Странице

27. 4. 2015.

Puter pogaca






Recept je sa bloga Ime hrane, koji na žalost više ne postoji, sačuvala sam ga za svoje potrebe, mada sam ja malo drugačuje formirala oblik pogače. Na vama je da se poigrate sa testom prema svojoj želji i odaberete oblik koji vama odgovara.

Vaši ukućani će sigurno biti oduševljeni i ukusom i izgledom.

Sastojci:
250ml mleka
250ml kef ira ili jogurta
40g svežeg kvasca
2 kašike šećera
cca 700g mekog brašna
2 kašikice soli
80g putera (ili margarina ili masti) - raskravljeno ili razmekšano na sobnoj temperature malo mleka za premazivanje (po želji susam za posipanje)

Postupak:
Pomešati mleko i kefir ili jogurt, ugrejati da bude mlako, pa sipati u posudu za mešenje testa. Dodati izmrvljeni kvasac i šećer, pa sačekati da kvasac nadođe. Odmeriti brašno, pomešati ga sa solju, pa postepeno dodavati nadošlom kvascu i umesiti glatko, elastično testo koje se odvaja od zidova posude. Testo će biti lepo i svilenkasto. Prekriti ga najlonom ili prozirnom f olijom i ostaviti da kisne dok ne udvostruči zapreminu.

Uskislo testo istresti na blago nabrašnavljenu radnu površinu, u nekoliko poteza ga smesiti u okruglu jufku, potom ga podeliti na četiri jednaka dela. Od svakog dela oblikovati okruglu jufkicu.

Okruglu tepsiju br.30 blago pokvasiti, pa je obložiti papirom za pečenje, da lepo prijanja.

Uzeti jednu jufkicu, pa je na pobrašnjenoj podlozi pomoću oklagije rastanjiti u oblik kruga veličine tepsije u kojoj će se pogača peći. Rastanjenu jufkicu prebaciti u pripremljenu tepsiju, pa je premazati puterom ili već masnoćom koju ste odabrali.

Zatim rastanjite i drugu jufkicu, stavite je u tepsiju preko prve, takođe je premažite puterom. Isto uradite sa trećom jufkicom. Neka vam preostane sasvim malo masnoće za premazivanje ispečene pogače.

Četvrtu jufkicu rastanjite u krug nešto većeg prečnika nego što je tepsija u kojoj se peče pogača, pa zarežite pogaču na 8 jednakih delova i najuži deo trougla vratite prema obodu tepsije ali malo ukoso, nešto slično kao kad pravite pogaču cvet.

Izmešu poređajte uvijene kiflice a u sredini ružice od testa.

Nisam na žalost slikala postupak, i ne volim da stavljam tuđe slike u post, ali zbog interesovanja i pitanja posteviću fotke koje su najsličnije formiranju moje pogače. Fotke su pozajmljene sa neta, ako nekom smeta ukloniću ih :)



Ružice možete da formirate i na ovaj način.

Uključite rernu da se ugreje na 200°C, u međuvremenu će pogača kisnuti. Neposredno pre pečenja, pogaču premažite pomoću četkice hladnim mlekom, (ja premazujem žumancetom i uljem)  i (ili pospite susamom).

Pecite oko 35 min. u zagrejanoj rerni, po potrebi pred kraj pečenja prekrijte aluminijumskom folijom, kako ne bi izgorela.

Pečenu ostavite na rešetku da se prohladi, potom isecite nožem ili izlomite rukama i poslužite.


Savet extra: između jufki, pored toga što premazujete puter, možete posipati i sir. Moguća je i slatka varijanta pogače, gde uz puter premazujete i pekmez ili posipate mleveni zaslađeni mak ili već po želji.

Prijatno!!!

6 коментара:

  1. Uh Jaco ao je dobra .Uvek se divim kako umete oakve pogače da napravite!

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман3. мај 2015. 09:39

    mozda gresim ali ne vidim objasnjenje kako ste napravili ruzice? iz recepta sledi da su korice redjane jedna na drugu a slika izgleda drugacije.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Anoniman, nisam nažalost slikala postupak, ali pogaču možete da oblikujete po vašoj želji i afinitetu, kako god da je oblikujete biće ukusna.

      Избриши
  3. Aaaa da,! :) Videla sam to više puta objavljeno u srpskim sajtovima i stvarno divim vam se što tkao vesto pravite, zaista je jako lepo! Kod nas nema Pogace, samo u nekim usamljenim selim prave slicno hleb za dan vencanja i lepo dekorisaju cvecicama od testa, i drugim lepim oblikama ali nisam jos probala, samo na tv sam videla u emisijama o kulturi i obicaje moje zemlje. Mmmm mislim da ova pogaca mi se jako dopada, ima jogurtić unutra!! njam
    A ja se pitam.. A kako ovo jedete? Secite nožem komad kao što radimo hlebom ili prstima uzmite jednu ružicu i jedete? :))
    Kako lepo!
    A to se pravi kad kog hoćemo ili na primer za Vaskrs ili tokom Božića i sl. ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ova vrsta pogača se uvek lomi još dok je topla i tako se jede, nikad se ne seče nožem. Ranije se pravila za razne svečanosti venčanja, krštenja, Božić, Uskrs, a sad se odmaćila i za svakodnevnu upotrebu

      Избриши