Странице

Translate

22. 10. 2011.

Panama torta


Recept za ovu tortu sam pronašla kod Argente,  pravila sam je sa nekim izmenama i dopunama, jer se krema pravi od sirovih jaja, ali ja sam skeptična kad su jaja u pitanju, pa sam napravila klasičnu ganaš kremu. Osim toga, po obodu sam nalepila jaffa keksiće i odozgo po torti posula grilijaš.

Sastojci:

7 jaja

1 vanilin šećer

150 gr. šećera

25 gr. brašna

1prašak za pecivo

prstohvat soli

150 gr čokolade za kuvanje

150 gr. mlevenih lešnika

Krema:

150 gr. putera

50 gr šećera u prahu

2 jajeta

100 gr. čokolade (60-70% kakaoa)

I još treba:


oko 25 gr. oguljenog, prženog, mlevenog badema

Postupak:


Otopiti čokoladu (150 g) na pari. Kalup za tortu (24 ili 26 cm) namazati puterom i staviti papir na dno. Jaja mutiti velikom brzinom 1 minut. Dodati šećer i mutiti još 2 minuta.

Umešati brašno sa solju i praškom za pecivo, otopljenu čokoladu i pečene lešnike.

Izručiti u pripremljen kalup i peći oko 50 min (proverite čačkalicom). Biskvit ohladiti na rešetki.

Otopiti čokoladu (100g).

Za kremu, dobro umutiti puter sobne temperature, pa postepeno dodati šećer i jaja. Nakon dodavanja jajeta, dobro izmutiti da se ujednači. Jaja obavezno moraju biti sobne temperature! Postepeno dodati otopljenu čokoladu.

Ja sam prethodno jaja sa šećerom skuvala na pari, dodala čokoladu da se otopi, pa u ohlađen krem dodala dobro izrađen putar.

Biskvit jednom preseći, da se dobiju 2 kore. Filovati polovinom kreme, a polovinom obmazati tortu.

13 коментара:

  1. Predivna je torta Jaco! Slažem se sa tobom i ja sam protiv korišćenja sirovih jaja u kremove, jer nikad nismo sigurni zbog salmonele. Torta je fenomenalnog ukusa, sočna i kremasta, a posebno volim ovakve filove na pari.Ideja sa jafom daje joj još bolji ukus...

    ОдговориИзбриши
  2. Super si napravila ovu tortu, meni se jako sviđa sa jaffa keksićima sa strane, baš je lijepa !

    ОдговориИзбриши
  3. I ja sam je pravila i takodje jaja lupala na pari, pretezno to uradim sa svakim receptom koji sadrzi sirova jaja. Mora da su se jaffa keksici super uklopili u celu pricu, torta bas lepo izgleda!

    ОдговориИзбриши
  4. Vaš torta je lijepa, volim ukras sa strane. Dobra nedjelja

    ОдговориИзбриши
  5. mi spiace non riuscire più a tradurre queste pagine...sono molto belle le tue ricette!

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala za posetu i praćenje mog bloga!
    Iako izbegavam blogove kojima je tematika kuvanje, zbog svoje prekomerne težine, ovaj mi se jako dopada, pa ću svraćati i možda obradovati porodicu nekim od specijaliteta.

    ОдговориИзбриши
  7. is really looks wonderful. Thisis my first visit to yourblog, so Itook some time to browse through your earlier posts. I'm so glad I did that. You have created a great spot for your readers to visit and I really enjoyed the timeI spent here. I'll definitely be back. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF