Странице

Translate

31. 7. 2010.

Voćna torta sa malinama



Sastojci:
Peći dva puta po dva patišpanja:
6 jaja
6 kašike šećera
2  kašike kakaa
4 kašike brašna

Čokoladni fil:
4 pudinga od čokolade
100 gr šećera
1 l mleka
1 kašika kakaoa
250 gr maslaca

Fil od malina:
500 gr malina
100 gr šećera
1 kesica želatina (10 gr)
1 puding od vanile

Za dekoraciju:
crna i bela čokolada
crvene i crne ribizle
1/2 l slatke pavlake

Priprema:
Patišpanj: Dobro umutiti 6 belanaca sa 6 kašike šećera, dodati 6 žumanaca i izmiksati, zatim varjačom umešati pažljivo brašno i kakao (prethodno sjedinjen).
Smesu sipati u okruglu modlu sa štipaljkom veličine 28 cm, obloženu papirom za pečenje i peći oko 20 minuta na 180 °C. Čačkalicom proveriti da li je pečeno. Ostaviti da se dobro ohladi.
Tako ispeći još jednu koru. Oba patišpanja iseći na pola da dobijete 4 jednaka dela.

Čokoladni fil:
Puding skuvati prema uputstvu na kesici uz dodatak kakao. Mešati dok se sve lepo ne sjedini. Ostaviti da se fil ohladi i onda mu dodati umućen maslac.

Fil od malina:
Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostavite da nabubri. Maline (ostaviti par za dekoraciju) staviti u odgovarajući sud i preko njih sipati šećer. Kuvati 10-15 minuta, a onda dodati puding od vanile razmućen sa malo hladne vode i kuvati još 5 minuta. Skloniti sa ringle i dodati nabubreli želatin. Promešati. Ostavite da se prohladi 10-15 minuta.

Prvu koru patišpanja stavite na tacnu i premažite je sa polovinom čokoladnom fila. Stavite drugu koru i preko nje polako sipajte polovinu fila od malina. Stavite treću koru i premažite sa drugom polovinom čokoladnog fila i na kraju četvrtu koru i drugu polovinu fila od malina.

Ja sam tortu pravila od 1 i po mere, tj. 9 jaja tako da sam dobila tri kore, a fil od malina sam stavljala samo u sredini torte.

Sa ostatkom fila premažite tortu odozgo i sa strane, umutite šlag i dekorišite tortu.

Ukrasite je po želji... ja sam je ukrasila sa pločicama bele i crne čokolade posebno otopljene na pari i premazane preko pek papira. Kad se čokolada dobro stegne (u frižideru) sečete oblike po želji i lepite na obod torte.

4 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF