Странице

Translate

31. 5. 2011.

Torta cokolada i jagode (bez jaja)

Još jedna čokoladna tortica sa jagodicama... šta ću kad volem ;)))

Recept je sa ovog čarobnog bloga, čekala sam moju decu da mi daju adekvatan prevod ovog prekrasnog i jednostavnog recepta za divnu čokoladnu tortu, jer ja nisam u nekoj velikoj ljubavi sa engleskim jezikom... kako se to čekanje odužilo zbog njihovih obaveza, krenula sam u pustolovinu da ga sama uz pomoć čika Googla prevedem. Verovatno ćete vi mnogo bolje i adekvatnije da prevedete nego što ću ja to učiniti, ali evo da pokušam, pa šta bude ;))) nemojte zameriti, važna je dobra namera... 

Sastojci: 
2 šolje brašna
3 / 4 šolje kakao praha
1 i 1 / 2 kk sode bikarbone
1 i 1 / 4kk praška za pecivo
1 / 4 kk soli
3 / 4 šolje putera
3 / 4 šolje šećera
3 / 4 braon šećera
1 / 2 soka od jabuka
1 / 2 kašike jabukovog sirćeta
1 i 1 / 2 šolja pavlake

Glazura:
1 šolja putera
225 gr. gorke čokolade istopljene
1 kašika vanile
1 / 4 kk soli
6 šoljica šećera u prahu
1 / 2 šolje mleka
1 / 4 vode  (mleka ili jake kafe)


Ukoliko ima grešaka, molim vas da me obavestite da ih ispravim. Hvala na razumevanju i na pomoći :)))

Prijatno i uživajte :)))








25. 5. 2011.

Čokoladni mafini, 100-ti jubilarni čitalac i CMOKIĆ :)))





Taman kad sam počela da pišem recept za prethodni post, tj. za Jeleninu rođendansku tortu primetila sam da imam 100-og jubilarnog čitaoca :)))
Jako sam se obradovala ovoj okrugloj brojkici, a moj 100-ti čitalac je draga blogerica jubistacha, ljubi je njena Jacamaca :)))
E pa odmah sam rešila da vas sve dragi moji čitaoci počastim sa ovim prekrasnim čokočokočokoladnim mafinima koji se prosto tope i sveži i sočni su i drugi i treći dan, ako uspete da ih sačuvate od napasnika... hehehe....

Daklem, recept ide ovako:

Sastojci:
200 gr. čokolade
220 gr. brašna
100 gr. šećera u prahu
1 prašak za pecivo
1 kafena kašičica soli
2 jaja
60 gr. seckanih oraha ili lešnika (nije obavezno)
150 ml. mleka
100 ml. ulja
1 vanilin šećer

Postupak:
Sjediniti posebno brašno, prašak za pecivo, so i šećer.
U drugoj posudi izmiksati jaja, mleko, ulje i vanilin šećer. Sjediniti obe smese, dodati orahe ili lešnike i na pari otopljenu čokoladu.
Sipati smesu u pripremljene kalupe za mafine u koje ste dodali papirne korpice (do 2/3) i peći 15 minuta na 200 *C.
Savet:
Ja sam smesu sipala sa kašikom za sladoled je onda smesa ne kaplje i korpice vam budu ravnomerno napunjene i čiste.
Mafini treba da budu kremasti kad se izvade iz kalupa.

Jedan veliki CMOKIĆ za sve vas, prijatno i uživajte :)))
P.S. dok sam pisala ovaj post pojela sam jednu veliku čokoladu jer mafina više nije bilo ;)))

22. 5. 2011.

Jagode i čokolada za rođendan moje Jelene




Ovu torticu sam pravila za rođendan moje starije ćerke Jelene... ona je jedna od moje tri najveće ljubavi na svetu... pored moje Jelene, tu su i Bojana, mlađa ćerka i naravno Lenka moja unukica, koja nas iz dana u dan sve obara s nogu... Jelena je Lenkina mama i kad ih posmatram, Lenkica je Jelenina kopija iz detinjstva i ne mogu da se ne setim Jeleninih nestašluka iz tog najranijeg perioda.




Jelena ima poseban odnos sa svojom devojčicom, nežan, pun ljubavi i ne retko zna da se spusti na nivo bebe od dvadeset meseci i da se glupira kao da joj je vršnjakinja, što mene zna da nasmeje do suza...
Uživam u toj njihovoj razigranosti i glupiranju i razmišljam kako ja u vreme kad su one bile male nisam znala tako da se opustim i budem dete sa njima...
Uvek sam se trudila da budem stroga mama, da znaju šta smeju a šta ne, mada sam potajno želela da mogu da se bezbrižno igram sa njima bez ikakvih strahova za njihovo vaspitanje i da ću ih time razmaziti... ''Stara škola vaspitavanja dece'', što bi rekao moj otac...
Ponekad zažalim za tim vremenima i onom što sam propustila kao mlada majka, ali sada to trostuko nadoknađujem sa svojom unukom :)))


Valjda godinama postanemo mudriji, opušteniji, bez onih prastarih stega i strahova, te da pokazivanje velike ljubavi, emocija, nikada ne može da bude loše u daljem razvoju dece.
Ne kažem da sam promašila u vaspitavanju svoje dece, naprotiv, ponosim se sa njima dvema, obe su završile fakultete, obe su postale samosvesne i uspešne mlade žene koje znaju šta hoće u životu, ali žao mi je što je taj period moje mladosti i njihovog detinjstva bio uskraćen zajedničkim igrama, glupiranjima i opuštenošću koju sad vidim u između moje Jelene i naše Lenkice. 



Eh... ja se raspisala o prošlosti i sadašnjosti, već je kasno, a recept ću nakuckati sutra pa navratite :)))

Evo i obećanog recepta koji je jako jednostavan i što je najvažnije ukusan. Jedina izmena je što sam smanjila količinu šećera u receptu i za ganache sam koristila mlečnu čokoladu. Pravila sam duplu meru jer je Jelena sa ovom torticom počastila svoje prijatelje.
Ne bih da prevodim recept, to vrlo lako i brzo možete uraditi sa čika Google prevodiocem :)))

Prijatno i uživajte!!!

21. 5. 2011.

Ajmeeee... i danas nagradica :)))

Obradovah se i danas, draga KetyMartini mi je dodelila ovu prekrasnu nagradicu, zahvaljujem joj se puuuno, koju treba da prosledim na 16 omiljenih blogova, pa da krenem, jer me čeka puno posla :))) Pravila znate da ih ne pišem ;)
Moj izbor je ovog puta pao na sledeće divne Blogove:
  1. Kao prvo mog dragom dizajneru ove lepe pozadine, dragoj Dani,
  2. Još jednom miloj Jelenici sa divnim idejama za dekoraciju hrane,
  3. Omiljeno Voće i povrće,
  4. draga Tamarica,
  5. Aliki i mamina jela,
Uh izborih se ja ;))) mogu vam reći da nije baš bio lak posao odabrati 16 blogova, linkovati i obavestiti blogerice o nagradi... trajalo je bogami par sati ali vredelo je jer sam zavirila i pogledala puno blogova i uživala u sadržajima istih...
Uživajte i vi :)))

20. 5. 2011.

Još jedna nagradicaaa :)))

Dobila sam još jednu lepu nagradicu od drage mlade blogerice Maje sa divnim čarobnim blogom . Hvala Majo puno za ovu slatku nagradu, e i sad bih trebala da je prosledim na 6 blogova, što nije baš lak posao, jer su svi blogovi koje pratim očaravajući :)))
Ipak moj izbor je pao na sledeće blogove:

  1. Marina sa divnim veštim ručicama, posetite njen blog i glasajte za njene neverovatne kreacije, usput možete da osvojite i lepe nagrade,
  2. presladak blog Kašičica šećera
  3. moja prva ljubav, maslinkin blog u kojem sam naučila puno iz lepih, divnih postova,
  4. lep, detaljan i poučan Ankicin Kuvar za početnike,
  5. Verin sweet, sweet, sweeet, Delicious for kids i
  6. kralj dekoracija i veštih ruku
 Uhhhh... nije bilo lako izabrati... :)))

Takođe, potrebno je da odgovorim na 3 pitanja:


1.Zasto ste otpoceli blogovanje?

Blog sam počela da pišem kao neku knjigu recepata, za moje ćerke i unukicu, u početku je bio samo za ličnu, privatnu upotrebu, nije bio javan, i kad sam uplovila u ove blogerske vode, poželela sam da to podelim sa svima vama koje interesuje dobra domaća hrana :))) Sad sam se zarazila sa blogovanjem i mogu vam reći da ne prođe dan a da ne svratim i virnem u vaše stranice da vidim šta ima novo ;)))

2.Kako ste odabrali ime za blog?

Moja deca i njihovi drugari, naravno i naša rodbina i prijatelji su često gosti u mojoj kuhinji. Oni su ujedno i moja velika inspiracija :))) Često kažu da su jela čarobna, pa otuda naziv Jacina čarobna kuhinja ;)

3.Koje su teme vaseg bloga?

Za sada je isključivo hrana bilo to slatkiši ili slaniši, videćemo ubuduće, možda proširim delatnost ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF