Странице

29. 9. 2015.

Pasterizovani paradajz pelat




Recept je sa neta, bez konzervansa, vinobrana, šećera i drugih gluposti koje nalazimo na našem tržištu. Prvi put ovo radim pa cemo videti kako će se održati preko zime, ali mislim da neće biti problema, obzirom da je pasterizovan oko sat vremena u vreloj vodi. 

Sastojci:

Na 1 kg paradajza (najbolje onaj duguljasti takozvani šljivar, ako nemate njega može i običan sitniji) ide 1 kasicica soli, 100ml vode, lovorov list, svezi bosiljak (ja nisam imala), malo bibera u zrnu.

Prokuvati vodu i so srazmerno količini paradajza koju imate.

Paradajz oprati, očistiti od peteljki oštrim nožićem, na jednom kraju zaseci u krst i spustati u vodu koja vri na 10-tak skundi, vidi se kad se zaseceni vrhovi malo podignu.

Prebaciti ih u jako hladnu vodu (dodati kocke leda) isto na 10-tak sekundi. Oljustiti paradajz i slagati u vruce tegle (malo ih zagrejati u rerni-ja nisam grejala tegle), izmedu staviti malo bibera, i po koji listic bosiljka (kod mene lovorov list), pritisnuti paradajz da ispusti svoj sok koji prosuti iz tegle. Naliti prokuvanom vodom, zatvoriti tegle metalnim poklopcima, staviti u lonac u koji smo prethodno stavili jednu kuhinjsku krpu i naliti toplom vodom do visine tegle. 

Kad voda provri, smanjiti vatru u ostaviti tako 35 minuta da vri (ja sam kuvala oko sat vremena). Skloniti šerpu sa teglama sa vatre i ostaviti da se tegle ohlade u toj vodi u kojoj su pasterizovane. 

Sutradan tegle lepo složiti na hladno tamno mesto.

Ja sam pravila dve ture po šest kilograma paradajza od kojih sam dobila 14 velikih tegli paradajz pelata. 

Kad ga budete koristili vodite računa koliko soli dodajete u jelo jer je dosta slan.

Prijatno!!!

22. 9. 2015.

Slana torta od rendanih tikvica




Ovo je recept sa coolinarike, moje drage drugarice Milice samo sam ga ja malo izmenila da bude u skladu sa principima hrono ishrane.


Sastojci:

Za kore:
1 velika tikvica
3 jaja
3 vršne kasike spelinog brasna
vršna kasika razenog brasna
po zelji seckan persun
ispeći 2 x

Za fil:
oko 600 gr sitnog sira (kod mene urda)
malo kiselog mleka (najbolje domaće) da se razredi sir da bude maziv
persun i beli lik (opciono)

Priprema:
U dva suda narendati po jednu veliku ociscenu tikvicu, posoliti i ostaviti 20-ak minuta da puste vodu.
Ukljuciti rernu na 180 stepeni. Umutiti 3 jaja mikserom, oko minut, dodati iscedjene tikvice i dozvoljeno brasno, ne sme da bude tecno, nego kompaktno, a ako je retko, dodati brasno jos malo i seckani persun.

Pleh ( 40x30 onaj veliki crni djuvec) obloziti pek papirom i bez ikakvog uljenja izliti smesu, lepo poravnati da bude iste debljine i peci 20 minuta.

Za to vreme mutiti za drugu koru, ovu prvu izvaditi, skinuti odmah papir, vratiti ga u pleh, isipati smesu i peci.

Dobicete dve tanke korice, koje su cvrste i meke u isto vreme, ne kidaju se i mogu se seci da se "kroje" prema velicini cinije u kojoj se servira slana torta. 
Ja je redjam u plasticnoj kutiji sa poklopcem zbog belog luka da se ne siri miris po frizideru, svaki red kore premazujem sirom, pospem persunom i seckanim belim lukom i stavim u frizider.

Posluživanje:
Ove korice nemaju ni kap ulja i peku se bez ulja, tako da mirne duse mozete da uzivate u njoj, a opet, zasitna je. Mozete ih premazati bilo kojim slanim filom, sirom pomesanim sa kiselim mlekom, jogurtom, kiselom pavlakom da dodajate alevu papriku, beli luk... 
Toliko sam odusevljena sa njom, da sam vec napravila dobru zalihu rendanih tikvica za zimu! 


Prijatno!