Странице

Translate

6. 1. 2013.

Srećno Badnje veče uz posne kolačiće


MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI!!!


Mojim vernim čitaocima koji slave Božić po julijanskom kalendaru želim srećno Badnje veče uz ove lepe posne kolačiće. Poslužite se :)))

Badnji dan

Dan uoči Božića, 6. januar, zove se Badnji dan. Naziv je dobio po badnjaku koji se tog dana seče i unosi u kuću. Ovim danom već počinje božićno slavlje. Rano ujutru, već u zoru, pucanjem iz pušaka i prangija objavljuje se polazak u šumu po badnjak. Čim svane, loži se vatra i uz nju se pristavlja pečenica. Žene u kući mese božićne kolače, torte i pripremaju božićnu trpezu.

Šta je badnjak

Badnjak je obično mlado, hrastovo ili cerovo drvo (u nekim krajevima jelovo ili borovo), koje se na Badnji dan rano ujutru seče i donosi pred kuću. Uveče, uoči Božića, badnjak se preseca i zajedno sa slamom i pečenicom unosi u kuću. Simbolički predstavlja ono drvo koje su pastiri doneli i koje je pravedni Josif založio u hladnoj pećini kada se Hristos rodio. Badnjak nagoveštava i drvo Krsta Hristovog.

Badnje veče

Badnje veče spaja Badnji dan i Božić. Uveče, kada padne mrak, domaćin sa sinovima unosi u kuću pečenicu, badnjak i slamu. Pečenica se nosi na ražnju, obično dvojica nose između sebe, i jedan od njih prvo stupa desnom nogom preko praga i pozdravlja domaćicu i žensku čeljad rečima: „Dobro veče! Čestit Božić, Badnje veče!“ Domaćica i ženska čeljad posipaju pečenicu i domaćina zobom i pšenicom i odgovaraju: „Dobro veče! Čestiti vi i vaša pečenica!“ Pečenica se unosi u sobu gde se obavlja večera na Badnji dan i božićni ručak, i prislanja na istočni zid, tamo gde su ikone i kandilo.

Pošto se badnjak prethodno iseče sa debljeg kraja na tri dela, veličine da može da stane u šporet ili peć, unosi se u kuću. Isto se govori i radi kao kad se unosi pečenica. Badnjak se stavlja na ognjište, ali pošto ognjišta nema više, stavlja se pored šporeta ili peći, i odmah se jedno drvo loži. Tamo gde nema peći ili šporeta, badnjak se stavlja kod pečenice.

Slama

Posle badnjaka u kuću se unosi slama. Prilikom unošenja slame domaćin i domaćica govore i postupaju kao kad se unosio badnjak i pečenica. Slama se posipa po celoj kući. Domaćica u slamu pod stolom, gde se večera, stavlja razne slatkiše, sitne poklone i igračkice, koje deca traže i pijuču kao pilići. Slama simbolizuje onu slamu na kojoj se Hristos rodio u pećini.

Večera uoči Božića

Kada se unesu pečenica, badnjak i slama, ukućani zajedno stanu na molitvu, otpevaju tropar „Roždestvo tvoje...“, pomole se Bogu, čestitaju jedni drugima praznik i Badnje veče i sedaju za trpezu. Večera je posna, obično se priprema prebranac, sveža ili sušena riba i druga posna jela.Recepte za kolačiće možete pogledati ovde i ovde uz moje male izmene da bi kolačići bili posni ;).

Prijatno i uživajte u krugu vaših najmilijih :)))


8 коментара:

 1. Jako lijepo opisano i korisno:) Dosta toga znam jer mi je mama pričala kako je to bilo kada je ona bila mala. Hristos se rodi!

  ОдговориИзбриши
 2. Mir Božji - Hristos se rodi!!!
  Tebi i tvojima srećan i veseo Božić od srca želim.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Vaistinu se rodi!!! Hvala Zoko draga, na lepim željama, takođe i tebi i tvojoj divnoj porodici sve najbolje želim :*

   Избриши
 3. Draga Jaco, tek sada sam stigla obići blog i pročitala ovaj post. Jako lijepo i hvala ti na ovome što si napisala.
  Odlično mi izgledaju i kolačići koje si pripremila !

  ОдговориИзбриши
 4. Hvala tebi draga Brankice na poseti blogu i na lepim komentarima, poljubac mila :)

  ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF