Recept za ovu tortu sam pronašla kod Argente, pravila sam je sa nekim izmenama i dopunama, jer se krema pravi od sirovih jaja, ali ja sam skeptična kad su jaja u pitanju, pa sam napravila klasičnu ganaš kremu. Osim toga, po obodu sam nalepila jaffa keksiće i odozgo po torti posula grilijaš.
Sastojci:
7 jaja
1 vanilin šećer
150 gr. šećera
25 gr. brašna
1prašak za pecivo
prstohvat soli
150 gr čokolade za kuvanje
150 gr. mlevenih lešnika
Krema:
150 gr. putera
50 gr šećera u prahu
2 jajeta
100 gr. čokolade (60-70% kakaoa)
I još treba:
oko 25 gr. oguljenog, prženog, mlevenog badema
Postupak:
Otopiti čokoladu (150 g) na pari. Kalup za tortu (24 ili 26 cm) namazati puterom i staviti papir na dno. Jaja mutiti velikom brzinom 1 minut. Dodati šećer i mutiti još 2 minuta.
Umešati brašno sa solju i praškom za pecivo, otopljenu čokoladu i pečene lešnike.
Izručiti u pripremljen kalup i peći oko 50 min (proverite čačkalicom). Biskvit ohladiti na rešetki.
Otopiti čokoladu (100g).
Za kremu, dobro umutiti puter sobne temperature, pa postepeno dodati šećer i jaja. Nakon dodavanja jajeta, dobro izmutiti da se ujednači. Jaja obavezno moraju biti sobne temperature! Postepeno dodati otopljenu čokoladu.
Ja sam prethodno jaja sa šećerom skuvala na pari, dodala čokoladu da se otopi, pa u ohlađen krem dodala dobro izrađen putar.
Biskvit jednom preseći, da se dobiju 2 kore. Filovati polovinom kreme, a polovinom obmazati tortu.
Predivna je torta Jaco! Slažem se sa tobom i ja sam protiv korišćenja sirovih jaja u kremove, jer nikad nismo sigurni zbog salmonele. Torta je fenomenalnog ukusa, sočna i kremasta, a posebno volim ovakve filove na pari.Ideja sa jafom daje joj još bolji ukus...
ОдговориИзбришиHvala Zoki moja :)
ОдговориИзбришиSuper si napravila ovu tortu, meni se jako sviđa sa jaffa keksićima sa strane, baš je lijepa !
ОдговориИзбришиI ja sam je pravila i takodje jaja lupala na pari, pretezno to uradim sa svakim receptom koji sadrzi sirova jaja. Mora da su se jaffa keksici super uklopili u celu pricu, torta bas lepo izgleda!
ОдговориИзбришиVaš torta je lijepa, volim ukras sa strane. Dobra nedjelja
ОдговориИзбришиLijepo si ti to odradila,izgleda prekrasno...
ОдговориИзбришиOlallala.Prlepa je;)))
ОдговориИзбришиmi spiace non riuscire più a tradurre queste pagine...sono molto belle le tue ricette!
ОдговориИзбришиHvala za posetu i praćenje mog bloga!
ОдговориИзбришиIako izbegavam blogove kojima je tematika kuvanje, zbog svoje prekomerne težine, ovaj mi se jako dopada, pa ću svraćati i možda obradovati porodicu nekim od specijaliteta.
mnogo sladka torta
ОдговориИзбришиodlična torta :)
ОдговориИзбришиis really looks wonderful. Thisis my first visit to yourblog, so Itook some time to browse through your earlier posts. I'm so glad I did that. You have created a great spot for your readers to visit and I really enjoyed the timeI spent here. I'll definitely be back. I hope you have a great day. Blessings...Mary
ОдговориИзбришиWhat a gorgeous cake!
ОдговориИзбриши