Divan mirisan i ukusan hleb koji će ispuniti sva vaša čula i očekivanja, samo pazite, jako je kaloričan i zarazan, jer ne možete lako da se uzdržite. :)
Ko ga jednom proba često mu se vraća, što je slučaj i kod mene :)
Sastojci
za testo:
3 ½
šolje brašna
2
1/4 kašičice
instant kvasca
1
kašičica soli
4
kašike šećera
1 šolja
toplog mleka
80ml
tople vode
30g
otopljenog putera
malo
ulja
Sastojci
za preliv:
115g
otopljenog putera
1 šolja
žutog ili braon šećera
2
kašičice cimeta
1
kašika ekstrakta vanile (ja sam stavila 2 kesice vanilin šećera)
orsi
Priprema:
Zamesite
testo tako što ćete najpre u jednoj posudi pomešati toplo mleko i vodu, kvasac,
otpoljen puter i šećer, i tu smesu dodati prosejanom brašnu u koji ste dodali
soli. Najbolje je da testo mesite u fud procesoru ili mikseru za testo, ali
može i ručno. Testo stavite na radnu površinu koju ste posuli brašnom i od
njega napravite loptu koju malo nauljite i stavite u pokriven sud da naraste,
oko 1 sat.
Za to
vreme pripremite modlu za pečenje tako što ćete dobro preći celom
površinom puterom ili uljem.
Takođe,
zagrejte puter da se potpuno otopi, malo ga prohladite i dodajte mu šećer,
cimet i vanilin ekstrakt.
Kada je
testo naraslo, udvostučilo se, rastegnite ga u obliku pravougaonika i oštrim
nožem isecite na 64 komada. Od svakog komada napravite lopticu i umačite ga u
otopljeni puter i šećer, nije bitno da svaki komad bude iste veličine. Po
pravilu najpre se loptica testa potopi u otopljeni puter, pa onda uvalja u
šećer sa cimetom, ali ja koristim ovaj brži metod. Zatim stavite lopticu u
modlu za pečenje i tako redom sve dok ne potrošite i poslednju lopticu. U
međuvremenu pospite loptice pikanima ili orasima s vremena na vreme.
Pokrijte
pleh i ostavite da loptice narastu, dok ne dosegnu 2 cm ispod linije
pleha, oko 1 sat.
Uključite
rernu da se zagreje na 175C. Stavite hleb da se peče oko 30-35 minuta. Kada je
gotov izvadite ga iz rerne, odmah stavite tanjir na kome ćete ga služiti preko
pleha i prevrnite. Posle pet minuta povucite pleh na gore i ako imate sreće
kolač će se lepo odlepiti.
Jedu se pojedinačne loptice koje se skidaju sa hleba rukom.
izvor kod Ivane na blogu koja vrlo zanimljivo piše o životu u Americi u svom prelepom blogu So i biber, prošetajte i pogledajte. Recept je copy-paste.
Na coolinarici ima nekoliko recepata u slanoj i slatkoj verziji
Lepo izgleda!
ОдговориИзбришиHvala draga Dano!
ОдговориИзбришиJaco, hvala na lepom predstavljanju. Još malo da sredim liniju i bacam se na Majmunski hleb. Baš si ga lepo napravila. Pozdrav, Ivana
ОдговориИзбришиHvala draga Ivana na poseti i lepom komentaru, drago mi je da ti se dopada moje skromno izvođenje Majmunskog hleba, tvoja pohvala mi dosta znači. Ako sređuješ liniju, bolje se kloni majmunčeta, jer je i sama znaš jako zarazan, kaloričan i teško mu je odoleti :)
Избришимммммммммммммммм.....!!!!!
ОдговориИзбришифантастично .................!!!!!!!!
Hvala draga Daniela :)
Избриши