Странице

Translate

11. 1. 2011.

Milicina štrudla



Ova divna sočna štrudla je rađena po Milicinom receptu, ona je nazvala ''Plitvička štrudla'' original recepta možete da pogledate ovde http://www.coolinarika.com/recept/plitvicka-strudla/ a ja joj dajem ime po autoru ovog predivnog recepta...

Malo sam izmenila recept, jer mi volimo jako puno fila, a i nisam imala trenutno sve sastojke koje zahteva recept i povećala količina za pola...pa evo i moje varijante:

Sastojci:

Testo:

  •  1,5 kg brašna
  •   6 dl jogurta ili kisele pavlake
  •  1,5 sveži kvasac
  •  1 prašak za pecivo
  •  4 jaja
  •  4 kašike šećera
  •   malo soli
  •   3 dl ulja
  •   3 dl mleka

Fil: od maka i oraha

  •   400 gr. maka 
  •   200 gr. oraha
  •   300 gr. šećera
  •   200 gr. suvog grožđa
  •   200 gr. brusnica
  •   5 dl vrelog mleka
  •   3 vanilin šećera
  •   džem od kajsija (ili po želji bilo koji)
  • Fil od sira

  •  400 gr. neslanog sremskog (krem) sira
  •  300 gr. šećera
  •  100 gr. suvog grožđa
  •  2 jaja
  •  2 vanilin šećera
  • po želji u fil od oraha i maka možete dodati cimet, morsko orašče i dr. šta volite...
 Postupak 
Od svih sastojaka umesite testo, ostavite na toplo da naraste dok ne udvostruči volumen, za to vreme pripremite nadeve.
Sa 3,5 dl. vrelog mleka poparite mak, dodajte 200 gr. šećera, 1 vanilin šećer, suvo grožđe i ostavite da se hladi.
Sa 1.5 dl. vrelog mleka poparite orahe, dodajte 100 gr. šećera, 2 vanilin šećera i ostavite da se hladi, zatim dodajte suve brusnice i džem
Za nadev od sira pomešajte sve sastojke.
Testo podelite na 4 dela. Svaki deo razvaljajte na širi pravougaonik.
Filujte štrudle, umotajte ih u rolat i složite u podmazanu tepsiju
Pustite je malo da naraste i pecite je dok ne dobije rumenu boju, zavisi od rerne, oko pola sata.
Poslužite posuto vanilin šećerom i šećerom u prahu.




5. 12. 2010.

BEZE KORPICE







Moji omiljeni kolači, kad želim da nekoga zaista iznenadim, lepo ugostim i fasciniram napravim ove Minjine predivne, očaravajuće Kraljevačke korpice http://www.blogoye.org 

Ovo je originalan Minjin recept, ali ja uvek pravim duplu meru, jer ispečene korpice mogu da da stoje nekoliko dana u kutiji i samo ih po potrbi dekorišete.

Za dekoraciju možete da odaberete bilo koji fil i voće po želji i šta vam je trenutno na raspolaganju u kući.


Minji beskrajno hvala na ovom divnom receptu a vama drage moje 

PRIJATNO I UŽIVAJTE!!!

Potrebno za 12 beze korpica:

* 4 belanca
* 200 gr šećera u prahu
* 1 kašika sirćeta
* 1 kašika gustina
* 1 vanilin šećer

Za fil:

* 3 žumanca
* 3 kašike šećera
* 40 gr maslaca
* 100 ml slatke pavlake
* 100 gr bele čokolade Milka (ili neka druga,po izboru)
* vanilin šećer

i još treba:

* jagode i kivi
* krem fix
* 100 ml slatke pavlake

Umutiti dobro belanca sa vanilin šećerom. Dodavati kašiku po kašiku šećera u prahu sve vreme muteći mikserom. Dodati i kašiku sirćeta. Kada belanca dobiju određenu gustinu polako kašikom umešati gustin.
Pleh od rerne obložiti sa papirom za pečenje na koji smo pre toga iscrtali krugove od 7-8 cm. Između krugova praviti razmak od 3-4 cm pošto će se belanac raširiti. Belanac istiskivati na papir formirajući krugove. Sa određenim dodatkom za špric praviti rub od manjih zvedica ili stavljati još jedan krug u obliku prstena.

Peći tj sušiti u zagrejanoj rerni na 110 °C oko 1 h a onda ne vaditi iz rerne već ostaviti u rerni još 1 h dok se korpice ne ohlade a i rerna. Treba da ostanu svetlije i na dodir da budu čvrste. U međuvremenu skuvamo fil.
Fil: Žumanca, šećer, vanilin šećer maslac skuvamo na pari. Dodamo čokoladu i mešamo dok se ne istopi. Ostavimo minut-dva da se prohladi.Slatku pavlaku umutimo a zatim sjedinimo smese i ostavimo fil da se ohladi.
U sredinu korpica pospemo malo kremfix-a da se korpice ne bi opustile kada sipamo fil.Kašiku ohlađenog fila sipati u korpice.

Umutiti slatku pavlaku i ukrasiti preko fila. Iseckati voće i ukrasiti korpice.

26. 11. 2010.

