Странице

Translate

13. 4. 2014.

Mramorna jaja


Uskrs je najlepši hrišćanski praznik i uz Božić najsvečaniji tradicionalni praznik koji se porodično proslavlja.

Svaka domaćica za taj dan farba jaja, obično na Veliki četvrtak ili Veliki petak. Verujem da većina domaćica svake godine pored svečane Uskršnje trpeze želi da na poseban i malo drugačiji način ofarba jaja za ovaj veliki praznik. Kao i većina i ja sam malo procunjala po netu i pronašla puno ideja i saveta kako najlepše skuvati, ofarbati i ukrasiti jaja, da budu malo drugačija od prošlogodišnjih, pa evo da ih podelim sa vama:


Najbolje je da kupujete sitnija, ili jaja srednje veličine, ona su obično tvrđa.

Ako možete, uzmite domaća jaja, ili na pijaci od nekog za koga znate da gaji kokoške, dakle ne industrijska.

Svetlija jaja, ili ona skroz bela mnogo bolje primaju boju.


Svežinu jaja proveravajte na sledeći način – zaronite ih u hladnu vodu, ako potonu sveža su, ako isplivaju, daleko su od svežih.

Jaja je najbolje da kuvate na tihoj vatri, a vodu u kojoj se kuvaju da izdašno posolite (a možete da dodate i kašiku dve sirćeta u nju).

Pre kuvanja nikako nemojte jaja iz frižidera stavljati u šerpu, moraju da budu sobne temperature.

Sipajte u hladnu vodu, pa postepeno zagrevajte, da bi se izbeglo pucanje.

Pre stavljanja jaja, prebrišite ih laganorastvorom deterdženta za suđe, i isperite, da skinete prljavštinu sa njih.

Jaja možete da kuvate i na pari, ali se onda duže kuvaju (oko 20 -25 minuta).

Da bi se lako oljuštila, posle kuvanja, jaja uronite u hladnu vodu.


Za ovu tehniku mramornih jaja potrebno vam je:
1 veća šerpa
hladna voda
jaja u količini po želji
voda
so
ljuske od crnog, crvenog i belog luka
makaze
gaza
konac
prehrambena boja po izboru
lukovina
spanać
ulje

Ljuske od sve tri vrste luka iseckajte na sitne komadiće različitog oblika. Isecite gazu na kvadratiće 15x15 cm.

Jaja sobne temperature pokvasite, i svako jaje uvaljajte u ljuskice od luka. Tako obložena jaja čvrsto umotajte u gazu (nemojte previše čvrsto da jaja ne puknu) i krajeve vežite koncem.

Ređajte u veću šerpu tako da se jaja ne dodiruju. Nalijte hladnom vodom, dodajte kašičicu soli i kuvajte 5-7 minuta.

Kad su jaja kuvana još onako topla ih zaronite u željenu boju i ostavite par minuta da prime boju.

Ja sam ih ovde farbala u zelenu i ljubičastu prehrambenu boju, a vi možete po izboru.

Tako ofarbana jaja potopite u hladnu vodu, pa kad se sasvim ohlade skinuti gazu, pažljivo oprati ljuskice od luka i kad se osuše svako jaje premazati sa uljem radi sjaja.

Napomena:

Umesto prehrambene boje možete jaja ofarbati i u lukovini ili spanaću, samo što se ne dobije ovakav efekat, boje su bleđe, nisu izražene i stopljene su sa šarama.

Sigurno je ovaj drugi način zdraviji i bezbedniji za ljudsku upotrebu, ali mislim da mala količina boje neće toliko škoditi našem organizmu.

Želim vam svima prijatne Uskršnje praznike!!!
















6 коментара:

  1. Fantasticna su Jaco.Ideja je super.Nikad dosta u ovo veme.Pozic.Podelila

    ОдговориИзбриши
  2. divna su! jedva cekam da cujem sta ti je ova zelena (nadam se da je prirodna!)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno draga, probala sam sa lukovinom i spanaćem, ali nisu boje bile intezivne, pa sam jedan deo ofarbala sa prehrambenim bojama :)

      Избриши
  3. Jaco, super su ti ispala!!! Od svih "šaranja" jaja, meni je ovo nezaobilazno i najdraže!!!

    Veliki pozdrav :*

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF