Moj prvi pokušaj da napravim krivu tortu za ćerkin rođendan... Recept za donju tortu je sa Foruma Minjina kuhinjica, autor recepta je Kristina Tina, sa nekim modifikacijama. Ovo je ustvari recept za kolač, ali je jako zahvalan jer je dosta čvrst, sočan i može lako da se oblikuje. Ja sam pravila duplu meru za svaki slučaj ako nešto treba da se popravi ;) - nije trebalo :).
Sastojci:
Kora x 2
3 kisela mleka
3 case od kis.mleka brasna3 case secera
1/2 case ulja
2 velike kasike kakaoa
2 kesice vanil secera
2 kasike sode ili 1 prasak za pecivo
Fil:
8 celih jaja
300 g šećera
2 putera (može i margarin ali je sa puterom dobitna kombinacija)
300 g topljene čokolade (ja je ne topim već je izlomim u topao fil)
100 g brusnica
Postupak:
Sastojke za koru dobro sjediniti i peci u kalupu prečnika 28 cm. (pokrivenom pek papirom), na 200`C, pa za desetak min.smanjiti na 150`C. Kada se patispanj potpuno ohladi iseći ga na tri dela. Ponoviti postupak još jednom. Tako dobijete 6 korica debljine 1 cm.
Fil: na pari umutiti jaja i šećer dok se ne dobije lepa svetložuta masa pa dodati čokoladu. Smesu ostaviti da se prohladi. Umutiti puter (ili margarin) pa mu dodati ohlađenu smesu i umutiti mikserom. Na kraju dodati brusnice i lagano promešati.
Nafilovati tortu i ostaviti par sati u frižideru da se dobro rashladi kako bi mogla lakše de se oblikuje.
Rashlađenu tortu pažljivo, ravnomerno seći sa svih strana, tako da donji prečnik torte bude oko 24 cm a gornji ostane u svojoj originalnoj veličini. Sve što vam otpadne prilikom oblikovanja torte dodajte na gornju koru tako da dobijete obruč prečnika 24 cm u koji ćete kasnije staviti drugu tortu.
Recept za nju sam pronašla na Jeleninom preslatkom Blogu s tim što sam umesto ananasa stavila 2 narandže isečene na kockice i dodala još 100 gr. brusnica. Naravno i ovu meru sam duplirala i pekla u okruglom kalupu 24 cm. što je bila moja kobna greška... kolač sam jako dugo pekla, skoro dva sata i opet mi je u sredini bio živ... kad sam ga isekla tek onda sam ustanovila, tako da sam isečena tri dela ponovo stavila da se dopeku, tj. više da se isuše...
Ovo je Jecin originalan recept:
4 jaja
300g žutog šećera-Nota dolce
350ml ulja
I grupa
500g sitno rendane šargarepa
rendana kora 1 limuna
rendana kora 1 narandže
100g suvih grožđica
150g oraha krupno seckanih
340g sitno seckanog ananasa iz konzerve-oceđenog
3 kašike ananas soka
2 kašičice arome vanile Dr Oetker
II grupa
450g belog brašna
1/2 kašičice soli
12g prašak za pecivo
1 ravna kašičica sode bikarbone
2 kašičice cimeta Kotanyi
1 kašičica rendanog muskatnog oraščića
Krem:
125g putera sobne temperature
250g krem maslaca Mlekara Subotica (Philadelphia, Vajkrem..)
350g prah šećera
300g Ella svež mlad sir 0,5%mm
8-10 kašičica limunovog soka
4 kašičica pomorandžinog soka
1 kašičica arome vanile Dr Oetker
Torta je preukusna, divna, pobrala je sve komplimente, nemam reči, jedino što me je namučilo njeno oblikovanje da imalo liči na krivu tortu.
Kad sam je nakon oblikovanja premazala sa čokoladnom glazurom i postavila na svoje mesto, kroz sredinu obe torte sam stavila drveni štapić od ražnjića da bi ih držao čvršće.
Opis za izradu ružica od bele čokolade pogledajte ovde
Preporučujem obe torte ako želite da se isprobate (ili već jeste) za pravljenje krive torte.