NAGRADE

Ovog meseca sam dobila 4 nagrade:

  • ''Me encanta tu blog'' - ''Sviđa mi se tvoj Blog'', od mojih dragih blogerica:


Zora
Jafi  

i

Kety 

Uz nagradu ide i uslov, treba odgovoriti na
postavljena pitanja :)

Pitanja su sledeca:

1. Zašto si stvorila blog?
 Odgovor: Obožavam kuhinju, to mi sa godinama postaje opsesija, posebno kad vidim zadovoljna lica mojih ukućana, rodbine i dragih prijatelja... Kako tehnologija napreduje, lakše je uključiti računar, naći recepte, nego preturati po starim beležnicama i papirićima :)
Pored toga, mojim ćerkama i unukici (nadam se da će i one vremenom ići mojim stopama), želim da ostavim nešto što će za koju godinu ili deceniju biti domaći recepti naše majke ili bake....:)

2. Koju vrstu blogova čitaš? 
Odgovor: Najviše i najčešće o kulinarstvu.

3. Imaš li omiljenu marku dekorativne kozmetike?


Odgovor: Pošto imam suvu i osetljivu kožu CERA di CUPRA i Hemel preparati i kozmetika.
 
4. A odeće?

 Odgovor: Udobna i praktična, za specijalne prilike elegantna, bez obzira na marku.

 
5. Koji proizvod dekorativne kozmetike ti je najbitniji?
  Odgovor: Ruž za usne i maskara.

 
6. Koju boju najviše voliš?
 Odgovor: Pastelne boje, zelene i narandžaste.
 
7. Tvoj parfem?
 Odgovor: Dune i Šanel 19.
 
8. Koji film najviše voliš ?


Odgovor: Ne biram....Romantične, ljubavne filmove.

 
9. Koje države želiš posetiti i zašto?

Odgovor: Obožavam putovanja, kada bih mogla obišla bih ceo svet, posebno egzotična mesta, puna sunca, mora, sa divnom prirodom i istorijskim lokalitetima...

 
Dobitnici treba da preuzmu ovu fotografiju i stave je na svoj blog, zatim napisati post u kojem će odgovoriti na navedena pitanja i onda podeliti nagradu blogovima koji se njima sviđaju (obavestite dobitnike putem komantara na njihovim blogovima kako bi mogli preuzeti nagradu).
  
  • Takođe i   MIRJANA(Ruza123)    mi je dodelila nagradicu i puno se zahvaljujem na njoj - ljubim te Mirjana :))))













Hvala vam milice moje jako ste me obradovale i ulepšale ovu tmurnu jesen i predstojeću zimu, godišnja doba koja neeee vooooliiiim!!!! ;)


Prvu nagradu ''Me encanta tu blog'' - ''Sviđa mi se tvoj Blog'', dodeljujem sledecim blogovima :
 
- Mome drugu Nikoli sa prelepim zdravim i jednostavnim receptima

- Jeleni, divnoj mladoj blogerki sa divnim Blogom

- Dragoj Snježani, koja mi je pružala uvek nesebičnu pomoć, za njen neobično lep Blog

- Dragoj Maji sa prelepim Blogom, koja me je naučila nekim finesama oko Bloga, Hvala ti milice puno:)))

-Dragoj Snježi za diiiivan Blog

- Maslinki sa čarobnim receptima i fotkicama

- Mamajac, jer me je njen Blog inspirisao da pokrenem svoj...
 
2. Nagradu dodeljujem sledecim blogovima :
- Aleksandri1234 za njen čaroban Blog
 
-  Valentini, našoj mladoj inspirativnoj kuvarici :)

- Mihaeli sa divnim Blogom

- Mariji sa molbom da mi odobri pristup njenom Blogu na srpskom ;)

-Dragoj Goci koja je nepresušan izvor predivnih ideja i dekoracija

- Dragoj Mignone sa predivnim receptima i fotkicama
 
- Preslatkoj Jovani sa preslatkim Blogom
 
 

 

30. 10. 2010.

MAMINE KROFNE




 



Ja nisam neki majstor u pravljenju krofni, ali moja majka je carica za njih.

Po njenom receptu ide: 2 žumanca, jedno celo jaje, kvasac, kašičica šećera, na vrh noža soli, 1/2 l. toplog mleka, šećer po ukusu, korica od limuna ili narandže i brašna po potrebi.

To najviše volim kad stare iskusne domaćice kažu da nešto ide po potrebi... Otkud znam kolika je potreba za toliku količinu mleka.

Pravila ja par puta sa brašnom po potrebi i konja možeš da ubiješ sa njima. Elem uhvatim ja nju letos kad smo bili u Prolom Banji, da mi pokaže koliko je to brašno po potrebi  ona da pravi a ja da gledam...

I ispade da po potrebi testo ne sme da bude previše tvrdo, doduše gušće je dosta nego za palačinke a mekše je dosta nego za hleb.

Ali glavna fora je da se testo prilikom mešenja RUKOM, diže u vis, da bi ulazilo što više vazduha i da bi krofne bile šupljikave.
Tako izrađeno testo se ostavi da naraste i još jednom premesi, pa kad počne da se diže drugi put - preručiti ga na brašnom posutu podlogu i rastanjiti pažljivo, ne oklagijom nego rukama i dlanovima ne pritiskati ga previše... Seći krofne i kad malo narastu pržiti u dobro zagrejanom ulju s tim što se prvo prži ona strana koja je bila odozgo, tad bolje narastu i budu šupljikave.

Stavljti ih na papir da upiju višak masnoće. Posipati sa šećerom u prahu, puniti sa džemom ili nutelom, a može i sir, kajmak....ma šta volite....

E i ja sam probala i sad ih tako pravim i ispadnu stvarno super!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF