Странице

Translate

14. 4. 2011.

Posne pitice od pečuraka, heljde i soje

Ako postite ili ste vegetarijanac, evo lepih pitica, jako ukusnih i pre svega zdravih! Ukoliko ne postite i niste vegetarijanac, svejedno, mogu se spremiti za ukusan doručak ili večeru :)

Sastojci za fil:
500 gr. tankih kora za pitu
500 gr. pečuraka - šampinjona
2 glavice crnog luka
1 veza sremuša
1 šolja od 2 dl. heljde
1/2 šolje sojinih ljuspica
so
biber
začini po želji
susam, lan, suncokret, golica...


Za premazivanje:
1/2 dl ulja
1/2 dl vode

Fil:
Crni luk iseći tanko na kockice i prodinstati na ulju, dodati šampinjone isečene na listiće, so, začine po izboru i dinstati dok voda koju su pustile pečurke ne ispari.

Za to vreme zrna heljde oprati iz nekoliko voda i skuvati, ne treba puno, kuvana je za 15-tak minuta.
Sojine ljuspice potopiti u toploj vodi da nabubre, dobro iscediti i dodati sa kuvanom heljdom u izdinstane pečurke.
Na kraju dodati prethodno opran i na listiće isečen sremuš, koji ne treba pržiti.

Za premazivanje kora prokuvati zajedno 1/2 dl ulja i 1/2 dl vode.

Postupak:
Kore iseći po dužini na pola, poprskati svaku polovinu sa vrelim uljem i vodom i staviti po 1-2 kašike fila. Savijati kore u rolnice i slagati u tepsiju u koju ste prethodno stavili pek papir.
Ponavljati postupak dok se ne utroše sve kore i fil. Meni je bila potrebna velika tepsija od šporeta da bi sve pitice stale.

Na kraju svaku piticu premazati sa preostalim uljem i vodom i posuti susamom ili semenkama koje želite (lan, suncokret, golica...

Peći u prethodno zagrejanoj rerni dok ne dobije lepu rumenu boju.
Pitice su jaaako ukusne i dekorativne, a sremuš im da poseban ukus i aromu.

Prijatno i uživajte!



6 коментара:

  1. jako fine pitice, volim ih sa gljivama i svakako mi je zanimljiva kombinacija sa heljdom i sojom. Super !

    ОдговориИзбриши
  2. Odlična kombinacija i recept je došao baš kad treba:) Heljdu i pečurke obožavam.

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo mi se jako sviđa, jedino ne znam šta je to sremuš? Odlična je ideja s heljdom, no nikako neću stavljati ništa od soje jer je niti volim (izuzetno je nezdrava), a mislim da su ostali sastojci sasvim dovoljni. Svakako ću probati, jedino me taj sremuš muči!

    ОдговориИзбриши
  4. čini mi se odlično, ja ne bih ništa izostavila

    @Κάθαρσις - ako se ne varam sremuš je divlji luk

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala na lepim komentarima :))), Nina hvala na brzom odgovoru, jeste, Καθαρσις, sremuš je divlji luk, danas sam ga ciljano kupila na pijaci da bih ga uslikala i postavila fotku ovde... ma ima ga sigurno i kod tebe, samo možda se drugačije zove... divlji beli luk, sremuš, srijemuš, cremboš, medveđi luk, a zovu ga i "ubica otrova".

    Sremuš je elitni predstavnik samoniklog jestivog bilja mnogi su probali da kultivišu i odgoje ga, ali nije poznato da je to nekome uspelo, tako da se može reći da raste samo tamo ,,gde mu se hoće''.

    Sremuš je posle snega prvi koji je u stanju da ,,remontuje'' ljudsko telo, jer fantastičnom brzinom organizam čisti od štetnih materija. U sebi sadrži obilje eteričnih ulja, vredne mineralne soli, šećer, vitamin C, karotin, belančevine, masti i alicin - kao glavni sastojak.

    Ima duguljaste listove intenzivno zelene boje i karakerističan miris belog luka zbog čega se dodaje salatama ili varivima...

    Biohemičari su sigurni da je sremuš čak zdraviji od belog luka, zbog obilja alina, materije koja se pod dejstvom kiseonika pretvara u alicin. Divji luk podmlađuje krvne sudove i čini ih elastičnim.

    Beru se listovi od kojih se pravi salata, a i lukovica koja je beličaste boje služi kao pikantan začin. Upotrebljava se svež nadzemni deo biljke, koji se sakuplja pre cvetanja. Mladi listovi su odlična salata puna vitamina, dok su stariji jako ljuti. Lukovica se sakuplja pre sazrevanja semena i može se na hladnom očuvati nekoliko dana. Za upotrebu su i nedozreli plodovi koji se pojavljuju leti.

    U proleće sremuš ima najača lekovita svojstva, čisti krv, žuč i jetru od toksina nataloženih u organizmu tokom zime.

    Terapeutsko delovanje je kao i dejstvo belog luka. Sremuš sadrži dosta eteričnih ulja i pomaže u lečenju arteroskleroze, visokog krvnog pritiska , a ublažava crevne i želudačne tegobe, kao i bolesti jetre. Može da spreči napade migrene. Dobar je kao lek protiv crevnih parazita kod dece. Ekstrakt sremuša može pomoći kod bronhitisa i astme. Medveđi luk je dobra odbrana od gripa i groznice, a i kao preventiva od infarkta . Otkanja nesanicu i nesvesticu. Pomaže lakšem izlučivanju viška sluzi iz pluća pa tako omogućuje iskašljavanje i lakše disanje

    Za razliku od belog luka, medveđi luk ima karakterističan miris samo dok se jede, posle toga se ne oseća.

    Ove informacije sam našla na Netu, a fotkice ću postaviti uskoro da vidite kako izgleda i da ga, ako ga ima kod vas obilno koristite, jer je jako ukusna i zdarava biljčica!!!

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF