Странице

17. 7. 2012.

Ratatuj - Ratatouille







Divno, pravo letnje, lagano i dekorativno jelo. Jednostavno se sprema, ne zahteva veliko zadržavanje u kuhinji, osvežavajuće, a može da se jede i hladno... i baš prija kad dođete umorni s posla po ovoj paklenoj vrućini. 

Iskoristite darove prirode i uživajte u osvežavajućem, kiselkastom ukusu i divnim bojama leta.

Ratatouille (čit. ratatuj) je specijalitet od povrća iz Provanse, a nastanak se najviše veže za Nicu. Može se poslužiti kao toplo predjelo, glavno jelo ili kao hladno predjelo, jer se može spremiti i dan pre, a prožimanjem sastojaka nakon što odstoji neko vreme, postaje još ukusniji. 
Priprema se od patlidžana, tikvica, paprika očišćenih od semenki (za lepši izgled jela i raznovrsnost aroma, mogu se uzeti raznobojne paprike, crvena, zelena i žuta), mesnati i oguljeni paradajz, eventualno crni luk (u nekim receptima je izostavljen).


Od začinskog bilja prednost ima sveže naseckano; bosiljak, majčina dušica, mažuran, peršun, eventualno korijander, kašičica šećera prema želji.



Sastojci:

2 kom. plavog patlidžana
1-2 kom tikvica
4-5 kom paradajza
beli luk
maslinovo ulje
so
začini: biber, peršun, majčina dušica, bosiljak...

Za sos:

1 kom. crni luk
1 kom. crvena paprika
3-4 paradajza
sok od paradajza
maslinovo ulje

ljuta papričica
beli luk

peršun, so, biber



Postupak:


Prvo pripremite sos od navedenih sastojaka, svo povrće iseckati na kockice, prodinstati, dodati sok od paradajza i kratko prokuvati, začiniti i sipati na dno vatrostalne posude.

Plavi patlidžan, tikvice i paradajz iseći na tanke kolutove. 

Posoliti plavi patlidžan i tikvice i ostaviti da odstoje desetak minuta, dobro ocediti, pa naizmenično u posudi ređati u krug paradajz, tikvice i plavi patlidžan.

Preliti sa belim lukom, ljutom papričicom, maslinovim uljem  i začinskim biljem. Posoliti i pobiberiti po ukusu, ukrasiti sa crvenom i belom paprikom i peći na 180 stepeni oko 45 minuta. 

Po želji služiti sa parmezanom, belim ili feta sirom, soja sosom... 


Prijatno!!!




12 коментара:

  1. Mmmmh, kako volim ratatouille!! Izgleda predivno, draga Jaco!:)

    ОдговориИзбриши
  2. Volim ovakva prava ljetna jela. Divno izgleda,a obično se najedem samo toga - za mene to nije ni prilog ni predjelo:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja obožavam povrće, za mene je to glavno jelo bez mesnih dodataka, mogla bih na tome da živim da nije mesoždera u mojoj kući, kojima ipak podmetnem povrće :)

      Избриши
  3. Чудесно ястие!Поздравления!

    ОдговориИзбриши
  4. Stvarno predivno! I kod nas ovakva jela budu glavna tokom letnjih vrucina...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja ih oboževam i zimi, šteta što nema baš uvek da se nabavi povrće za ovo lepo jelo.

      Избриши
  5. Oduševljeni smo, moja porodica i ja. Estetski doživljaj poseban. Ja sam posula parmezanom i to je pravi užitak "i na gled i na jed", kako se kaže u nekim krajevima. Toplo preporučujem.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga Dušice, drago mi je da ti se dopada i da ste uživali, posebno je fin za ove tople letnje dane, kad prija njegaov kiselkast, lagan ukus.

      Избриши