Странице

Translate

17. 1. 2012.

Lučeni hleb - ne bacajte stari hleb!!!




Verujem da vam je sad za vreme praznika ostalo dosta starog hleba i da ne znate šta ćete sa njim, tako da velika količina završi u smeću, što je velika šteta i grehota, posebno kad pomislimo na milione gladnih usta koji nemaj ni mrvicu za goli opstanak.

Roditelji su me uvek učili, tako sam odgajana da hleb NIKAD ne bacam, uvek iskoristim za prženice, poparu (moji nisu oduševljeni sa njom ;)), tost, prezle, pitu sa sirom,  krutone...

Pretpostavljam da i većina vas ima neki svoj omiljeni recept kako spasiti stari hleb i ne baciti ga. 

Bilo bi lepo kad bi moje drage blogerice podelile svoja iskustva i postavile recepte na ovu temu :)))

Evo pokrećem akciju i pozivam vas da svaka koja ima zanimljiv recept podeli sa nama, kako bi doprinele da zajedno, u ime gladnih usta u svetu i oko nas, prebrodimo ova krizna teška vremena, a pre svega naučimo našu omladinu da hleb treba poštovati, ceniti i ne bacati ga!

Eh, evo jednog divnog, jednostavnog a efektnog recepta, a pre svega zanimljivog i ukusnog, koji sam videla na ovom prelepom, inspirativnom bugarskom blogu, koji obožavam i često ga posećujem. Skoknite do njega i pogledajte, ima divnih impresivnih recepata i fantastičnih fotografija :)))

Sastojci:
1 vekna starog hleba
sir kačkavalj ili sličan
beli luk
rastopljeni puter
susam
so i biber po ukusu
mladi crni luk (za dekoraciju-nije obavezno)

Postupak:
Stari hleb staviti u veći komad folije i iseći ga na kockice 2-3 cm, ali ne do dna. Sir takođe iseći na kockice. U svaki prorez hleba staviti po kockicu sira. Puter rastopiti i dodati par češnja belog luka, pa blago propržiti, dodati susam i preliti preko hleba. Na kraju dodati seckani mladi crni luk.

Peći zagrejanoj rerni i 15-20 minuta, dok se sir ne otopi i hleb porumeni.

Mere nisam pisala, nije ni Joli, znači ono što imate i koliko imate trenutno u frižideru. Verujem da ćete smisliti još bezbroj ukusnih kombinacija ;)))

Prijatno!!!



19 коментара:

  1. Благодаря ти миличка! Чудесно е хлебчето!Прегръщам те!

    ОдговориИзбриши
  2. Od kako sam otkrila bugarske blogove ostala sam zatečena kako su dobri.meni su oni najbolji iz sfere svih svetskih blogova. Kuhinja nam je slična, lepo razumem kad čitam, a tako su žene kreativne. Valjda su u nemaštini koja je bila naučile da vrsno kuvaju pomoću štapa i kanampa i da mese.

    Hleb nikad en bacam, tj. hranu nikad en bacam. Ako iam nešto što je za bacanje, lepo to stavim u lepu kutiju, kesu pa okačim kod kontejnera. Možda nekome dobro dođe, a hleb e njeg osušim na vazduhu, stavim u kesu i onda uvek dobro dođe za mleveno meso. nemam strpljenja da pravim prezle ali evno i sad imam jednu kesupunu sa suvim hlebom, Recept je odličan!

    ОдговориИзбриши
  3. Kruh ne bacam, nastojimo kupiti onoliko koliko pojedemo, a ako ipak nešto ostane, osušim i napravim prezle. Tako da od starog kruha (uvijek se da istostirati) nikada ništa ne radim.

    ОдговориИзбриши
  4. Чудесен е хлебеца ! Комплименти !

    ОдговориИзбриши
  5. Sviđa mi se ova tvoja ideja sa starim hlebom, baš je dekorativno. Inače i ja vrlo retko kad bacim stari hleb. A uvek postoje raznorazni načini kako da ga iskoristimo. Ja ga ispohujem, pravim gibanicu sa njim itd. U nekom od sledećih postova postaviću neki recept sa starim hlebom...

    ОдговориИзбриши
  6. БРАВО НА ТЕБЕ, МНОГО ДОБРЕ СИ СЕ СПРАВИЛА.
    Поздрави от Пловдив!

    ОдговориИзбриши
  7. Super je recept, a tih recepata sa starim hlebom nikad dosta, jer se stvarno hleb ne treba bacati!Probacu ga obavezno!

    ОдговориИзбриши
  8. Ni kod nas se stari hleb nikad ne baca. Nemamo neke posebne nacine za iskoristiti ga. Uglavnom pravimo poparu ili neku gibanicu ili prezle. Ovaj recept je jako zanimljiv, probacu jednom...
    I ja mnogo volim bugarske blogove. Najvise mi se dopada Eva Toneva. A otkrila sam i neke jako dobre rumunske. Kao sto rece Jelena, mnogo su bolji od nekih izvikanih svetskih blogova.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  9. Vi ringrazio molto per la vostra visita Stefania caro e amorevole sempre bei commenti, e il tuo blog è molto bello con le ricette meraviglioso, affettuoso saluto e un bacio :)))

    ОдговориИзбриши
  10. Благодаря ви много скъпи Joli за посещение и приятен коментари все още любов, вашият блог е jvelika вдъхновение за мен, аз вярвам, и за всички, които го посещават, с красиви, прости, но толкова привлекателна рецепти, красиви снимки и магически:)
    С всеки си гледаме напред към следващия рецепта, защото знам, че ще бъде празник за очите и небцето!

    Здравейте скъпи Joli и една целувка:)))

    ОдговориИзбриши
  11. °º✿
    º° ✿ ✿⊱╮
    Passei para uma visitinha e encontrei essa receita maravilhosa!...
    Bom fim de semana!
    Beijinhos.
    Brasil°º✿
    º° ✿ ✿⊱╮

    ОдговориИзбриши
  12. Od samljevenog starog hljeba se može napraviti i kolač. Dodaje se kakao, šećer, rum, jaja, malo mlijeka, po želji orasi ili grožđice, sve se izmiješa, izlije u tepsiju i peče. Nemam neke tačne mjere, uglavnom se to radi po osjećaju.

    ОдговориИзбриши
  13. Браво! Много добра идея! Подсеща ме за още много варианти. Ако имаш рецепти и за други останали продукти - давай!
    С най-добри чувства!!

    ОдговориИзбриши
  14. Super ideja za iskoristiti stari hleb,ni ja hleb a uopšte ni hranu ne bacam.Od hleba uglavnom pravim prženice ili ga tostiram.Obavezno ću probati ove tvoje recepte:))

    ОдговориИзбриши
  15. Hvala drage moje, ideja je puno samo ih treba realizovati i izbegavati da preostale kolicine hleba i ostale hrane zavrsi u smecu :)

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF