Странице

31. 3. 2011.

Rođendanska torta II - Kriva torta




Moj prvi pokušaj da napravim krivu tortu za ćerkin rođendan... Recept za donju tortu je sa Foruma Minjina kuhinjica, autor recepta je Kristina Tina, sa nekim modifikacijama. Ovo je ustvari recept za kolač, ali je jako zahvalan jer je dosta čvrst, sočan i može lako da se oblikuje. Ja sam pravila duplu meru za svaki slučaj ako nešto treba da se popravi ;) - nije trebalo :).

Sastojci:

Kora x 2
3 kisela mleka
3 case od kis.mleka brasna
3 case secera
1/2 case ulja
2 velike kasike kakaoa
2 kesice vanil secera
2 kasike sode ili 1 prasak za pecivo

Fil:

8 celih jaja
300 g šećera
2 putera (može i margarin ali je sa puterom dobitna kombinacija)
300 g topljene čokolade (ja je ne topim već je izlomim u topao fil)
100 g brusnica

Postupak:

Sastojke za koru dobro sjediniti i peci u kalupu prečnika 28 cm. (pokrivenom pek papirom), na 200`C, pa za desetak min.smanjiti na 150`C. Kada se patispanj potpuno ohladi iseći ga na tri dela. Ponoviti postupak još jednom. Tako dobijete 6 korica debljine 1 cm.

Fil: na pari umutiti jaja i šećer dok se ne dobije lepa svetložuta masa pa dodati čokoladu. Smesu ostaviti da se prohladi. Umutiti puter (ili margarin) pa mu dodati ohlađenu smesu i umutiti mikserom. Na kraju dodati brusnice i lagano promešati.

Nafilovati tortu i ostaviti par sati u frižideru da se dobro rashladi kako bi mogla lakše de se oblikuje.

Rashlađenu tortu pažljivo, ravnomerno seći sa svih strana, tako da donji prečnik torte bude oko 24 cm a gornji ostane u svojoj originalnoj veličini. Sve što vam otpadne prilikom oblikovanja torte dodajte na gornju koru tako da dobijete obruč prečnika 24 cm u koji ćete kasnije staviti drugu tortu.

Recept za nju sam pronašla na Jeleninom preslatkom Blogu s tim što sam umesto ananasa stavila 2 narandže isečene na kockice i dodala još 100 gr. brusnica. Naravno i ovu meru sam duplirala i pekla u okruglom kalupu 24 cm. što je bila moja kobna greška... kolač sam jako dugo pekla, skoro dva sata i opet mi je u sredini bio živ... kad sam ga isekla tek onda sam ustanovila, tako da sam isečena tri dela ponovo stavila da se dopeku, tj. više da se  isuše...

Ovo je Jecin originalan recept:

4 jaja
300g žutog šećera-Nota dolce
350ml ulja

I grupa
500g sitno rendane šargarepa
rendana kora 1 limuna
rendana kora 1 narandže
100g suvih grožđica
150g oraha krupno seckanih
340g sitno seckanog ananasa iz konzerve-oceđenog
3 kašike ananas soka
2 kašičice arome vanile Dr Oetker

II grupa
450g belog brašna
1/2 kašičice soli
12g prašak za pecivo
1 ravna kašičica sode bikarbone
2 kašičice cimeta Kotanyi
1 kašičica rendanog muskatnog oraščića

Krem:
125g putera sobne temperature
250g krem maslaca Mlekara Subotica (Philadelphia, Vajkrem..)
350g prah šećera
300g Ella svež mlad sir 0,5%mm
8-10 kašičica limunovog soka
4 kašičica pomorandžinog soka
1 kašičica arome vanile Dr Oetker

Torta je preukusna, divna, pobrala je sve komplimente, nemam reči, jedino što me je namučilo njeno oblikovanje da imalo liči na krivu tortu.

Kad sam je nakon oblikovanja premazala sa čokoladnom glazurom  i postavila na svoje mesto, kroz sredinu obe torte sam stavila drveni štapić od ražnjića da bi ih držao čvršće.

Opis za izradu ružica od bele čokolade pogledajte ovde

Preporučujem obe torte ako želite da se isprobate (ili već jeste) za pravljenje krive torte.






28. 3. 2011.

Proja sa belim kukuruznim brašnom sa potočare



Belo kukruzno brašno sa potočare možete naći u svim bolje opremljenim supermarketima, puno je zdravije, ukusnije i slađe od ostalih vrsta kukuruznog brašna.

Sastojci:

3 šolje za belu kafu belog kukuruznog brašna sa potočare
1 prašak za pecivo,
mali soli
300 gr. feta sira
3-4 kašike kisele pavlake
2-3 kašike kajmaka
4 jaja
1 šolja mleka
1/2 šolje kisele vode
1/2 šolje ulja
semenke bundeve, suncokreta, susama, lana...

Pomešati sve suve sastojke, posebno izmiksati jaja, kajmak, sir, pavlaku, dodavati naizmenično brašno, ulje, mleko i kiselu vodu. Masa treba da je gušća nego za palačinke. Podmazati tepsiju, uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni, za to vreme neka vam smesa malo odstoji, brašno će da nabubri i smesa će postati malo gušća. Staviti u rernu podmazanu tepsiju da se ugreje, pa sipati smesu i staviti u rernu da se peče oko pola sata. Upola pečenja kad se malo uhvati korica izvaditi proju iz rerne i posuti je semenkama, pa vratiti da se ispeče do kraja.

U proju po želji možete pre pečenja dodati prethodno očišćen opran i iseckan na sitnije spanać, blitvu, koprive, praziluk. Ukoliko dodajete praziluk, treba ga prethodno malo propržiti na ulju.

Poslužiti toplo sa kajmakom, jogurtom ili čim želite. Ja sam ovog puta dodala i brokule kuvane na pari, samo par minuta (3-5), da budu a la dente.

Prijatno i uživajte!



21. 3. 2011.

Posna pita sa prazilukom




Recept je od naše Pomoravke sa Coolinarike, jako lepo ukusno, jednostavno i zdravo jelo, posebno u dane posta.

Evo njenog recepta:

Sastojci:

500 g praziluka
1 osrednja šargarepa
150 g pirinča ili kinoe po ukusu
soli i bibera
100 ml mineralne vode
100 ml ulja,
75 ml za prženje 25 ml za poprskati kore
500 g kora za pitu

Ja sam pravila sa crvenom kinoom koju sam prethodno skuvala, ne treba je puno kuvati - oko 10 minuta.
Šargarepu sam narendala živu, jer ona se i tako posle ispeče u rerni.

Ako dodate jaja i sir imaćete kompletan obrok, koji nije više posan, ali za one koji ne poste, odličan doručak ili večera uz kajmak, pavlaku, jogurt...

Prijatno i uživajte u ovom lepom jelu!

18. 3. 2011.

Rođendanska torta - Ta divna čokoladna torta








Za rođendan mlađoj ćerki htela sam da napravim neku pravu čokoladnu tortu koja obiluje čokoladom i spolja i iznutra. Tragala sam za receptom i evo pronašla sam ovaj predivan recept i zaista me je TA DIVNA ČOKOLADNA TORTA osvojila na prvi pogled, svojom jednostavnošću, punim ukusom čokolade, izgledom... 

Ovo je originalan recept naše drage blogerke kojoj se neizmerno zahvaljujem na ovako divnom detaljno objašnjenom recepu.

Tijesto:

2 šalice šećera (480 ml ili 16 oz)
1 i ¾ šalice brašna (oko 420 ml ili 14 oz brašna)
¾ šalice kakaoa (oko 180 ml ili 6 oz)
1 žličica soli
3 žličice praška za pecivo
2 jaja (veća)
½ šalice ulja (oko 120 ml ili 4 oz)
1 šalica mlijeka (oko 240 ml ili 8 oz)
1 šalica vruće vode (oko 240 ml ili 8 oz)

Krema:

1 i ¼ šalice šećera (oko 300 ml ili 10 oz)
1 šalica slatkog vrhnja za šlag (250 ml)
15 dkg kvalitetne tamne čokolade
12,5 dkg maslaca
1 vanili šećer ili 1 žličica ekstrakta vanilije

U većoj posudi električnim mikserom pri najmanjoj brzini izmiješajte šećer, brašno, kakao, sol i prašak za pecivo. Dodajte jaja, ulje i mlijeko pa pojačajte brzinu i miješajte oko 2 minute. Smanjite brzinu te umiješajte kipuću vodu. Tijesto će biti dosta tekuće. Podijelite tijesto u dva kalupa te pecite istovremeno na 175 C, 30 – 35 minuta ili dok nož iz sredine ne izađe čist. Ohladite tijesto u kalupima.

Da biste pripremili kremu, u posudi za kuhanje drvenom kuhačom pomiješajte šećer i slatko vrhnje pa ih zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok ne prokuha, miješajući povremeno. Kada prokuha, smanjite vatru i kuhajte 6 minuta. Dodajte čokoladu i maslac pa miješajte dok se ne otope te dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu. Izlijte je u drugu posudu te umješajte vaniliju (ja je ostavim u istoj posudi kako bih imala manje suđa). 

Kada se tijesto potpuno ohadi provjerite kremu. Trebala bi biti gustoće majoneze. Ako je previše rijetka ostavite je da se još malo ohladi.

Moram samo da napomenem da sam pravila duplu meru i smanjila količinu šećera i u testu i u kremi. Razlog je što se kod nas ne može baš uvek naći kvalitetan kakao i tamna čokolada, pa sam se plašila da torta ne bude preslatka. I pogodila sam, čokolade koje se mogu naći na našem tržištu su preslatke, kakao takođe...

Ovo je copy-paste recepta, koji je lepo i do detalja objašnjen.

Mogu vam reći da su je pohvalili i stari i mladi, bili su oduševljeni da je u tren nestala :)
Ružice sam pravila od fondana sa belom čokoladom  sa ovog divnog Bloga, i mogu vam reći da sam se igrala sa njim do mile volje... napravila sam jako puno ružica - prvi put u svom životu - masa je jako zahvalna za modeliranje.

Tortu sam ukrasila sa Fererro Rocher koji jako često pravim, jer ga svi ukućani obožavaju.







16. 3. 2011.

Zdrav posan vege ručak



Ovo je ručak koji je spremila moja mlađa ćerka Bojana... ona obošava ovakva jela sa dosta povrća, nije baš vegetarijanac, ali meso vrlo retko jede. Veliki je esteta i uvek kad ja nešto spremim moram da vodim računa da to bude lepo servirano, njene su reči uvek ''mama pa znaš da ja jedem očima a ne zubima'', jako joj je važan izgled hrane , takva je bila od malena, a uz nju smo i mi naučili da puno važnosti pridajemo izgledu jela...

Dala mi je odobrenje da objavim njen recept, jer kad je ona u kuhinji tu nema pristupa nikome, hehe... kao da joj treba samoća da nešto lepo i ukusno ishemija.

Pa da počnemo:

- 100 gr. bundevinog semena
- 200 gr. ovsene pahuljice
- 200 gr. ražene pahuljice
- 200 gr. ovsene pahuljice

- 3 kašike mlevenog lanenog semena potopljenog u malo tople vode da ogrezne (ovo je zamena za jaja)
- 200 gr. belog kukuruznog brašna sa potočare
- 200 gr. žutog kukuruznog brašnas a potočare
- od začina: korijander, kumin i kurkurma
- susamovo ili maslinovo ulje za prženje pljeskavica

Prva četri sastojkae zajedno izblendirati u to dodati prethodno natopljeno laneno seme, belo i žuto kukuruzno brašno, začine i doliti tople vode koliko je potrebno da bi se masa lepo oblikovala u pljeskavice. Ostaviti masu desetak minuta da odsroji, napraviti pljeskavice i pržiti na susamovom ili maslinovom ulju, dok ne porumeni. Posuti ih sa gomasio (začin napravljen od prženog susama i pržene morske soli, posipa se preko kuvanih žitarica, otklanja kiselost krvi).
 
Servirati toplo uz dodatak povrća kuvanog na pari a la dente. Ovo je jako važno jer povrće zadrži sve hranljive sastojke, boju i ukus. Povrće preliti sa maslinovim uljem i malo belog luka ko voli.
 
Preliti sa humusom i taanom (gusti pire od prženog i mlevenog susama) i dodati isklijale žitarice.
 
Njen izbor je ovog puta bio brokule i šargarepa kuvana na pari i klice crvene deteline (alfa-alfa) stare četri dana, koje smo sami u kući uzgojili.

PRIJATNO I UŽIVAJTE!!!


http://i871.photobucket.com/albums/ab280/jacamaca_photos/cupcake-1-1.gif

15. 3. 2011.

Nagrade (izvinite malo kasnim)









Poslednjih par meseci posle Nove godine bilo je  jako puno lepih nagrada. Neke od njih sam i ja dobila, ali zbog privatnih problema i obaveza nisam stigla da se zahvalim svim dragim blogericama koje su me počastvovale ovako lepom pažnjom. Puno hvala na divnim nagradama:
Sad bih trebala da vam napišem nešto o sebi, što je pretpostavljam i vama bilo teško... Svi mi sebe vidimo drugačije nego što nas drugi vide, zato ću vam pisati o onome kako ja vidim sebe. Prvo osnovni podaci ;) srećno udata, majka dve odrasle ćerke, starija dipl. farmaciju, udala se, radi i rodila ćerkicu koja je najlepši dar celoj našoj porodici i familiji u kojoj odavno nije bilo male dece... mlađa ćerka je dipl. na Likovnoj akademiji, za sada ne radi, ali se bavi izložbama i raznim kreativnim radionicama koje osmišljava za decu.

A sad kako ja vidim sebe: mislim da sam jako nežna, emotivna, druželjubiva osoba, nekad kao mlada volela sam dosta da se smejem, pa sam bila omiljena u društvu, sad me malo život zgazio i ne smejem se više, bar ne onako kao pre, uvek sa dozom neke sete i knedlom u grlu je moj smeh začinjen... A zašto....?

Pre šest meseci sam izgubila rođenog brata koga sam volela više nego sebe, kao da je sa njim otišao i deo mene, mog smeha, radosti... tuga će ostati za ceo život, a mi moramo dalje da živimo sa tom tugom i osećajem praznine u srcu koju je on ostavio... i depresija... sa kojom se borim od kad ga nema...

Jedino mi srce ispunjava radošću i srečom moja mala unukica koja danas puni 18 meseci, pa baka mora neki kolač da napravi u njenu čast... od tuge i depresije leči me osim milih ručica i cvrkutavog glasića moje SREĆICE, nežnost i razumevanje mojih ćerki, supruga i roditelja, i naravno na kraju moja kuhinja u koj često bežim kad mi je teško i kad ne želim da neko od njih vidi moju tugu, bol, suzu u oku...

Etooo... više ne mogu da pišem... ne vidim slova od suza, i izvinite drage moje blogerice ako sam vas rastužila ovim redovima... puno vas sve volim, i šaljem vam svima jednu prekrasnu nagradu, jer sve to zaslužujete!!!