Странице

Translate

29. 3. 2015.

Pita kupusara - posno




Dok je još post i dok još ima kiselog kupusa da vas podsetim ja jednu veoma lepu, jednostavnu, ukusnu i ekonomičnu pitu od kupusa-kupusaru, koja se jako brzo sprema.

Ovako je ja pravim:

Sastojci:

500 gr. kore za pitu (srednje)
1 srednja glavica kiselog kupusa
1 glavica crnog luka
ulje
biber
voda

Postupak:

Crni luk iseći na kockice i propržiti da postane staklast. Dodati dobro oceđen kiseli kupus koji ste prethodno isekli na tanke rezance. Ukoliko je kupus dosta kiseo ili slan malo ga properite u vodi i dobro ocedite. Začiniti sa biberom po ukusu. Dinstati dok kupus ne omekša.

Posebno prokuvati 1dl ulja i 1dl vode. Kore preseći na pola,  po dužini, svaku koru četkicom premazati smesom od prokuvanog ulja i vode i stavljati po jednu-dve kašike kupusa na početku kore pa uvijati u trouglove. Možete i klasično da rolujete, ali meni je ovako praktičnije jer prilikom jela kupus ne ispada iz rolatića.

Kad utrošite sve sastojke ređati u podmazanu tepsiju i svaki trougao premazati uljem i vodom.

Peći 30 min. na 180 stepeni ili dok pita ne dobije rumenu boju.

Prijatno!!!



15. 2. 2015.

Ručak iz tegle i presna pogača





Na netu sam dosta čitala o bezbednom posuđu u kome se priprema hrana i ispade da je najbezbednije i najzdravije priprema hrane u staklenim posudama, ali ne i u vatrostalnim.
Radoznalost me je to naterala da malo procunjam i pogledam kako bih to izvela, šta bih spremila i na koji način. Najbitnije u celoj priči je da vodite računa da nema velikih oscilacija u temperaturi kako ne bi došlo do pucanja tegle, znači u početku postepeno zagrevati i kad bude ručak gotov pažljivo hladiti.
Ovako pripremljen ručak može biti idealna solucija za izlet, odlazak u prirodu ili duži boravak van kuće, samo dobro zapečatite original poklopcem.
Takođe, kažu da može da se čuva i kao zimnica u tom slučaju držite na tamnom i hladnom mestu. Ja nisam probala, ali deluje mi privlačno i praktičo.
 Sastojci:
·      700 gr. svinjskog mesa od buta
·      200 gr. pancete
·      1 domaća kobasica
·      2 glavice crnog luka
·      3-4 češnja belog luka
·      1 struk praziluka
·      200 gr. šampinjona
·      2 krompira
·      1 crvena paprika
·      so
·      biber u zrnu
·      lovor
·      komorac seme
·      1 dl vode

·      1 čista - suva tegla od 2,5-3 litre

Postupak:
Meso, pancetu i kobasicu iseći na sitnije komade, povrće takođe, pa u suvu čistu teglu ređati red mesa, red povrća, između svakog reda dodati začine. Ja sam gore navedene a vi možete po vašem izboru i ukusu.
Kad ste sve lepo složili, sipati vodu, teglu poklopite sa folijom i staviti u šerpu u koju ste sipali hladnu vodu.
Tako pripremljenu teglu sa šerpom staviti u hladnu rernu i rernu ukljutiti na 120 stepeni da se postepeno zagreva kako tegla ne bi pukla. Zatim rernu pojačajte na 180 stepeni i kuvajte jelo oko sat i po (sve zavisi od vaše rerne). Pažljivo otvorite rernu i izvadite teglu sa gotovim ručkom, ostavite malo da se prohladi i poslužite sa sezonskom salatom.
Ova količina je dovoljna za 4-6 osoba.
Mogu vam reći da je ručak bio veoma ukusan a izbor namirnica možete da odaberete po vašem ličnom nahođenju i ukusu.

Presna pogača
  • 500 gr. brašna
  • 1 kafena kašičica soli
  • 1 kafena kašičica sode bikarbone
  • voda po potrebi
Umesiti tvrđe testo od navedenih sastojaka, ostaviti da se malo odmori dok vam se rerna ne ugreje na 280 stepeni i peći pogaču oko 30 minuta.


Prijatno J


14. 1. 2015.

Ginger ljudi za deset malih medenih patuljaka i medene kucice





Ovih deset medenjaka i dve medene kucice sam pravila za deciju Novu godinu za Lenkine drugare stare od 3 meseca do 6 godina, koji su se sladili i uživali dok su cekali da im Deda mraz donese paketice. 

Medenjaci su ukrašeni čokoladom i čokoladnim bonbonama a medena kućica rojal masom.


Sastojci:
500gr brasna

kasikica sode bikarbone
150gr maslaca ili margarina(moze i kokosova mast)
150gr prah secera
2jaja
150gr sagrejanog i ohlađenog meda
Kotanyi zacin za medenjake ili cimet,muskatni orah...

Rojal masa:
1 belance
200gr šećera u prahu
1 kašičica limunovog soka

Belanca lagano umutiti i dodati kašiku po kašiku prosejanog šećera u prahu.
Pred kraj dodati sok od limuna i mutiti još malo.
Smesa mora biti gusta i sjajna.
Podeliti u nekoliko posudica i dodati boje po želji. 

Umesiti testo od navedenih sastojaka i ostaviti da odstoji u frizideru 1h, moze i citav dan. Rastanjiti testo na 3-4 mm debljini, praviti željene oblike, ređati na pek papir i peci na 180 oko 12-15 minuta. Kada se izvade iz rerne jos uvek su mekani, kasnije se stvrdnu.

Za kucicu razvuci testo debljine oko 0,5cm., seći oblike i peći na isti način kao medenjake. Kad se ohladi ukrasiti rojal masom i spajati kućicu.

Srećna Nova godina!!!



4. 1. 2015.

Medena kućica i medenjaci - posno















Srećni Božićni praznici dragi čitaoci!!!

Najlepše i najzabavnije je da ove kućice i medenjačice pravite sa decom, to je neprocenjiv doživljaj i za njih i za vas.

Sastojci:

250 gr margarina
100 gr prah sećera
3 kesice vanil secera
100 gr pudinga od maline ili jagode
250 gr brasna

Posna glazura:

200 gr. šećera u prahu
2 kašike soka od limuna
voda po potrebi

Glazura sa belancima:

2 belanca
300 gr. šećera u prahu
2 kašike soka od limuna


Priprema:

Zamesite glatko testo od navedenih sastojaka i ostavite da se odmori na hladnom jedno 1/2 sata (prethodno upakujte u plastičnu kesu da vam se testo ne bi osušilo).

Testo ponovo malo premesite rastanjite na 3-4mm i secite oblike po želji.

Tepsiju iz šporeta obložite pek papirom, pa ređajte isečene oblike testa sa malim razmakom da se ne bi slepili tokom pečenja.

Peci na 180 stepeni u predhodno zagrejanoj rerni, vrlo kratko, (10-tak minuta), pazeći da ostanu roze boje... ako puding od malina ili jagoda zamenite čokoladnim ili vanilom, dobićete čokoladne ili vanila keksiće.

Ovi keksići su prhki i tope se u usima, a dovoljno čvrti da možete da ih oblikujete po želji.

Ohladiti keksiće i ukrašavati ih posnom belom glazurom koju ćete pripremiti tako što u šećer u prahu postepeno dodajete vodu i limunov sok dok ne dobijete glatku gustu smesu kojom možete da pišete. Glazuru sipajte u fišek napravljen od pek papira, odsecite malo vrh i zabavljajte se :)

Za glazuru od belanaca mutite belanca najmanjom brzinom miksera, postepeno dodavajući šećer u prahu i limunov sok, glazura treba da bude gustine testa za palačinke.

Ukoliko margarin zamenite puterom dobićete mrsne keksiće.

Ovek kekse sam pravila i u ovom obliku a izvor recepta je ovde

Prijatno i uživajte sa vašim malim pomoćnicima!!!

3. 1. 2015.

Moja vintage kuhinja - renovirana









Dođe i Nova 2015. godina, koju smo svi željno i s nestrpljenjem očekivali, u nadi da će biti bolja od prethodne koja je bila jako teška svima, ne samo meni, većini na ovim prostorima.

Prethodna je bila neka čudna godina, puna loših doživljaja i iskustava, svađe, gladi, bolesti, netrpeljivosti među ljudima, nezaposlenosti... ne povratila nam se...

Lično znam da i u mojoj okolini, mojim rođacima, prijateljima, okruženju na poslu nije ništa lepo donela, samo ružne događaje koje svi želimo da zaboravimo i da nam u duši ne ostanu te ružne uspomene i tragovi.

Ne želim da pričam u ovom postu o ružnim stvarima u mom ličnom životu, želim da to ostane iza mene i moje porodice, želim ovim postom da se osvrnem na nešto ipak lepo i kreativno koje smo u prethodnoj godini napravili za sebe, svoju porodicu i da time započnem Novu 2015. godinu, kao inspiraciju i podstrek za rad u ovoj godini.

Kuhinja koja je moja oaza i gde provodim najveći deo svog slobodnog vremena je stara skoro 25 godina, nekoliko puta seljena iz stana u stan i kao takva već je bila zrela ili da je promenimo ili da nešto sa njom uradimo.

Kad sam obilazila salone nameštaja i videla cene, zavrtelo mi se u glavi, tako da je pala odluka da je renoviramo.

Ceo projekat nas je koštao manje od 100 evra ne računajući naš rad i vreme provedeno dok smo je renovirali, a ukupno je sve trajalo manje od mesec dana rada u popodnevnim časovima.

Najteže je bilo to što kuhinja u pojedinim trenucima nije bila u funkciji, ali i to smo nekako prebrodili.

Najteži posao za mene je bio da ubedim ostatak ukućana, najviše muža, da je renoviranje neophodno, na šta je on napokon pristao.

Drugi deo plana je bio da se osmisli dizajn koji bi bio najpovoljniji za ovakav tip kuhinje, u čemu mi je pomogla moja mlađa ćerka, moja umetnica, koja je i osmislila dizajn i dala idejno rešenje.

Sledeći korak je nabavka potrebnog materijala, boje, laka, prajmera, četki i šablona za izradu.

Boje i lakovi su morali biti netoksični zbog pripreme hrane, i svi su na vodenoj bazi veoma kvalitetni.

I najteži manuelni rad oko šmirglanja, farbanja i nanošenja šablona i kao završnog dela laka, gde se moj muž najviše istakao i najteži deo podneo zajedno sa ćerkom. Ja sam u svemu ovome bila levo smetalo i zanovetalo, da bi se do perfekcije radovi priveli kraju.

Nismo imali neki zacrtan rok do kad je trebalo sve biti gotovo,  bilo je bitno samo da sve bude gotovo do naše slave 21. novembra.

Naravno da smo sve završili daleko ranije i da smo jako zadovoljni urađenim poslom što se i vidi iz priloženih slika.

Ukoliko imate pitanja u vezi izrade - renoviranja kuhinje, slobodno pitajte, rado ću odgovoriti na sva postavljena pitanja.

Srećna Nova 2015. godina svim mojim dragim čitaocima!!!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF