Странице

Translate

3. 5. 2014.

Hleb koji se ne mesi





Odavno planiram da pravim ovaj divni hleb, puno sam čitala i čula o njemu i evo konačno je ugledao svetlost dana :)

Malo sam bila skeptična zbog sastojaka i načina pravljenja, ali krajnji rezultat je zaista očaravajuć. Mirisna hrskava korica, mekana sočna sredina, i pun divan ukus su nas sve osvojili, tako da ćemo biti sigurno česti konzumenti istog. Ovaj savršeni hleb se ne mrvi, može da stoji par dana i jako je zasitan. 

Sastojci:

860g raženog brašna
600ml vode
1/2 kašikice suvog kvasca
2,5 kašikice soli

Postupak:

U većoj posudi pomešajte raženo brašno sa solju i suvim kvascem, u sredini brašnaste smese napravite udubljenje, pa sipajte mlaku vodu, potom sve izmešajte rukom ili varjačom, da brašno upije vodu. Nema potrebe da mesite testo, slobodno ga ostavite neujednačeno i sa grudvicama. Prekrijte posudu krpom ili folijom i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi 12-19h.

Nakon ovog odmaranja, testo će narasti i biti vazdušasto i puno mehurića, ali veoma lepljivo, zato radnu površinu obilno pospite brašnom, pa na brašno istresite testo. Istresite ga iz činije najbolje pomažući se nekom lopaticom ili kašikom. 

Pospite površinu testa brašnom, takođe obilno, testo blago rastanjite rukama, zatim krajeve preklopite ka unutra. Kao da preklapate za lisnato testo ili da pravite koverat. Preklopljeno testo prebacite u dobro nabrašnavljenu vanglicu, tako da preklop bude sa donje strane i ostavite ga da kisne oko 2h ili, ako žurite, onda barem dok se rerna ne ugreje. 

Posudu sa poklopcem u kojoj ćete peći hleb (mora biti od materjala koji omogućava pečenje u rerni, da nema plastičnih delova) stavite u rernu, pa uključite da se ugreje na 230°C.

Kad se rerna ugrejala, pažljivo izvadite vrelu posudu za pečenje, otklopite, pa istresite u nju hleb (sad će ivice preklopa biti gore). Poklopite posudu sa hlebom, vratite je u rernu i pecite tako poklopljeno 30 do 40 min., (što zavisi od rerne). Nakon toga posudu sa hlebom pažljivo izvadite iz rerne, otklopite (vodite računa - sve je vrelo!), pa tako otklopljeno vratite u rernu i pecite još 15-20min. 

Pečen hleb izvadite iz rerne, zamotajte u čistu, suvu kuhinjsku krpu i ostavite na rešetku da se hladi. Kad se hleb prohladio toliko da možete da ga držite u ruci, sastružite sa korice eventualni višak brašna, pa ga (sad bez umotavanja u krpu) vratite na rešetku da se ohladi do kraja i režite ga na kriške dobrim nožem za hleb.



I da se pohvalim, ovo je hleb u izvođenju moje mlađe ćerke Bojane, samo od pola mere, odlično je ispao :)






Evo ovde možete da pogledate postupak pravljenja ovog hleba https://www.youtube.com/watch?v=VN6BYOY8A-E



https://www.youtube.com/watch?v=VN6BYOY8A-E

Prijatno i uživajte!!!



30. 4. 2014.

Pogača prolećni cvet







Svi dobro znate da obožavam pogače i uopšte testo, jer može svašta da se uradi sa njim, tada kreativnost dolazi do izražaja, a mirisi koji ispune kuću dok se pogača peče su neodoljivi.

Ovo je još jedna pogača u nizu koju sam pravila i uslikala, dosta njih i nisam fotkala, ali eto neka se nađe, možda nekom od vas bude inspiracija. Postupak izrade je sličan kao kod ove pogače sa nekim malim izmenama. Ovde možete da pogledate sličnu pogaču sa postupkom savijanja testa. 

Sastojci:
1 kocka kvasca
0,5l mleka
3 žumanca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
70 gr. masti (ulja, putera)
1 kg mekog brašna

Za premazivanje:
100 gr. masti
1 žumance

i još treba:
1 žumance
2-3 kašike mleka
lan (susam, kim)

Priprema:
Rastvoriti kvasac u malo toplog mleka sa jednom kašičicom šećera, pa kad naraste zamesi testo od navedenih sastojaka. Prektiti krpom i ostavi na toplom se da naraste.

Kad je testo naraslo podeliti ga na pet jednakih delova. Jedan deo ostaviti sa strane a ostala četri rastanjiti u obliku tepsije u kojoj ćete peći pohaču.

Tri rastanjene površine premazati dobro umućenom mašću i žumancetom pa složiti u tepsiju jednu preko druge. Četvrtu površinu ne premazivati, već je samo lagano prebaciti preko ostale tri. Iseći pogaču na 8 delova ali ne do kraja, pa svaki trougao zaseći po sredini. Sada dva puta provući zasečene krajeve tougla kroz zarez. Tako uraditi sa ostalim zasečenim delovima pogače. Lagano podvući krajeve pogače da se dobije okrugao oblik.

U sredinu pogače staviti onaj peti kolačić, celu pogaču premazati sa umućenom mašću i zumancetom i posuti lanom.

Ostaviti pogaču da se podigne jedno 15-20 minuta i peći se na 180 stepeni dok ne dobije lepu rumenu boju.

Napomena:

Ovu pogaču možete praviti i bez žumanaca, meni su ostala od beze torte pa sam ih iskoristila na ovaj način, ali nije neophodno da se jaja stavljaju u testo. Takođe kod premazivanja pogače može i bez žumanaca, ali mast, ulje ili puter se obavezno stavljaju i u testo i za premazivanje.

Prijatno!!!



19. 4. 2014.

HRISTOS VASKRS - srećan Uskrs svima koji danas slave


Svim dragim posetiocima mog bloga, mojim dragim prijateljima želim srećan i radostan Uskrs!!!

Proslavite ga u miru, ljubavi, zdravlju i veselju sa vašim najmilijima!

HRISTOS VASKRS!!!

Uskršnja pogača




Sastojci:
0,5 kg brašna
2 dl jogurta (na sobnoj temperaturi)
0,5 dl ulja
1/2 svežeg kvasca
kašičica šećera
so
semenke bundeve i susama za dekoraciju
1 žumance i 2 kašike mleka za premazivanje


Postupak:
U malo toplog mleka razmutiti kvasac sa kašičicom šećera i kašičicom brašna.

Kad se kvasac aktivira, dodati brašno, jogurt, ulje i so, pa umesiti glatko testo. Ostaviti na sobnoj temperaturi dok se količina ne udvostuči. Premesiti testo, oblikovati u pogaču, premazati žumancetom u koje ste dodali malo mleka, ukrasiti semenkama i lagano sa pek papirom prebaciti u tepsiju u kojo ćete peći.

Dok se rerna ugreje na 180 stepeni neka vam testo miruje, zatim pogaču peći oko 25-30 minuta. Kad se malo prohladi, izlomiti je na parčiće i služiti uz uskršnji ručak.

Prijatno i uživajte sa vašim ukućanima na ovaj najlepši, najradosniji hrišćanski praznik!!!


13. 4. 2014.

Mramorna jaja


Uskrs je najlepši hrišćanski praznik i uz Božić najsvečaniji tradicionalni praznik koji se porodično proslavlja.

Svaka domaćica za taj dan farba jaja, obično na Veliki četvrtak ili Veliki petak. Verujem da većina domaćica svake godine pored svečane Uskršnje trpeze želi da na poseban i malo drugačiji način ofarba jaja za ovaj veliki praznik. Kao i većina i ja sam malo procunjala po netu i pronašla puno ideja i saveta kako najlepše skuvati, ofarbati i ukrasiti jaja, da budu malo drugačija od prošlogodišnjih, pa evo da ih podelim sa vama:


Najbolje je da kupujete sitnija, ili jaja srednje veličine, ona su obično tvrđa.

Ako možete, uzmite domaća jaja, ili na pijaci od nekog za koga znate da gaji kokoške, dakle ne industrijska.

Svetlija jaja, ili ona skroz bela mnogo bolje primaju boju.


Svežinu jaja proveravajte na sledeći način – zaronite ih u hladnu vodu, ako potonu sveža su, ako isplivaju, daleko su od svežih.

Jaja je najbolje da kuvate na tihoj vatri, a vodu u kojoj se kuvaju da izdašno posolite (a možete da dodate i kašiku dve sirćeta u nju).

Pre kuvanja nikako nemojte jaja iz frižidera stavljati u šerpu, moraju da budu sobne temperature.

Sipajte u hladnu vodu, pa postepeno zagrevajte, da bi se izbeglo pucanje.

Pre stavljanja jaja, prebrišite ih laganorastvorom deterdženta za suđe, i isperite, da skinete prljavštinu sa njih.

Jaja možete da kuvate i na pari, ali se onda duže kuvaju (oko 20 -25 minuta).

Da bi se lako oljuštila, posle kuvanja, jaja uronite u hladnu vodu.


Za ovu tehniku mramornih jaja potrebno vam je:
1 veća šerpa
hladna voda
jaja u količini po želji
voda
so
ljuske od crnog, crvenog i belog luka
makaze
gaza
konac
prehrambena boja po izboru
lukovina
spanać
ulje

Ljuske od sve tri vrste luka iseckajte na sitne komadiće različitog oblika. Isecite gazu na kvadratiće 15x15 cm.

Jaja sobne temperature pokvasite, i svako jaje uvaljajte u ljuskice od luka. Tako obložena jaja čvrsto umotajte u gazu (nemojte previše čvrsto da jaja ne puknu) i krajeve vežite koncem.

Ređajte u veću šerpu tako da se jaja ne dodiruju. Nalijte hladnom vodom, dodajte kašičicu soli i kuvajte 5-7 minuta.

Kad su jaja kuvana još onako topla ih zaronite u željenu boju i ostavite par minuta da prime boju.

Ja sam ih ovde farbala u zelenu i ljubičastu prehrambenu boju, a vi možete po izboru.

Tako ofarbana jaja potopite u hladnu vodu, pa kad se sasvim ohlade skinuti gazu, pažljivo oprati ljuskice od luka i kad se osuše svako jaje premazati sa uljem radi sjaja.

Napomena:

Umesto prehrambene boje možete jaja ofarbati i u lukovini ili spanaću, samo što se ne dobije ovakav efekat, boje su bleđe, nisu izražene i stopljene su sa šarama.

Sigurno je ovaj drugi način zdraviji i bezbedniji za ljudsku upotrebu, ali mislim da mala količina boje neće toliko škoditi našem organizmu.

Želim vam svima prijatne Uskršnje praznike!!!
















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF