Ovo je ručak koji je spremila moja mlađa ćerka Bojana... ona obošava ovakva jela sa dosta povrća, nije baš vegetarijanac, ali meso vrlo retko jede. Veliki je esteta i uvek kad ja nešto spremim moram da vodim računa da to bude lepo servirano, njene su reči uvek ''mama pa znaš da ja jedem očima a ne zubima'', jako joj je važan izgled hrane , takva je bila od malena, a uz nju smo i mi naučili da puno važnosti pridajemo izgledu jela...
Dala mi je odobrenje da objavim njen recept, jer kad je ona u kuhinji tu nema pristupa nikome, hehe... kao da joj treba samoća da nešto lepo i ukusno ishemija.
Pa da počnemo:
- 100 gr. bundevinog semena
- 200 gr. ovsene pahuljice
- 200 gr. ražene pahuljice
- 200 gr. ovsene pahuljice
- 3 kašike mlevenog lanenog semena potopljenog u malo tople vode da ogrezne (ovo je zamena za jaja)
- 200 gr. belog kukuruznog brašna sa potočare
- 200 gr. žutog kukuruznog brašnas a potočare
- od začina: korijander, kumin i kurkurma
- susamovo ili maslinovo ulje za prženje pljeskavica
Prva četri sastojkae zajedno izblendirati u to dodati prethodno natopljeno laneno seme, belo i žuto kukuruzno brašno, začine i doliti tople vode koliko je potrebno da bi se masa lepo oblikovala u pljeskavice. Ostaviti masu desetak minuta da odsroji, napraviti pljeskavice i pržiti na susamovom ili maslinovom ulju, dok ne porumeni. Posuti ih sa gomasio (začin napravljen od prženog susama i pržene morske soli, posipa se preko kuvanih žitarica, otklanja kiselost krvi).
Servirati toplo uz dodatak povrća kuvanog na pari a la dente. Ovo je jako važno jer povrće zadrži sve hranljive sastojke, boju i ukus. Povrće preliti sa maslinovim uljem i malo belog luka ko voli.
Preliti sa humusom i taanom (gusti pire od prženog i mlevenog susama) i dodati isklijale žitarice.
Njen izbor je ovog puta bio brokule i šargarepa kuvana na pari i klice crvene deteline (alfa-alfa) stare četri dana, koje smo sami u kući uzgojili.
PRIJATNO I UŽIVAJTE!!!
Нема коментара:
Постави коментар