Странице

Translate

31.05.2014.

Torta s jagodama koja se ne pece





Ovu divnu tortu često pravim ali nikako da je uslikam jer bukvalno nestane brzinom svetlosti ;)

Ovog puta sam stavila jagode samo po obodu i na vrhu jer ih nisam imala dovoljno i jagode su bile baš krupne, a vi možete da ih poređate po celoj površini torte.


Sastojci:

Za podlogu:

200 gr. digestiv keksa (moze i bilo koji drugi)
1 dl (100ml) przenih,mljevenih badema ili lesnika
100 gr. maslaca (otopljenog)

Za nadev:
3 dl (300ml) slatke pavlake
3 dl (300ml) kisele pavlake
150 gr. secera u prahu (200 gr ako volite sladje)
10-12 gr. zelatina u prahu
6 kasika hladne vode za natopiti zelatin
3 kasike soka od limuna ili limete
naribana korica limuna ili limete za posuti odozgo
500 gr. jagoda

Priprema:
Sameljite keks i przene bademe i u to dodajte otopljeni maslac. Dobro promesajte da se sastojci sjedine i utisnite dobro na dno podmazanog kalupa promera 22 cm (moze i 24 cm). Ostavite na hladno dok pripremate nadev.

Za nadev prvo natopite zelatin sa hladnom vodom i ostavite da nabubri. Za to vreme umutite slatku pavlaku sa secerom u prahu, u pa dodajte kiselu pavlaku, sok od limuna ili limete i dobro sve izmesajte.

Sada uzmite nabubreli zelatin i zagrejte na laganoj temperaturi da se otopi i u tankom mlazu dodajte u smesu od slatke i kisele pavlake, sve vreme miksajuci.

Jagode operite, osusite, ocistite od peteljki i ostavite ih citave. Gusto ih poslazite jednu do druge na pripremljenu podlogu i zalijte nadevom od slatke i kisele pavlake.

Odozgo pospite naribanom koricom limuna ili limete. Sve stavite u hladnjak da se stisne i posluzite.

Napomena: Zoca je koristila kalup od 22 cm i bio je pun do vrha i torta dosta visoka. Moze se koristiti i kalup od 24 cm, ako zelite da je torta niza ili ako nemate manji kalup!

Tortu mozete odozgo ukrasiti jagodama i zaliti crvenim prelivom za tortu. To radite u kalupu veceg promjera, jer u manjem vam nece stati. Ili mozete ostaviti malo mrvica od podloge, pa posuti po torti i poslagati voce!

Varijacija je bezbroj, pustite masti na volju!

Prijatno!!!

2 коментара:

  1. Ja mislim da sam ja jedina koja nije isprobala ovu tortu a svaki put kad vidim da je ovako lepo napravljena obećam sebi e sledeći put ću je napraviti. Odlično izgleda i uživajte u njoj. Pozdrav za vas.

    ОдговориИзбриши
  2. Zoko obavezno probaj, torta je savršeno jednostavna i dekorativna, a što je najvažnije savršeno je ukusna :)
    Puno pozdrava i poljubaca za tebe i tvoje medenjačiće :)

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF