Странице

Translate

25. 4. 2013.

Mirisni kuglof Prolećni cvet




Ideju za ovaj zanimljiv kolač sam našla na jednom ruskom blogu, ali mi nešto recept nije bio baš najjasniji,  nešto mi tu nije štimalo, pa sam razmišljala da mamin stari provereni recept prilagodim i ipak ga napravim. Naravno da nije ispao kao sa ovog sajta, ali je meni isto zanimljiv, a da je ukusan i mirisan to morate da proverite sami.

Interesantno je da kod ovog recepta uvek možete da eksperimentišete i dodajete sastojke po vašem ličnom ukusu i nahođenju i da će vam kolač uvek ispasti zanimljiv i drugačiji od prethodnog. 

Zanimljivo je i da je svaki komad isečenog kolača bio drugačiji, pa je i to još jedan razlog da ga isprobate, jer dok ga sečete, nikad ne znate kako će ispasti sledeće parče, i uvek ćete se prijatno iznenaditi sa raznolikošću, kao što ni u prirodi nijedan cvet nije isti, tako i ovde. Mene malo podseća na cvet, pa sam mu zato i dala ime prolećni cvet.

Kako bilo da bilo, možete ga zvati kako hoćete, ali nemojte propustiti priliku da ga isprobate, verujem da se nećete pokajati.


Sastojci:

125 gr. masti 
125 gr. margarina
200 dl. šećera
celo jaje (XL veličine)
2 žumanca
kora i sok od 1 veće narandže
50-100 ml mleka (zavisi kolika vam je velika narandža, ukupno sa sokom od narandže treba da bude 2 dl)
400 gr. brašna
1/2 praška za pecivo
1 kaš. kakaoa
2 kaš. nemlevenog maka
malo crvene prehrambene boje

višnje iz kompota

Postupak:

Mikserom dobro umutiti mast i margarin, dodati šećer, jaje, žumanca, mleko, narendanu kori sok od 1 narandže i brašno pomešano sa praškom za pecivo.

kalup za kuglof (koju ste prethodno podmazali margarinom i posuli brašnom) rasporediti 1/3 testa, a ostale 2/3 testa podeliti na 3 jednaka dela, pa u jedan deo staviti 1 kašiku kakao i dobro izjednačiti smesu pa rasporediti preko žute smese.

Preko toga staviti drugu trećinu testa koju ste obojili crvenom prehrambenom bojom, na kraju sipati i treću trećinu testa u koju ste dodali mak.

 Na kraju uzdzž po sredini kolača staviti dobro oceđene višnje i malo ih pritisnite da dobro oceđene  višnje i malo ih pritisnite da upadnu u testo, mada će one i same tokom pečenja da se spiste na dno. 

Peći na 180 stepeni oko sat vremena, povremeno proverite drvenim štapićem da li je dovoljno pečeno. Kad se ohladi seći na šnite i uživati.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF