Странице

22. 7. 2012.

Moja rodjendanska torta




Ovu divnu tortu sam pravila za moj rođendan i stvarno je bila pun pogodak ©©





Kremasta, sočna, osvežavajća, prava letnja.
Jednostavna je za pravljenje, ne zahteva puno vremena i što je najvažnije - ne peče se, tako da ne morate da uključujete rernu po ovoj paklenoj vrućini na +40.
Recept je napisala draga smile2204 sa Coolinarike. Ovde možete da pogledate recept i postupak izrade. Ja ću napisati samo sastojke i napomenu da sam umesto jagoda stavila višnje i nisam pogrešila jer se kiselkast ukus višanja taman nadopunjuje sa slatkoćom kreme.
Sastojci:

jedne gotove kore za rozen-tortu
Vanil-krema:

1,5 l mleka
4 kesice pudinga od vanile
10 kaš. šećera
250gr. margarina
250gr. šećera u prahu
naribana korica jednog limuna
Voćna krema:

250gr. jagoda
3 kaš. šećera
3dl vode
1 kesica pudinga od vanile
sok jednog limuna
Šlag za premazivanje:

2dl slatke pavlake
1dl kisele pavlake

Prijatno i uživajteJ


17. 7. 2012.

Ratatuj - Ratatouille







Divno, pravo letnje, lagano i dekorativno jelo. Jednostavno se sprema, ne zahteva veliko zadržavanje u kuhinji, osvežavajuće, a može da se jede i hladno... i baš prija kad dođete umorni s posla po ovoj paklenoj vrućini. 

Iskoristite darove prirode i uživajte u osvežavajućem, kiselkastom ukusu i divnim bojama leta.

Ratatouille (čit. ratatuj) je specijalitet od povrća iz Provanse, a nastanak se najviše veže za Nicu. Može se poslužiti kao toplo predjelo, glavno jelo ili kao hladno predjelo, jer se može spremiti i dan pre, a prožimanjem sastojaka nakon što odstoji neko vreme, postaje još ukusniji. 
Priprema se od patlidžana, tikvica, paprika očišćenih od semenki (za lepši izgled jela i raznovrsnost aroma, mogu se uzeti raznobojne paprike, crvena, zelena i žuta), mesnati i oguljeni paradajz, eventualno crni luk (u nekim receptima je izostavljen).


Od začinskog bilja prednost ima sveže naseckano; bosiljak, majčina dušica, mažuran, peršun, eventualno korijander, kašičica šećera prema želji.



Sastojci:

2 kom. plavog patlidžana
1-2 kom tikvica
4-5 kom paradajza
beli luk
maslinovo ulje
so
začini: biber, peršun, majčina dušica, bosiljak...

Za sos:

1 kom. crni luk
1 kom. crvena paprika
3-4 paradajza
sok od paradajza
maslinovo ulje

ljuta papričica
beli luk

peršun, so, biber



Postupak:


Prvo pripremite sos od navedenih sastojaka, svo povrće iseckati na kockice, prodinstati, dodati sok od paradajza i kratko prokuvati, začiniti i sipati na dno vatrostalne posude.

Plavi patlidžan, tikvice i paradajz iseći na tanke kolutove. 

Posoliti plavi patlidžan i tikvice i ostaviti da odstoje desetak minuta, dobro ocediti, pa naizmenično u posudi ređati u krug paradajz, tikvice i plavi patlidžan.

Preliti sa belim lukom, ljutom papričicom, maslinovim uljem  i začinskim biljem. Posoliti i pobiberiti po ukusu, ukrasiti sa crvenom i belom paprikom i peći na 180 stepeni oko 45 minuta. 

Po želji služiti sa parmezanom, belim ili feta sirom, soja sosom... 


Prijatno!!!




11. 7. 2012.

Kolač sunčeve pege

 


Recept za ovaj divan, savršeno sočni, pravi letnji kolač možete da pogledate kod drage Linde sa Coolinarike.

Odmah mi se dopao na prvi pogled, napravila sam ga jedne kasne noći, stavila u frižider da se ohladi i rekla mojim ukućanima da ga ne seku dok se dobro ne ohladi, jer hoću da ga uslikam za blog.


Međutim, neko je bio jako nestrpljiv i u toku noći nestalo je pola tepsije ;) nije se dobro ohladio i evo kako to izgleda sa nestrpljivo isečenim nepravilnim kockama.

Fotografije su uredno napravljene i fotoaparat je stajao na stolu sa ceduljicom ''nemoj da se ljutiš, fotke su u aparatu''

Pa ko bi se na to naljutio - pitam ja vas :)


Ovo je originalan receptić, a ja sam malo pravila izmene u receptu.

Fil sam kuvala sa mlekom, posebno sam skuvala kajsije i breskve pa sve sjedinila, a umesto kafe sam stavila neskvik, zbog moje Lenkice - da joj ne poraste repić :)

kaš. = kašika
kk = kafena kašičica
gr. = grama

Sastojci:  

Prvi biskvit:
7 belanca
200 gr. šećera
2 kaš. brašna
4 kaš.  gustina
1 kk praška za pecivo
2 kaš. sirćeta
mlevena crna kafa

Drugi biskvit:
7 žumanca
2 jaja
150 gr. šecera
2 kaš. ulja
130 gr. brašna
1 kk praška za pecivo
1 kaš. sirćeta

Krema:
1 konzerva kompota od bresaka
1 puding od vanile
125 gr. maslaca ili margarina
1 kesica želatina (10gr.)
3 kaš. šećera

Priprema:

Belanca izmiksajte sa šećerom, dodajte brašno i gustin. Prašak za pecivo pomešajte sa sirćetom pa i njih dodajte na kraju.

Tepsiju velicine 20 x 35 (otprlike te velicine ili slicna), obložite papirom, pa kašikom stavljajte hrpice bjelanca u tepsiju. Te hrpice posipajte sa mlevenom crnom kafom.

Za drugi biskvit izmešajte žumanca i jaja sa šećerom, pa dodajte ostale sastojke i na kraju prašak koji ste izmešali prvo sa sirćetom. Prelijte preko hrpica od belanaca.

Pecite na 170 stepeni oko pola sata. Pečeno i ohlađeno testo presecite na pola.

Ocedite breskve iz kompota, pa u taj sok dodajte toliko vode da vam bude pola litre. U tome i 3 kašike šećera skuvajte puding. U mlako dodajte želatin koji ćete napraviti po uputstvu na vrećici, te margarin i na kockice izrezane breskve.

Nadev rasporedite po polovini kolača, stavite gornji deo biskvita, te ga stavite u frižider da se dobro ohladi.

Prijatno i uživajte!