Странице

Translate

9. 1. 2013.

MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI!!!






MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI!!!

Mislite da sam zakasnila sa čestitkom za Božić, ne nisam, Božić se slavi tri dana, osim toga danas je i Sv. Stefan, pa koristim priliku da čestitam Slavu svima koji danas slave :))


Kod Srba se Božić proslavlja svečano, obiluje raznim običajima i to je najlepši i najradosniji period u celoj kalendarskoj godini.

Božić se praznuje kao uspomena na dan rođenja Gospoda Isusa Hrista, Sina Božjeg, Spasitelja sveta. To je praznik rađanja novog života, praznik dece i detinjstva, roditeljstva, očinstva i materinstva. Kod Srba je Božić ispunjen najlepšim verskim običajima i obredima. Svi ti običaji i obredi imaju jedan osnovni smisao i svode se na jedan cilj: umoliti Boga da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina! Sve je to izraženo u kratkoj narodnoj zdravici i molitvi o Božiću: „Daj, Bože, zdravlja i veselja u ovom domu, neka nam se rađaju zdrava dečica, neka nam rađa žito i lozica, neka nam se uvećava imovina u polju, toru i oboru!“

Božiću se raduje i staro i mlado, i muško i žensko. Na nekoliko nedelja pred Božić (već od Nikoljdana) i nekoliko nedelja posle Božića (do Savindana) traje svečano praznično raspoloženje. Narod se veseli i raduje, u kućama i porodicama vlada prijatno duhovno raspoloženje, u atmosferi se oseća neko tiho praznično blaženstvo, pa se u takvim prilikama ljudi mire, praštaju jedni drugima uvrede nanete preko godine i ceo narod postaje jedna duša.

Toliko za sada, o običajima u mojoj porodici, česnici i o ovoj pogači uskoro, a vi uživajte sa svojim bližnjima i u zdravlju, ljubavi, slozi i izobilju provedite božićne praznike :))







6. 1. 2013.

Srećno Badnje veče uz posne kolačiće


MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI!!!


Mojim vernim čitaocima koji slave Božić po julijanskom kalendaru želim srećno Badnje veče uz ove lepe posne kolačiće. Poslužite se :)))

Badnji dan

Dan uoči Božića, 6. januar, zove se Badnji dan. Naziv je dobio po badnjaku koji se tog dana seče i unosi u kuću. Ovim danom već počinje božićno slavlje. Rano ujutru, već u zoru, pucanjem iz pušaka i prangija objavljuje se polazak u šumu po badnjak. Čim svane, loži se vatra i uz nju se pristavlja pečenica. Žene u kući mese božićne kolače, torte i pripremaju božićnu trpezu.

Šta je badnjak

Badnjak je obično mlado, hrastovo ili cerovo drvo (u nekim krajevima jelovo ili borovo), koje se na Badnji dan rano ujutru seče i donosi pred kuću. Uveče, uoči Božića, badnjak se preseca i zajedno sa slamom i pečenicom unosi u kuću. Simbolički predstavlja ono drvo koje su pastiri doneli i koje je pravedni Josif založio u hladnoj pećini kada se Hristos rodio. Badnjak nagoveštava i drvo Krsta Hristovog.

Badnje veče

Badnje veče spaja Badnji dan i Božić. Uveče, kada padne mrak, domaćin sa sinovima unosi u kuću pečenicu, badnjak i slamu. Pečenica se nosi na ražnju, obično dvojica nose između sebe, i jedan od njih prvo stupa desnom nogom preko praga i pozdravlja domaćicu i žensku čeljad rečima: „Dobro veče! Čestit Božić, Badnje veče!“ Domaćica i ženska čeljad posipaju pečenicu i domaćina zobom i pšenicom i odgovaraju: „Dobro veče! Čestiti vi i vaša pečenica!“ Pečenica se unosi u sobu gde se obavlja večera na Badnji dan i božićni ručak, i prislanja na istočni zid, tamo gde su ikone i kandilo.

Pošto se badnjak prethodno iseče sa debljeg kraja na tri dela, veličine da može da stane u šporet ili peć, unosi se u kuću. Isto se govori i radi kao kad se unosi pečenica. Badnjak se stavlja na ognjište, ali pošto ognjišta nema više, stavlja se pored šporeta ili peći, i odmah se jedno drvo loži. Tamo gde nema peći ili šporeta, badnjak se stavlja kod pečenice.

Slama

Posle badnjaka u kuću se unosi slama. Prilikom unošenja slame domaćin i domaćica govore i postupaju kao kad se unosio badnjak i pečenica. Slama se posipa po celoj kući. Domaćica u slamu pod stolom, gde se večera, stavlja razne slatkiše, sitne poklone i igračkice, koje deca traže i pijuču kao pilići. Slama simbolizuje onu slamu na kojoj se Hristos rodio u pećini.

Večera uoči Božića

Kada se unesu pečenica, badnjak i slama, ukućani zajedno stanu na molitvu, otpevaju tropar „Roždestvo tvoje...“, pomole se Bogu, čestitaju jedni drugima praznik i Badnje veče i sedaju za trpezu. Večera je posna, obično se priprema prebranac, sveža ili sušena riba i druga posna jela.



Recepte za kolačiće možete pogledati ovde i ovde uz moje male izmene da bi kolačići bili posni ;).

Prijatno i uživajte u krugu vaših najmilijih :)))


4. 1. 2013.

Božićna čarolija i medena kućica




I ove godine sam pravila medenu kućicu za mog malenog medenjaka... baš sam uživala igrajući se sa medenim kolačićima, dok je moja unukica stalno zapitkivala: ''bako, a ko živi u toj kućici, hoće li ta dečica da se igraju samnom, odakle je došao Deda Mraz, jesu li se irvasi umorili...''? 

Njena sreća i opčinjenost medenom kućicom je ponela i mene, pa smo izmislili novu bajku o medenoj dečici koja žive u medenoj kućici i čekaju medenog Deda Mraza da im donese poklone u medenim sankama koje vuku medeni irvasi ;))

Sad baki nisu baš nešto ispali ovi irvasi i sanke ;), malo su me namučili jer nikako nisu hteli da stoje uspravno, ali mojoj Lenkici to ni malo nije pomutilo čaroliju i opčinjenost njihovim izgledom. Dečija mašta može svašta, a pored njih i mi odrasli podetinjimo i zaplovimo u čarobni svet mašte i sanjarenja :))

Kako moja unukica raste, tako ja pored nje sve više postajem dete i u nekom trenutku se zapitam zašto sve te igrarije nisam praktikovala sa mojom decom dok su bile njenog uzrasta. Sad vidim da sam puno propustila sa njima, ali zato je tu moja Lenka i uz nju maksimalno uživam što me svojom dečijom opčinjenošću i nepresušnom maštom inspiriše da i ja sve češće uz nju podetinjim i mnogo mi je lepo što je tako:)))

Medenu kućicu možete praviti od bilo kog testa za suve medene kolačiće, prethodno pripremite šarene bonbonice, razne slatkiše i krenite u čaroliju... verujem da ćete uživati kao ja, jer kad vidite zanesene, srećne, dečije okice to će vam biti dovoljno... čarolija je tu!!!

Želim vam srećne novogodišnje i božićne praznike :)




16. 11. 2012.

Predjelo ''Paunov rep''





Evo jednog lepog hladnog predjela za vaše svečane trenutke, a možete i za običan dan da sebi priuštite malo drugačiji obrok. Iskoristite dok još ima plavog patlidžana po povoljnoj ceni :)))

Sastojci:

1 veći ili dva manja plava patlidžana
1 krastavac
1 paradajz
100 gr. feta sira
1 dl kisele pavlake
3-4 kom. crne masline
so

za paniranje:

brašno i ulje

Postipak:

Plavi patlidžan iseći na tanke krugove, posoliti, i ostaviti 20-tak minuta da puste gorčinu. Nakon toga ih isprati pod mlazom tople vode, ocediti od suvišne tečnosti, uvaljati u brašno i kratko propržiti na vrelom ulju sa obe strane. Staviti na kuhinjski ubrus da upije višak masnoće.

Ostaviti da se ohladi, pa složiti na tanjir u obliku paunovog repa. Izmrviti feta sir i sjediniti sa kiselom pavlakom. Svaki komad patlidžana premazati sa smesom od sira i pavlake.

Krastavce i paradajz iseći na tanke kriške i poređati na kriške plavog patlidžana. Ukrasiti sa crnim maslinama.

Prijatno!!!

3. 10. 2012.

Strast sa šećerom i cimetom (Cinnamon Sugar Pull-Apart Bread)





Nije me zaista bilo dugo vremena, naprosto mi je vreme curelo kroz prste. Godišnji odmor, vrućine, obaveze, lepe i tužne stvari sam doživela ovih meseci, ali idemo dalje...

Ovo je moje prvo učestvovanje u bloger igrici Kuvarijacije  pa valjda ću se nekako snaći. Inače me moji u šali zovu ''sajber baka'' xexe, što i nije tako loše, pa moraju i bake da budu u trendu, zar ne ;)?

Ovu divnu mirisnu poslasticu sam odavno pravila, uslikala i smestila fotke na sigurno mesto, eee, toliko je bilo sigurno to mesto, da sam jedva pronašla te fotkice, mada sumnjam da je i moja Lenkica umešala tu  svoje prstiće, jer se opasno navadila da sama brlja po kompu... čak je po njemu i prosula šolju mleka, ali srećom bez većih posledica :)

E sad o divnom mirisnom hlebu, jer sam se u njega zaljubila kad sam ga prvi put videla kod Maxivide u njenom savršenom blogu Zaboravljene poslastice

Cela kuća, a i komšiluk je mirisao na cimet, dok se pekao, naravno i komšiluk je probao i oduševljen je. Recept neću pisati, videćete na linkovima, doslovno sam se pridržavala.

E sad, što sam ja omanula, pa sam ga malo duže pekla - isušila, to je bila moja greška. Znači, ako pravite ovu savršenu poslasticu, doslovno pratite recept, bez greške je, samo pazite da ga ne prepečete, jer kvasac ne trpi baš dugo sušenje u rerni. Bolje da vam ostane i malo živo testo, nego obratno.

I naravno imajte mere u konzumiranju, jer ipak je to testo sa kvascem koje se nemilosrdno lepi ;))

Prijatno!!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF