Странице

Translate

8. 1. 2014.

HRISTOS SE RODI - SREĆAN BOŽIĆ i pihtije labudovo jezero

Puno zdravlja, sreće, ljubavi, sloge i sve što poželite u ovoj godini želim vama i vašim porodicama. Da u miru, slozi i radosti proslavite božićne prazike!!!

Kad sam na netu videla ove pihtije poželela sam da ih napravim. Mi u kući - osim dece obožavamo pihtije i mada za njih treba baš prava zima, nije me to sprečilo da ih napravim i ulepšam praznični sto sa njima. 

Ovo nisu klasične pihtije, kako ih ja uobičajeno pravim za slavu, već pihtije od junećeg jezika. 

Bilo mi je interesantno da probam i ovaj novi ukus, pa sam u mesarama potražila juneći jezik, što je vrlo teško naći ga, jer pravi gurmani ga brzo razgrabe.

Juneći jezik treba pre kuvanja potopiti u hladnu vodu na jedno sat vremena, zatim ga očistiti sa nožem, dobro oprati iseći na dvra tri komada, zavisi od veličine i skuvati u ekspres loncu. 

Naliti vodu da obgrezne, dodati 2-3 listića lovora, par zrna bibera, 1glavicu crnog luka u ljusci, 1 glavicu belog luka u ljusci i soli, pa kuvati dva sata na umerenoj temperaturi od momenta kad ekspres lonac počne da pišti.

Kad je jezik kuvan, ispustiti paru, procediti vodu koju sačuvati, a jezik preliti sa hladnom vodom. Kad se jezik ohladio, pažljivo skinuti kožu i iseći ga na komade 1 cm debljine.

Poslagati jezik u posude u kojima ćete služiti pihtije i dodati iseckani beli luk. 

U vodu u kojoj se kuvao jezik dodati jednu kesicu želatina, koji ste pripremili prema uputstvu na kesici. Ukoliko ima masnoće pažljivo je ukloniti sa kašikom ili papirnim kuhinjskim ubrusom.

Ostaviti pihtije da se preko noći ohlade i stegnu, pa sutradan dekorisati.

Ja sam za ovu dekoraciju koristila peršun, mirođiju, perca od mladog crnog lika, glavicu crnog lika i kuvana jaja. Za jednog labudića su potrebna dva jaja. Jeno koristite za telo labuda, a od drugog iskrojte krila, rep i vrat labuda. Za oči sam stavila zrna bibera a od kuvane šargarepe noge i kljun.

Sve lepo iskrojte i pomoću čačkalica formirajte labuda. Od manje glavice luka napravite lokvanje koje ukrasite kuvanom šargarepom.

Prijatno i uživajte :)


2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF