Странице

27. 2. 2014.

Jagnjeće sarmice u maramici



Da se razumemo, ja jagnjetinu i produkte od nje NE JEDEM, nikad je nisam volela, još od detinjstva, smeta mi njen jak miris i ukus i mada će verovatno čudno zvučati ljubiteljima ovog specijaliteta, to me ne sprečava da često spremam sarmice, naravno, kad mogu da dođem do jagnjeće maramice, crevaca i drugih iznutrica.

Sve za ljubav i iz ljubavi prema mojim najmilijim koji je obožavaju.

Elem, to je recimo 2-3 puta godišnje, kad imamo prilike da nam prijatelji nabave domaće jagnje, koje se kod njih u selu zakolje, uredi, crevca lepo operu i skuvaju i sve to zajedno donese kući, gde se pripremi po receptu naravno, moje majke.

Sastojci:
jagnjeća crevca od jednog jagnjeta
bela i crna džigerica,
srce,
jagnjeća maramica
2-3 kašike sirćeta
2 glavice crnog luka
1 veću šargarepu
1 manja šoljica pirinča
2-3 češnja belog luka
ulje
so, biber, vegeta, aleva paprika ljuta i slatka

Za preliv:
3-4 jaja
2 dl. mleka
1 kisela pavlaka

Postupak:
Jagnjeću maramicu potopiti u hladnu slanu vodu u koju ste dodali malo sirćeta i ostaviti da odstoji dok pripremate fil.

Crevca dobro oprati i usoliti, te ostaviti malo u slanoj zakiseljenoj vodi da odstoje, nakon toga ih isprati od soli i sirćeta i staviti da se kuvaju.
Kad su crevca kuvana sitno ih iseckati i upržiti sa crnim lukom koji ste prethodno malo prodinstali.

Posebno skuvati srce i belu džigericu, prohladiti i takođe sitno iseckati.
Na sitne kockice iseckati crnu džigericu i posebno je ispržiti, na kraju dodati sitno isečen beli luk.
Sjediniti crevca, srce, belu i crnu džigericu, dodati rendanu šargarepu i malu šoljicu prethodno skuvanog pirinča, te začiniti po ukusu, treba da je malo slanije i dosta ljuto i sve dobro promešati.

Maramicu isprati od soli i sirćeta, pažljivo je rašititi na dasci za sečenje, te je iseći na što pravilnije kocke. Jagnjeća maramica je dosta mala, nekad je i pocepana, zavisi kako je stručno odvojena, ali ništa zato, možete slobodno da je zakrpite sa parčetom nepravilno isečene maramice, neće se primetiti kad zavijete sarmice.

Na svaki komad maramice stavite po kašiku fila i pažljivo zavijte sarmice, pa poređajte u podmazanu tepsiju u kojoj ćete peći. Poželjno je da tepsija bude zemljana, ali može i vatrostalna ili bilo koja druga nkoju imate.

Od mladog jagnjeta ispadne desetak srednjih sarmica, mada fila ostane, ali kako je maramica male površine ne može više ;)

Miksetom penasto umutite jaja, dodajte mleko i kiselu pavlaku i zalijte sarmice.

Pecite na 180 stepeni dok ne dobiju blago rumenu boju i poslužite sa ovčijim kiselim mlekom i sezonskom salatom.

Ovo jelo obično spremam za Uskrs, Slavu, 1. maj i kad imamo prilike da nabavimo domaće jagnje.

Preostali fil možete takođe da zapečete u rerni sa jajima, mlekom i kiselom pavlakom, e to se kod mojih u selu zove kavurma.

Mada, moja strina sve sastojke samelje uprži sa lukom i zalije sa jajima i 2-3 kašike brašna, kad se ispeče u tepsiji izgleda kao torta C.

Kavurma je super jelo sa svinjskim crevcima koje jednostavno obožavam, ali na žalost retko imam priliku da jedem, osim u selu.

Prijatno!!! J






20. 2. 2014.

Šeširić za princezice




Za Novu godinu sam mojoj princezici pravila ovaj šeširić, bila je jako ponosna kad ga je odnela u vrtić :)

Obradujte i vi vašu princezu jednim ovakvim šeširićem.

Za šeširić vam je potrebno:

pištolj sa toplim lepkom
plastična čaša
karton
rajf za kosu
srebrni gliter
ukrasne trakice
crveni materijal
perlice
til

Ukrašavanje je trenutna inspiracija i zavisi od vaše mašte i raspoloživog materijala u kući.

Šeširić sam radila po ovom Tutorijalu, a pogledajte i druge, od velike su pomoći.

Uposlite vaše vešte ruke i uživajte!!!




15. 2. 2014.

Lava kolač, jednostavna, brza i jeftina varijanta





Uz brzinsku varijantu ovog super kolača svim čokoljupcima i mojim posetiocima, želim srećan Dan zaljubljenih :)

Odlična jeftina verzija, ja sam pravila duplu meru i umesto margarina stavila puter, planuo je začas. 
Pekla sam ih u keramičkim posudicama, koje sam skoro našla, a dugo sam tragala za njima :). 

Od ove količine je ispalo deset kolača, šest velikih i četri manja.

Sastojci:

4 jaja
200g čokolade za kuvanje
200g šećera
200g brašna
200g margarina - putera
2 vanilin šećera

Priprema:

Na pari otopiti čokoladu i margarin. Jaja umutiti sa šećerom i vanilin šećerom te dodati otopljenu smesu od čokolade i margarina. Umućenoj smesi dodati brašno. Gotovu smesu sipati u margarinom i brašnom premazane kalupe ili korpice za mafine.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 250 C 10 minuta. Važno je da se peče samo 10 minuta i ni minutu više ni manje kako bi se došlo do željenog rezultata.

Kada je pečeno odmah istresti na tanjire i poslužiti vruće, jer je ovo jedini kolač koji se poslužuje odmah iz pećnice bez hladjenja.

Posluživanje:


Poslužiti uz kuglicu sladoleda, voća ili šlaga.


Prijatno!!!





13. 2. 2014.

Novogodišnji šareni rolat







Ovo je novogodišnji rolat, kombinacija je više recepata i mogu reći da sam zadovoljna. Jeste da mi je oduzeo puno vremena i da sam za to vreme mogla da napravim veliku tortu, ali želela sam da malo eksperimentišem i mislim da mi je uspelo.

Princip izrade ovog rolata je isti kao kod dekorativnog rolata koji sam prošle godine pravila za ćerkin rođendan.

Razlika je u tome što sam ovog puta dekorativni deo koji sam crtala: sanke, kućicu i bambije ostavila natur, dok sam u biskvit dodala jednu kašiku kakaoa i 2 kašike soka od mandarina.

Krema je standardna sa pudingom u koji sam dodala umućenu slatku pavlaku i jednu kiselu pavlaku.

Rolat sam punila očišćenim mandarinicama.

Rolat je izgledao veoma lepo i bio je jako ukusan, a gosti su bili iznenađeni i izgledom i ukusom, što me je učinilo veoma zadovoljnom.

Fotke su malo lošije jer sam slikala noću, a i fotoaparat mi je već bio na izdisaju, zaboravila sam da ga napunim, tako da sad, šta je tu je, ovo je samo ideja, za vas koji želite da se poigrate i da malo duže odvojite vremena za pripremu ovog rolata.

Prijatno i sve najlepše u ovoj godini :)

5. 2. 2014.

Novogodišnja salata u znaku konja



Ovo je malo zakasneli post, jer sam salatu pravila za Novu godinu, a tek sad ga objavljujem :)

Ova godina u kineskom horoskopu je u znaku konja i ove godine se slavila 31. januara i opet sam zakasnila sa postom, pa mislim da je krajnje vreme da on ugleda svetlost dana :)

Svejedno, nije loša kao ideja i za neke druge prilike, kad želite da se malo poigrate ili da iznenadite goste ili vaše mališane.

Možete koristiti bilo koje sastojke vaše omiljene salatice, ovo je ideja za dekoraciju.

Ja sam koristila rinfliš iz domaće supice, koji kod nas niko ne jede i obično povrće zavši u Naninoj posudi, a meso u macinoj :)

Supicu kuvam sa piletinom i ćuretinom (junetine NE), sa puno povrća i tako dobijem kvalitetnu jaku okrepljujuću domaću supicu sa domaćim rezancima ili knedlicama, koju svi obožavamo, ali povrće iz supe i meso baš niko neće da se maši da uzme.

Znam da je rinflajš u Vojvodini omiljeno jelo, negde se poslužuje i kao glavno jelo, ali moji ukućani ga ne mirišu.

Da ne bi ovi kvalitetni sastojci i ovog puta zavrljili u posudama za kućne ljubimce, ovog puta sam im doskočila i napravila ovu salaticu koju su u slast pojeli.

Sastojci:

pileće belo meso sa koskom
- pileća leđa
- ćureća leđa
- 3 šargarepe
- 2 krompira
- 1 kren paštrnaka (srednji)
1 kren peršuna (srednji)
- malo korena celera

i još treba:

- 3 kuvana jaja
- majonez
- zelena salata za podlogu
- list peršuna za dekoraciju
- nekoliko crnih maslina bez koštica

Skuvano povrće i meso iseckati na sitne kockice i ređati naizmenično povrće, meso i jaja, između svakog reda premazivati sa majonezom. 

Formirati u obliku konja i ukrasiti rendanim belancima i žumancima, maslinama i peršunom.

Ideja je sa neta.

Prijatno!!!