Странице

19. 2. 2010.

BAVARSKO PECIVO

Nešto kad voliš onda ti i ide od ruke, rešila sam da se upustim u ovu avanturu. Zgodno je za doručak da se ponese na posao, kad žurite i nemate vremena da čekate u dugim redovima u pekari. Odvojte malo vremena uveče i eto vam za sutradan odlično pecivo…


Sastojci za 8 osoba

1 kg brašna
5 dl. vode
1 dl. ulja
1 sveži kvasac
1 kaš. soli
1 l. ključale vode
4 kašike sode bikarbone
1 kašika soli

mak, susam lan, kim, seme suncokreta i dr. za posipanje

Priprema

Kvasac umešati u brasno, dodati so i vodu i dobro mesiti testo dok ne počne da se odvaja od posude. zatim dodati ulje da bi testo bilo glatko.
Po potrebi dodati jos brasna. Testo treba da je glatko i da se ne lepi.
Pokriti testo i ostaviti na toplom da naraste.Kad udvostruči volumen, otkidati parcice, praviti dugačke valjke i foformiti kiflice, pogačice, perece…
U pliću posudu sipati vodu, so i sodu bikarbonu i pustiti da lagano kljuca. Oformljene oblike testa uz pomoć dve kasike – lopatice spustati u vodu, kratko kuvati (odmah ce da isplivaju) i stavljati u pleh, koji ste prethodno obložili pek papirom (premažite ga uljem jer hoće da se zalepi papir za pecivo). Meni se to desilo u prvoj turi, pa sam sa mukom skidala papiriće.
Peci pecivo u prethodno zagrejanoj rerni dok ne porastu i ne dobiju zlatno – braon boju.



5 коментара: