Ove posne medenjake sam pravila mojim roditeljima za posnu slavu Sv. Nikola, gde smo se svi okupili na skromni porodični ručak.
Prvo pripremite šablone za medenu kutijicu, medene kućice i druge medenjake koje želite da pravite.
Testo:
250
gr. margarina
200 gr. braon
šećera
7 kaš.
meda
600 gr. brašna
1 kaš.
sode bikarbone
1-2 kaš.
đumbira, cimeta… (ja sam koristila začin za medenjake)
Ukrašavanje:
200 gr.
šećera u prahu
2
kaš. limunovog soka
par kapi
vode
prehrambene
boje po želji
bombonice,
žele, perlice, ukrasne trakice…
Priprema:
Margarin,
med i šećer zajedno otopiti pa ostavite da se malo prohladi.
Posebno
pomešajte brašno, bikarbonu i začine za medenjake, dodajte smesu od meda i margarina, pa mešajte da
se sve poveže i dobijete glatko testo. Ako je premekano i lepljivo dodajte još
malo brašna, ako vam je pretvrdo, dodajte malo vode.
Rastanjite testo 3-5mm na pek papiru na kojem ćete peći medenjake. Izrežite medenjake pomoću šablona, odstranite višak testa pa pažljivo prebacite pek papir na tepsiju.
Odložite tepsiju na par minuta u zamrzivač dok vam se ne ugreje rerna na 180 stepeni.
Pecite medenjake 10-12 minuta ili dok ne dobiju blago rumenu boju po ivicama.
Ohladite ih i ako je potrebno malo izrendajte na rendi ivice da bi ih poravnali ukoliko su vam se malo deformisale tokom pečenja.
Kutijicu i kućice spajati karamelizovanim šećerom. U širu posudu istopiti 4-5 kašike šećera dok ne dobije braon boju, smanjiti temperaturu na minimum, i pažljivo da se ne opečete, (prženi šećer je opasan), spajati delove.
Kutijicu i kućice spajati karamelizovanim šećerom. U širu posudu istopiti 4-5 kašike šećera dok ne dobije braon boju, smanjiti temperaturu na minimum, i pažljivo da se ne opečete, (prženi šećer je opasan), spajati delove.
Za glazuru prosejte šećer u prahu, dodajte limunov sok i po potrebi par kapi vode, a možete dodati i prehrambene boje ako želite. Glazuru sipajte u najlon kesu kojoj ste malo odrezali vrh.
Ukrasite šećernom glazurom, bonbonicama, perlicama i ostavite da se glazura osuši, pa poslužite ili odnesite dragim osobama na poklon.
Pored toga, moja mlađa ćerka je došla sa puta iz Madeire (Portugal), odakle nam je donela ovo čudno, neobično voće i po ukusu i po izgledu, koje smo nakon ručka degustirali.
Izvor uz neke moje izmene, da bi medenjaci bili posni.
Divota. Ma savrseno.
ОдговориИзбришиA kako ste spajali kutijicu i kucice, jel medom ili marmeladom?
Spajala sam ih sa karamelizovanim šećerom, evo sad ću da dodam u recept, zaboravila sam, sinoć sam kasno pisala recept :)
ИзбришиSavršeno izgledaju, čarobno...žao bi mi bilo pojesti, a mogu samo da zamišljam ukus.
ОдговориИзбришиBravo za umeće!
Hvala Snežana, unuka je već isto veče pojela svoj medenjačić, kućice i kutijicu smo uspeli da sačuvamo, pitanje je dokle ;)
ИзбришиAh, tako nešto ne vidi se svaki dan! zaista prekrasno, a kako volim medenjake, i fino!
ОдговориИзбришиPuno hvala draga na divnim rečima :)
Избриши