Странице

Translate

31. 3. 2011.

Rođendanska torta II - Kriva torta




Moj prvi pokušaj da napravim krivu tortu za ćerkin rođendan... Recept za donju tortu je sa Foruma Minjina kuhinjica, autor recepta je Kristina Tina, sa nekim modifikacijama. Ovo je ustvari recept za kolač, ali je jako zahvalan jer je dosta čvrst, sočan i može lako da se oblikuje. Ja sam pravila duplu meru za svaki slučaj ako nešto treba da se popravi ;) - nije trebalo :).

Sastojci:

Kora x 2
3 kisela mleka
3 case od kis.mleka brasna
3 case secera
1/2 case ulja
2 velike kasike kakaoa
2 kesice vanil secera
2 kasike sode ili 1 prasak za pecivo

Fil:

8 celih jaja
300 g šećera
2 putera (može i margarin ali je sa puterom dobitna kombinacija)
300 g topljene čokolade (ja je ne topim već je izlomim u topao fil)
100 g brusnica

Postupak:

Sastojke za koru dobro sjediniti i peci u kalupu prečnika 28 cm. (pokrivenom pek papirom), na 200`C, pa za desetak min.smanjiti na 150`C. Kada se patispanj potpuno ohladi iseći ga na tri dela. Ponoviti postupak još jednom. Tako dobijete 6 korica debljine 1 cm.

Fil: na pari umutiti jaja i šećer dok se ne dobije lepa svetložuta masa pa dodati čokoladu. Smesu ostaviti da se prohladi. Umutiti puter (ili margarin) pa mu dodati ohlađenu smesu i umutiti mikserom. Na kraju dodati brusnice i lagano promešati.

Nafilovati tortu i ostaviti par sati u frižideru da se dobro rashladi kako bi mogla lakše de se oblikuje.

Rashlađenu tortu pažljivo, ravnomerno seći sa svih strana, tako da donji prečnik torte bude oko 24 cm a gornji ostane u svojoj originalnoj veličini. Sve što vam otpadne prilikom oblikovanja torte dodajte na gornju koru tako da dobijete obruč prečnika 24 cm u koji ćete kasnije staviti drugu tortu.

Recept za nju sam pronašla na Jeleninom preslatkom Blogu s tim što sam umesto ananasa stavila 2 narandže isečene na kockice i dodala još 100 gr. brusnica. Naravno i ovu meru sam duplirala i pekla u okruglom kalupu 24 cm. što je bila moja kobna greška... kolač sam jako dugo pekla, skoro dva sata i opet mi je u sredini bio živ... kad sam ga isekla tek onda sam ustanovila, tako da sam isečena tri dela ponovo stavila da se dopeku, tj. više da se  isuše...

Ovo je Jecin originalan recept:

4 jaja
300g žutog šećera-Nota dolce
350ml ulja

I grupa
500g sitno rendane šargarepa
rendana kora 1 limuna
rendana kora 1 narandže
100g suvih grožđica
150g oraha krupno seckanih
340g sitno seckanog ananasa iz konzerve-oceđenog
3 kašike ananas soka
2 kašičice arome vanile Dr Oetker

II grupa
450g belog brašna
1/2 kašičice soli
12g prašak za pecivo
1 ravna kašičica sode bikarbone
2 kašičice cimeta Kotanyi
1 kašičica rendanog muskatnog oraščića

Krem:
125g putera sobne temperature
250g krem maslaca Mlekara Subotica (Philadelphia, Vajkrem..)
350g prah šećera
300g Ella svež mlad sir 0,5%mm
8-10 kašičica limunovog soka
4 kašičica pomorandžinog soka
1 kašičica arome vanile Dr Oetker

Torta je preukusna, divna, pobrala je sve komplimente, nemam reči, jedino što me je namučilo njeno oblikovanje da imalo liči na krivu tortu.

Kad sam je nakon oblikovanja premazala sa čokoladnom glazurom  i postavila na svoje mesto, kroz sredinu obe torte sam stavila drveni štapić od ražnjića da bi ih držao čvršće.

Opis za izradu ružica od bele čokolade pogledajte ovde

Preporučujem obe torte ako želite da se isprobate (ili već jeste) za pravljenje krive torte.






10 коментара:

  1. Bravo za ovoliki trud. Ćerka je dobila dve torte. Nikada nisam pravila torte na sprat,a kamo li krive torte. Ružice su ti božanstvene.
    Da, ja sam pekla u kalupu od 25cm, pa ne znam kako ti nije iskipela dupla mera iz kalupa 24cm. Ne znam kako se vreme rihta kada se udvostruče mere, ali to je sve odokativni metod pošto zavisi od debljine kore. Torta ova inače je mokra pri preseku u sredini, ali to ne znači da je živa, već kasnije cela popusti i sva bude vlažna, ali obzirom da si radila duplu meru sigurno je trebalo dopeći.
    Kao što rekoh ananas služi da da vlažnost, a narandže su odlična zamena.
    Još jednom srećan ti ćerki rođendan i neka joj godina bude prava i uspešna, a samo torte krive!:)))

    ОдговориИзбриши
  2. Fantastično izgleda, još nisam probala da pravim iskrivljene torte, ali moraću već jednom...

    ОдговориИзбриши
  3. JACOOOOO PA OVO JE SAVRSENSTVO!!! Trebace mi par saveta jer imam da pravim posebnu tortu za bratovu svadbicu! SJAJNO!!!

    ОдговориИзбриши
  4. fantastično si napravila ovu tortu !! Zbilja si se potrudila, i trud se isplatio.
    Jako mi se sviđa !!

    ОдговориИзбриши
  5. Lepo izgleda, a ne sumnjam i da je ukusna.
    Nek vam je SREĆAN ROĐENDAN!

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala puno na divnim komentarima...
    Jeco moj kalup je onaj duboki sa štipaljkom i uglavnom ga koristim za Slavski kolač, ipak sam za svaki slučaj stavila pek papir iznad obruča u visini 10-ak cm (nalepila sam ga sa margarinom na sam obruč), ali nije trebalo, kolač je narastao možda 1 cm preko obruča...Jako sam zadovoljna ukusom, sigurno ću ga praviti još puno puta.
    Hvala na lepim čestitkama za ćerkin rođendan, imate pozdrave od nje...
    Jovana slobodno se javi kad budeš pravila bratu svadbenu tortu, sve što znam pomoći ću ti :)))

    ОдговориИзбриши
  7. JACOOOOOOOO draga moja imam da pravim krivu torticu ali samo jednu dakle nije na sprat ! E sada - odlučila sam da pravim ovu prvu tj. recept za ovaj kao kolač! Deluje mi jako čvrsto jer prekrivam fondanom ! Šta Vi kažete ?? Jel može da izdrži fondan i da se lepo oblikuje??? HVALA NA BRZOM ODGOVORU !!!

    ОдговориИзбриши
  8. Jovana draga, žao mi je što nisam pomogla sa savetima, sinoć sam došla sa godišnjeg odmora, net mi nije bio dostupan, nadam se da si se snašla i da je tortica uspela :)))

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF