
Избришиhttp://www.biospajz.rs/integralno-speltino-brasno-organski-proizvod-500-gr.html
The cake looks delicious and moisture. I love the cake is full cream and soft like that.
ОдговориИзбришиThank you very much dear Irene , it's very tasty and very easy. Try it .
ОдговориИзбриши