Странице

Translate

19. 7. 2014.

Majmunski hleb (Monkey bread)



Divan mirisan i ukusan hleb koji će ispuniti sva vaša čula i očekivanja, samo pazite, jako je kaloričan i zarazan, jer ne možete lako da se uzdržite. :)

Ko ga jednom proba često mu se vraća, što je slučaj i kod mene :)

Sastojci za testo:

3 ½ šolje brašna
2 1/4  kašičice instant kvasca
1 kašičica soli
4 kašike šećera
1 šolja toplog mleka
80ml tople vode
30g otopljenog putera
malo ulja

Sastojci za preliv: 

115g otopljenog putera
1 šolja žutog ili braon šećera
2 kašičice cimeta
1 kašika ekstrakta vanile (ja sam stavila 2 kesice vanilin šećera)
orsi

Priprema:

Zamesite testo tako što ćete najpre u jednoj posudi pomešati toplo mleko i vodu, kvasac, otpoljen puter i šećer, i tu smesu dodati prosejanom brašnu u koji ste dodali soli. Najbolje je da testo mesite u fud procesoru ili mikseru za testo, ali može i ručno. Testo stavite na radnu površinu koju ste posuli brašnom i od njega napravite loptu koju malo nauljite i stavite u pokriven sud da naraste, oko 1 sat.
Za to vreme pripremite modlu za pečenje tako što ćete dobro preći celom površinom puterom ili uljem.
Takođe, zagrejte puter da se potpuno otopi, malo ga prohladite i dodajte mu šećer, cimet i vanilin ekstrakt.
Kada je testo naraslo, udvostučilo se, rastegnite ga u obliku pravougaonika i oštrim nožem isecite na 64 komada. Od svakog komada napravite lopticu i umačite ga u otopljeni puter i šećer, nije bitno da svaki komad bude iste veličine. Po pravilu najpre se loptica testa potopi u otopljeni puter, pa onda uvalja u šećer sa cimetom, ali ja koristim ovaj brži metod. Zatim stavite lopticu u modlu za pečenje i tako redom sve dok ne potrošite i poslednju lopticu. U međuvremenu pospite loptice pikanima ili orasima s vremena na vreme.
Pokrijte pleh i ostavite da loptice narastu, dok ne dosegnu 2 cm ispod linije pleha, oko 1 sat.
Uključite rernu da se zagreje na 175C. Stavite hleb da se peče oko 30-35 minuta. Kada je gotov izvadite ga iz rerne, odmah stavite tanjir na kome ćete ga služiti preko pleha i prevrnite. Posle pet minuta povucite pleh na gore i ako imate sreće kolač će se lepo odlepiti.

Jedu se pojedinačne loptice koje se skidaju sa hleba rukom. 

izvor kod Ivane na blogu koja vrlo zanimljivo piše o životu u Americi u svom prelepom blogu So i biber, prošetajte i pogledajte. Recept je copy-paste.

Kod Maje na blogu imate detaljan prikaz u slikama.

Na coolinarici ima nekoliko recepata u slanoj i slatkoj verziji






6 коментара:

  1. Jaco, hvala na lepom predstavljanju. Još malo da sredim liniju i bacam se na Majmunski hleb. Baš si ga lepo napravila. Pozdrav, Ivana

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga Ivana na poseti i lepom komentaru, drago mi je da ti se dopada moje skromno izvođenje Majmunskog hleba, tvoja pohvala mi dosta znači. Ako sređuješ liniju, bolje se kloni majmunčeta, jer je i sama znaš jako zarazan, kaloričan i teško mu je odoleti :)

      Избриши
  2. мммммммммммммммм.....!!!!!
    фантастично .................!!!!!!!!

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF