Странице

Translate

30.03.2010.

Pogača SNOP ŽITA




Moja omiljena pogača, pravljena bezbroj puta, za Božić, Uskrs, po receptu Branke sa Colinarike, odnosno po knjizi “Baking”, Marthe Day.

Sastojci

900 g brasna
15 g svezeg kvasca
1 kašika soli
5 kašika mlakog mleka
400 ml hladne vode

glazura:  

1 jaje
1 kašika mleka
Priprema
Razmutiti kvasac sa mlekom da postane kremast.
Prosejati brasno i so zajedno i dodati kvasac i vodu pa zamesiti tvrdje testo dok ne postane glatko.
Ostaviti ga u lagano nauljenoj posudi i pokriti da se dize na sobnoj temperaturi dok mu se udvostruci volumen.
Nadignuto tijesto premijesiti i ostaviti da miruje 10-tak minuta.
Odvojiti ga na pola, pa od jedne polovine napraviti podlogu za pogaču,a drugu polovinu pokriti da se ne susi.
Na lagano pobrasnjeloj podlozi razvaljati testo od prilike 35×25 cm.
Presaviti i nozem nacrtati oblik pečurke, s tim da joj donji deo bude oko 18 cm dug.
Rasiriti testo na pleh na kojem cemo peci i sa viljuskom ga izbosti i premazati vodom da nam se ne uhvati korica .
Testo prekriti lagano nauljenom plastikom.
Ostatak testa od podloge lagano rukama izmijesati i  spoji ga sa ostatkom.
Testo ponovno podijeliti na pola pa sada jednu polovinu ponovno razvaljati u pravougaonik velicine oko 28×18 cm.
Kidati ga nozem na duge komadice ,lagano ih protrljati rukama (cisto zbog oblika), i slagati ih na donji deo podloge .
Premazati lagano glazurom.
Sada uzeti veci deo tijesta i iskidati ga u 4 komada.
Svaki taj komad iskidati u 25 komadica, i prstima ih oblikovati u male duguljaste loptice lagano siljaste na jednom vrhu.
Svaki komadic lagano zarezati makazama, slagati ih na gornji deo pripremljene podloge.
Kako radimo, tako lagano premazujemo glazurom.
Kada smo popunili gornji deo snopa , od ostatka testa napravimo pletenicu koju nije potrebno podvlaciti sasvim ispod pripremljenog snopa vec samo lagano podviti uz krajeve sa strane
Ponovno premazati glazurom i staviti u zagrejanu rernu na 200*,a nakon 15 minuta smanjiti na 180*,peci jos nekih 25 minuta ili dok dobijemo zlatnu boju,a da je pogača pecena.
Izvaditi iz pecnice i ostaviti na limu da se hladi .



2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Print Friendly and PDF