Странице

22. 9. 2015.

Slana torta od rendanih tikvica




Ovo je recept sa coolinarike, moje drage drugarice Milice samo sam ga ja malo izmenila da bude u skladu sa principima hrono ishrane.


Sastojci:

Za kore:
1 velika tikvica
3 jaja
3 vršne kasike spelinog brasna
vršna kasika razenog brasna
po zelji seckan persun
ispeći 2 x

Za fil:
oko 600 gr sitnog sira (kod mene urda)
malo kiselog mleka (najbolje domaće) da se razredi sir da bude maziv
persun i beli lik (opciono)

Priprema:
U dva suda narendati po jednu veliku ociscenu tikvicu, posoliti i ostaviti 20-ak minuta da puste vodu.
Ukljuciti rernu na 180 stepeni. Umutiti 3 jaja mikserom, oko minut, dodati iscedjene tikvice i dozvoljeno brasno, ne sme da bude tecno, nego kompaktno, a ako je retko, dodati brasno jos malo i seckani persun.

Pleh ( 40x30 onaj veliki crni djuvec) obloziti pek papirom i bez ikakvog uljenja izliti smesu, lepo poravnati da bude iste debljine i peci 20 minuta.

Za to vreme mutiti za drugu koru, ovu prvu izvaditi, skinuti odmah papir, vratiti ga u pleh, isipati smesu i peci.

Dobicete dve tanke korice, koje su cvrste i meke u isto vreme, ne kidaju se i mogu se seci da se "kroje" prema velicini cinije u kojoj se servira slana torta. 
Ja je redjam u plasticnoj kutiji sa poklopcem zbog belog luka da se ne siri miris po frizideru, svaki red kore premazujem sirom, pospem persunom i seckanim belim lukom i stavim u frizider.

Posluživanje:
Ove korice nemaju ni kap ulja i peku se bez ulja, tako da mirne duse mozete da uzivate u njoj, a opet, zasitna je. Mozete ih premazati bilo kojim slanim filom, sirom pomesanim sa kiselim mlekom, jogurtom, kiselom pavlakom da dodajate alevu papriku, beli luk... 
Toliko sam odusevljena sa njom, da sam vec napravila dobru zalihu rendanih tikvica za zimu! 


Prijatno!

8 коментара:

  1. Ajde Jaco-faco, volela bih da vidim i originalni recept, čisto ono reda radi. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ivana draga, imaš na kraju posta piše ''Izvor'' plavim slovima, klikni tui videćeš original recept :)

      Избриши
  2. Pravila sam originalnu Milicinu verziju i mi smo se oduševili, dok nam kanadski deo familije nije bio oduševljen...Divno izgleda.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Zoki, moji su svi oduševljeni, pravila sam je i prošle godine za Slavu (po originalu), planula je, ne znam samo kako se nisam setila češće da pravim jer je stvarno odlična :)

      Избриши
  3. Već sam se pobojala da je ovo nešto slatko, ali vidim da nije i da je nešto zaista izuzetno! Nije komplicirano za napravit. Reci mi molim te što umjesto spelinog brašna (ne znam kakvo je to). Nemoj bijelo, baš imam razna druga brašna, pa koje bi moglo?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga :) Ja samkombinovala samo ove dve vrste, pre sam pravila samo od belog brašna, ali od kad sam na ovom novom režimu gledam da ga izbegnem, i za početak sam pravila u kombinaciji sa speltinim brašnom (krupnikom) koje je najsličnije pšeničnom brašnu, ali mislim da može da se kombinuje i heljdino, ovseno, ječmeno, raženo. U Biošpajz sam kupila, imaš ovde link

      http://www.biospajz.rs/integralno-speltino-brasno-organski-proizvod-500-gr.html

      Избриши
  4. The cake looks delicious and moisture. I love the cake is full cream and soft like that.

    ОдговориИзбриши
  5. Thank you very much dear Irene , it's very tasty and very easy. Try it .

    ОдговориИзбриши