Странице

26. 2. 2010.

Kinoa (Quinoa) crvena sa povrćem

Kinoa (quinoa) je jedna od nutritivno najvrednijih namirnica na planeti. To je prastara žitarica kojom su se hranile drevne Inke, a koja sadrzi proteine koji se lakse vare od proteina iz mesa i jaja.
Ova žitarica je odličan izvor mnogih vitamina u minerala uljučujući vitamine B grupe, magnezijum, vitamin E, fosfor i veoma važan – cink, ne sadrzi gluten.
Izuzetno je zdrava, vrlo ukusna i lako se i brzo priprema, odlično kombinuje sa povrćem i mesom.


200 gr. Kinoe (Quinoa) crvene
400 ml. vode

morska so po ukusu
1/2 kg raštana ili slatkog kupusa
300 gr. šargarepe
200 gr. bundeve
1 struk praziluka
3 češnja belog luka

maslinovo ulje

peršun

Priprema

Crvenu kinou (Quinoa) očistiti i dobro oprati pod mlazom vode, pa skuvati u vodi poklopljeno jedno 10-tak minuta (odnos vode i kinoe treba da bude 2:1).
Ostaviti je poklopljenu da odstoji još desetak minuta da upije svu tečnost.
Za to vreme posebno skuvati na pari povrće (raštan ili kupus, šargarepu i bundevu.
Praziluk sitno iseckati i prodinstati par minuta na vodi.
Svo povrće treba da bude krckavo – a la dente.


Pometati povrće sa kinoom, dodati beli luk iseckan na listiće, preliti maslinovim uljem, posoliti morskom solju i kratko par minuta propržiti na laganoj vatri da se sastojci prožmu.

Нема коментара:

Постави коментар