Ovaj kolač je omiljen u mojoj porodici, a i šire… Brzo se sprema, nije skup, a lagan je jer se kuva sa dodavanjem vode, koja ga čini lakšim za probavu.
Sastojci za 20 osoba
| 6 | jaja |
|---|---|
| 6 kaš. | brasna |
| 2 kaš. | kakaoa |
| 1 | prašak za pecivo |
| PRELIV | |
| 350 gr. | šećera |
| 2 dl | vode |
| BELA KREMA | |
| 1 l. | mleka |
| 15 kaš. | oštog brašna |
| 15 kaš. | šećera |
| 3 | vanilin šećera |
| 0,5 l | vode |
| 1 | puter ili margarin |
| 200 gr. | prah šećera |
| GLAZURA OD ČOKOLADE | |
| 200 gr. | tamne čokolade |
| 2 kaš. | ulja |
| 5 kaš. | mleka |
Priprema
BISKVIT:Penasto umutiti 6 belanca, pa dodati 6 žumanca, 6 kašike brašna, 1 prašak za pecivo, 2 kašike kakaoa i peći u podmazanoj tepsiji od šporeta.
PRELIV:
Ušpinovati 350 gr. šećera sa 1 čašom vode i preliti preko kore.
BELA KREMA:
1 l mleka skuvati sa 15 kašika oštrog brašna i 15 kašika šećera u ekspres loncu od 2l. za kuvanje mleka.
Kuvati duže vreme dok se brašno ne ukuva, postepeno dodavajući 0,5 l vode.
Ostavit da se krema dobro ohladi.
Posebno dobro umutiti puter ili margarin sa 200 gr prah šećera i pa u to dodati prethodan dobro ohladjen fil.
Staviti kolač u frižider da se ohladi i sutradan preliti sa glazurom od čokolade.
U posudu izmešati sve sastojke za glazuru od čokolade i postepeno zagrevati dok se ne otopi. Ne sme da provri!
Prohladjenu glazuru preliti preko kolača.
Dok sam ja servirala i ukrašavala potamaniše mi pola kocki


Interesuje me zasto u kori nema secera? Jel to tako treba ili si mozda kojim slucajem propustila?
ОдговориИзбришиHvala unapred :) Kolaci su ti SUPER !
Ahaaaaa...sad sam shvatila...preliv sam propustila :)
ОдговориИзбриши